El Ripollès, barreja equilibrada de natura i cultura

Les llegendes sobre Guifré el Pilós o el Comte Arnau, o la petja d’una figura cabdal com l’abat Oliba, alimenten la idea de considerar el Ripollès com a bressol de Catalunya. Lluny, però, de quedar ancorat en el passat, hi ha pocs llocs al món que ofereixin una combinació turística tan equilibrada i moderna com la que constitueixen natura, benestar, gastronomia, esport, cultura i patrimoni.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La majoria dels dinou pobles del Ripollès, que es divideix en tres valls —vall de Camprodon, vall de Ribes i baix Ripollès— són d’origen medieval, de la qual cosa es desprèn que la presència de mostres d’arquitectura romànica en aquesta terra de comtes i abats és notable. De fet, les mostres d’arquitectura romànica, severa, granítica, però bella i harmoniosa que s’escampen pel territori, constitueixen un dels seus principals atractius turístics. Se’n poden admirar a tots els racons de la comarca fins a comptar un centenar de monuments, alguns d’ells grans conjunts i d’altres, vestigis més humils. Format per serres separades per valls llargues i profundes, sense cap plana extensa, el Ripollès és un destí ideal per gaudir d’un cap de setmana d’escapada familiar, absolutament inigualable per practicar tipus de turisme molt variats, des del gastronòmic, fins al cultural o al fotogràfic i el de natura, passant per l’esport de muntanya i d’aventura o el de salut i benestar. 

 

El patró de la Y grega 

La vall de Camprodon està configurada per un sistema de corrents d’aigua que dibuixa sobre el mapa una Y grega, en la qual Camprodon està situada en el punt d’intersecció del Ter, que s’origina a llevant, i el Ritort, que s’origina a ponent, i que formen els dos brancals aquàtics que acaben confluint. Estan adscrits a aquesta vall els municipis de Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter.

La vall de Ribes, per la seva banda, situada al nord-oest de la comarca, també està marcada per un corrent d’aigua, en aquest cas el riu Freser, l’afluent més important de l’àmbit pirenaic del riu Ter, amb el qual conflueix a Ripoll, que la travessa de nord a sud. A banda i banda del Freser, hi trobem Campelles, Planoles, Pardines, Queralbs, Toses i Ribes de Freser.

El baix Ripollès, que comprèn la meitat sud de la comarca, repeteix el patró de la Y grega pel que fa als corrents d’aigua. En aquest cas, el riu Freser prové de la part de ponent i conflueix amb el Ter, que prové de llevant, a la capital de comarca: Ripoll. Campdevànol, Gombrèn, les Llosses, Ogassa, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona, juntament amb la capital, són els municipis que s’escampen en aquesta zona.        

La comarca és plenament pirinenca, terra de pastors, amb una orografia de relleu contrastat i una gran diversitat de comunitats vegetals en què predominen els prats i els boscos de pi negre o pi roig, fagedes i rouredes, depenent de l’alçada. És un paradís per als muntanyencs i excursionistes, ja que disposa de set cims entre els cent més emblemàtics de Catalunya, segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Se’n destaquen el pic de Bastiments (2.881 metres), el Puigmal (2.909 metres), la segona muntanya més alta del Pirineu Oriental després del Carlit, el Taga (2.040 metres) o el Balandrau (2.585 metres), però també d’altres cims més a l’abast d’un perfil de visitant més ampli.

 

Camprodon, un dels “camps base”

És la localitat ideal per pernoctar-hi i establir-hi el “camp base” en cas de visita a la comarca. El seu interès turístic es centra en la seva rica vida comercial, però també en la seva oferta hotelera, esportiva i lúdica. L’estampa de Camprodon està associada al seu majestuós pont Romà (pont Nou), un conjunt monumental del segle XII. El monestir de Sant Pere (S. X-XII) o el meravellós passeig Maristany també mereixen una visita, així com el Museu Albéniz, dedicat al compositor Isaac Albéniz, nat a Camprodon (1860). 

És el municipi més extens de la comarca i té petits nuclis agregats, alguns dels quals d’una bellesa inenarrable, com ara Beget, amb les seves cases esglaonades sobre el riu i carrerons de pedra que conserven tota la seva autenticitat. Sobresurt d’entre la menuda agrupació d’habitatges la figura de Sant Cristòfol de Beget, temple romànic del segle X. 

Una magnífica proposta per conèixer a fons la vila és seguir la ruta de les fonts. L’aigua brolla de forma natural a molts indrets del municipi i l’Ajuntament ha ideat una ruta que uneix totes les fonts, proveïdes amb noms sonors i genuïns, com ara Font de la Cordera, Font del Botàs, Font de Sant Patllari, Font del Ferro o Font de Llandrius. És recomanable visitar també l’antiga fàbrica de les delicioses Galetes Birba, que en l’actualitat encara es comercialitzen amb molt d’èxit. 

Camprodon, com la pràctica totalitat de municipis de la comarca, us ofereix la possibilitat de practicar esport, com ara senderisme, BTT, esquí i activitats de muntanya, excursionisme o hípica, en funció de l’època de l’any.

 

Ripoll, capital medieval

És la capital de la comarca i el seu passat històric és d’una riquesa colossal. Alguns dels signes d’identitat del nostre país hi tenen el seu origen. El monestir de Santa Maria de Ripoll és, sense dubte, un dels monuments romànics més importants del món i, és clar, de Catalunya, no només pel seu valor arquitectònic i artístic, sinó també per la seva significació. L’origen de la vila està estretament vinculat al monestir, així com la figura del comte Guifré el Pilós. El tarannà ripollès, però, també s’ha forjat amb el treball del ferro, la fabricació d’armes de foc, el modernisme o el ferrocarril.

La visita a Ripoll, un altre dels “camps base” de la comarca, ideal per la seva oferta hotelera i gastronòmica, ha d’incloure, per força, a més del monestir de Santa Maria, el Museu Etnogràfic, a la Farga Palau i a l’Scriptorium, una exposició permanent sobre el món dels copistes ripollesos a l’edat mitjana. En tots els casos hi ha una completa oferta de visites guiades, activitats i tallers, tot pensat per a un turisme familiar.

Com a Camprodon, Ripoll ha incorporat a la seva oferta turística una sèrie de rutes que uneixen les fonts del municipi, com la Font d’en Jordana, la de l’Amoroset o la d’Engordans. També s’ofereixen rutes a peu, i rutes per a BTT i cicloturistes. D’aquestes rutes en destaquem les que permeten el coneixement de l’entorn, com ara la Ruta del Ferro i del Carbó o la dels 4 Miradors de Ripoll, o les que aprofundeixen en la vila mateixa, com ara el Camí de Ronda, la muralla del coneixement, o la que discorre pel centre de la població i mostra els Edificis d’interès històric i arquitectònic.

La condició de capital de comarca, però, la converteix en un pol d’activitat econòmica i comercial de primer ordre, amb fires o esdeveniments que cal viure de totes totes, com ara la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès, el Mercadal del Comte Guifré, el Festival Internacional de Música, la Fira de les 40 Hores o el Fira Catalana de l’Ovella. 

 

 

Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses

A Ribes de Freser, que dona nom a la vall de Ribes, hi conflueixen tres rius, el Rigat, el Segadell i el Freser i es torna a dibuixar el patró de la Y grega, com si fa comarca fos un fenomen fractal. Com a poble de muntanya Ribes ha viscut tradicionalment de la pagesia i l’explotació de mines, fins a la revolució industrial i l’arribada de les fàbriques de paper i les colònies tèxtils, que van decaure als anys 70, en què es va produir la reconversió turística, amb arguments molt sòlids com la bellesa de l’entorn, la riquesa històrica i arquitectònica, els dolls d’aigua mineral i la proximitat de grans estacions d’esquí com Vallter 2000, La Molina o Vall de Núria. Precisament, un dels signes d’identitat de Ribes és el tren cremallera, l’únic transport que arriba a la vall de Núria, amb unes vistes meravelloses en el decurs del trajecte.

L’origen de Sant Joan de les Abadesses està vinculat a la fundació del monestir de Sant Joan per part de Guifré el Pilós (s. IX). La gent que llavors vivia escampada per la vall gradualment es va instal·lar al voltant del monestir, que va tenir com a primera abadessa Emma, filla del comte. El monestir alberga manifestacions artístiques rellevants com el grup escultòric Santíssim Misteri (S. XIII), o els retaules gòtics dedicats a Sant Agustí i Santa Maria la Blanca i el claustre, també gòtic. El Palau de l’Abadessa o el pont Vell són també punts interessants de visitar.


SÓN IMPRESCINDIBLES 

 

Monestir de Santa Maria 

La visita al monestir de Santa Maria de Ripoll és ineludible. Fundat per Guifré el Pilós, el monestir benedictí és un dels edificis més bells de Catalunya, amb una portalada romànica monumental única, que data de mitjan segle XII. Està treballada en relleu, amb un programa iconogràfic molt ric, format per escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. La Bíblia i els esdeveniments històrics de mitjan segle XII són claus per interpretar la portalada. Ja a dins del monestir, considerat un dels edificis emblemàtics del romànic català, tenen molt d’interès el panteó comtal i el claustre. L’abat Oliba és la figura històrica més important, juntament amb el noble fundador, vinculada al monestir. Oliba va ser-ne abat de 1008 a 1046 i va promoure la renovació de l’església abacial de Ripoll. Literat i amant de les lletres, va impulsar la creació de l’scriptorium, que va reunir alguns dels millors copistes i il·lustradors del seu temps.

 

El romànic de la Vall de Ribes

Us proposem un tour que us permeti visitar alguns dels monuments romànics més bells del nostre país, concentrats a la vall de Ribes. L’església de Santa Magdalena de Puigsac, Sant Esteve de Pardines, Sant Marcel de Planès, Sant Vicenç de Planoles, l’església de Sant Jaume de Queralbs, el santuari de la Mare de Déu de Núria, l’església de Santa Maria de Ribes, Sant Cristòfol de Ventolà, Sant Cristòfol de Toses i Sant Víctor de Dòrria són els punts més significatius d’aquesta possible ruta que es pot construir a mida. L’ideal és pernoctar a la zona  i programar-ho amb temps. Es poden realitzar rutes semblants, també d’un gran interès a la vall de Camprodon i al baix Ripollès. 


VISITES GUIADES 

 

Visites guiades amb nens

Hi ha una àmplia oferta de visites guiades pensades per a un públic familiar, amb criatures a partir de 4 o 6 anys. La que es realitza al museu i el castell del Comte Arnau, el castell de Mataplana, a Gombrèn, és recomanable pel seu component llegendari i es fa tot l’any. Comença al museu del Comte Arnau i continua al castell, escenari de mites i llegendes. Hi ha d’altres visites que paguen la pena: Cinc segles forjant a Ripoll; Del gorg al castell pel sender màgic (recorregut amb tot de personatges mitològics); Els éssers màgics de la Fageda; El secret del Comte; El tresor de les Abadesses (joc de pistes); Les dues viles de Camprodon; Scriptorium de Ripoll; Museu Etnogràfic de Ripoll (visita didàctica) o El molí de les Abadesses. També tenim la proposta Calça’t les botes, que aplega 20 itineraris per fer petites excursions a peu amb els més petits de casa. 

Packs turístics

Els packs turístics elaborats per Turisme Ripollès són molt complets i s’actualitzen cada any. Alguns dels packs són actius en funció de l’època de l’any i inclouen diverses activitats. La visita guiada al conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll es combina amb el coneixement de la vida dels pastors al Museu Etnogràfic de Ripoll i la pujada al santuari de la Vall de Núria amb el tren cremallera; o amb l’entrada en família al Parc Estiulaventura de Campdevànol; o amb l’accés al Molló Parc, el parc d’animals dels Pirineus. Hi ha un pack que inclou la visita als grans monestirs (Ripoll i Sant Joan de les Abadesses) i al Museu Etnogràfic; o al Palau de l’Abadia de Sant Joan i el centre del mite del Comte Arnau.

Concurs d’habilitat de gossos d’atura de Ribes

El primer diumenge de setembre, a Ribes de Freser, es celebra el Concurs d’Habilitat de Gossos d’Atura, amb participants provinents d’arreu dels Països Catalans, però també del País Basc o França. El 1948 es va celebrar a Ribes el primer concurs d’aquesta mena als Països Catalans i l’esdeveniment ha anat evolucionant fins a organitzar-se activitats paral·leles i una petita mostra de productes artesanals. Un espectacle ideal per a famílies. 

La tria de mulats

La tria de mulats d’Espinavell, que es celebra cada any, puntualment, el dia 13 d’octubre, és una fira ramadera d’arrel tradicional. Originalment era una trobada de ramaders de Molló amb compradors de bestiar equí i boví, on negociaven preus i feien la compra i la venda de bestiar. Poc a poc la fira va anar guanyant adeptes fins a convertir-se en una atracció turística de primer ordre. Els caps de bestiar, que han passat els mesos d’estiu a la muntanya, a Rojà, baixen a les planes d’Espinavell i aproximadament a les 11 del matí les eugues, cavalls i mulats (cria de l’euga) irrompen a les planes —un moment força espectacular—, per iniciar tot seguit els tractes de compravenda. Es lliuren premis als propietaris dels millors exemplars i, a la tarda, es procedeix a la separació o tria de les eugues i dels mulats, acció que dona nom a la fira.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.