Els Crítics

La resistència de les dones lliures

La realitzadora catalana Alba Sotorra s'endinsa a la guerra contra l'Estat Islàmic al front Kobani, experiència que queda documentada a 'Comandante Arian', una obra digna, curosa i vital, testimoni de la lluita de les dones contra l’opressió

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les Unitats de Protecció de les Dones (YPJ, per les seves sigles en kurd) és una brigada militar femenina sorgida el 2012, especialment actives en la batalla de Kobani per protegir la població de la intervenció militar de l’Estat Islàmic. El seu lema és “la resistència es troba a l’esperit d’una dona lliure”. Una divisa de guerra, però també de vida. Perquè, per a elles, per a totes aquestes dones —més de 7.000 allistades, d’entre 18 i 40 anys— que decideixen apostar-ho tot per no veure’s esclafades mai més, l’acció de prendre les armes i de lluitar és una forma de capgirar el món, de liquidar injustícies i de subvertir el model patriarcal. Lluitar vol dir igualtat.

Un clam, una ànima que es concentra al lema “dones, vida, llibertat!” que criden les companyes a una emocionada comandant en una de les escenes del darrer documental d’Alba Sotorra, Comandante Arian, una historia de mujeres, guerra y libertad, un film fet d’intimitats i de victòries, però també de ferides, tan necessàries per donar valor a allò aconseguit i allò per què s’ha lluitat, i tan visibles des de la primera escena en el cos de la mateixa protagonista, l’Arian (les cicatrius, la sang que supura, l’olor corporal que ja no és la mateixa d’abans, cinc impactes de bala, el dolor al colze, el sacre, la columna, el pulmó). Valenta i soferta, la comandant és la imatge de la victòria que ha calgut patir i suar, símbol humil de la raó de ser d’un grup de guerrilleres que sap que la seva conquesta no és només pel seu poble. És per a totes les dones del món, per tothom que vol trencar murs, cadenes, forrellats, submissions i ofecs.

Al nivell de la història que se’ns explica, Sotorra demostra saber-se imbricar perfectament en els fets i en la raó emotiva dels personatges, sense que això en malmeti el resultat final, sinó més aviat al contrari. Sempre amatent a allò que es belluga lluny del carril central i habituada a tenir la mirada posada en dones valentes —Miradas desveladas— o en sotracs vinculats als conflictes, com a Game over —guanyadora del Gaudí del 2016—, la realitzadora fa que la càmera sigui còmplice de l’escamot, dels atacs rebuts, dels trets que veiem —i sentim, com espetecs carregats per la follia—, de les travessies fins al proper poblat, entre pols, runa i destrucció. Convertida en la mirada d’una camarada més d’unes guerrilleres que acaben vencent i transformant una societat que es resisteix a ser engolida per l’enemic.

De principi a fi, el film és la constatació d’una emancipació que va molt més enllà de Kobani, epicentre autònom de la regió kurda de Rojava, on ara hi ha dones lliures, assemblees i un confederalisme paritari. És relatar que el canvi és possible, que, per molt que les tenebres siguin terribles i amenaçadores, la voluntat de ser és qui et mou a fer el pas. Com totes les dones que van lluitar amb l’YPJ, com l’Arian, que parla i actua en nom d’elles. Perquè Comandante Arian ens explica, entre d’altres coses, que la guerra no és només assumpte d’homes. Que la missió és salvaguardar una comunitat, però, sobretot, en l’ull de Sotorra i en l’ànima de totes elles, fer visible una lluita a escala global: la no submissió, l’alliberament de la propera generació de dones.

Com diu la comandant al seu equip de dones allistades: “Si no lluiteu per aconseguir els vostres objectius, viureu com esclaves”. I afegeix: “Viureu sempre rere un home”. Precisa divisa d’aquesta obra digna, curosa i vital, signada per una dona que va ser testimoni de la lluita contra l’opressió.

 


Commander Arian
Direcció: Alba Sotorra
Títol estrena: Comandante Arian
Estats Units, 2018
Durada: 77 minuts
Guió: Jesper Osmund, Alba Sotorra, Steffano Strocchi
Fotografia: Alba Sotorra
Música: Mauricio Villavecchia
Repartiment: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold, Corey Hawkins, Robert John Burke, Alec Baldwin
Gènere: Documental


 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.