Producció editorial

La Plaça del Llibre es consolida com la cita bibliòfila de la tardor a València

La Plaça del Llibre, la iniciativa impulsada entre altres entitats per la Fundació del Llibre i la Lectura (FULL), arriba avui a la sisena edició com a cita plenament consolidada de promoció de la producció editorial de tot l’àmbit lingüístic. La Plaça de l’Ajuntament serà de nou l’espai envaït per editors, autors i llibreters per presentar les seues propostes. Enguany es reconeixerà la trajectòria de l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó i la tasca de difusió del programa de ràdio i televisió ‘Plaer de ma vida’. També se celebra un important fòrum de trobada internacional.  

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El que va començar com a una experiència balbucejant però amb projecció, en un espai tancat com ara el Centre Octubre de Cultura Contemporània, és ara ja una realitat plenament consolidada a l’aire lliure, en el centre de València, en un espai central de la ciutat com és la Plaça de l’Ajuntament, zona de trànsit i reunió que contribueix a visibilitzar els llibres en la nostra llengua. Un esdeveniment específic per a l’edició en català i absolutament necessari que compensa la presència secundària en l’altra gran cita anual, la Fira del Llibre. 

Anunci amb la imatge corporativa 2018 de l'esdeveniment.

Des d’avui i fins el diumenge dia 4 de novembre, els visitants a la Plaça del Llibre tindran accés a les novetats editorials en català de tot l’àmbit lingüístic i podran gaudir d’un extens programa d’activitats que posen el focus en la producció recent d’autors i autores com Elvira Cambrils, Vicent Penya, Vicent Usó, Juli Alandes, Julià Guillamon, Meritxell Gené, Anna Lis, Aina Torres, Mariló Álvarez Sanchis, Xavier Vidal, Subhash Jaireth, Sílvia Romero i Olea, Joanjo Garcia, Joan Buades, Ferran Carbó o Mercé Viana, entre més. Fet i fet, algunes editorials ja modifiquen els seus calendaris per fer coincidir els llançaments amb la Plaça del Llibre, símptoma evident de la penetració d’aquesta iniciativa en l’ecosistema editorial.

Les activitats per a xiquets seran centrals en la Plaça del Llibre.

Una programació que també té en compte iniciatives adreçades a xiquets i joves, un sector estratègic en la promoció lectura i el futur del sector. En tot cas, la proposta potser més important siga haver fet coincidit la Plaça del Llibre amb el Congrés Europeu d’Editors, culminació d’un projecte d’àmbit europeu, Literary Market. Aquest esdeveniment, organitzat per l’Associació d’Editors del País Valencià, posarà en contacte una cinquantena de professionals de l’edició internacionals i també provinents de Catalunya, Galícia i Euskadi.

El Dia de tots Sants, per tant, arrenca la sisena edició de la Plaça del Llibre que aquesta nit mateix té una de les cites destacades, la festa inaugural que se celebra al Centre Octubre. Un sopar literari que servirà de marc per al lliurament dels premis que atorga aquest esdeveniment. Així, el guardó a la trajectòria literària el rebrà l’autora alcoiana Isabel-Clara Simó, un referent de la literatura en català, traduïda al francès, l’anglès o l’alemany i amb innumerables reconeixements. L’any 2017 va rebre l’importantíssim Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Autors i autores de la dimensió de Joan Francesc Mira, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver o Marc Granell havien rebut abans el reconeixement de la Plaça del Llibre.

Isabel-Clara Simó. Fotografia: Prats i Camps

Pel que fa al premi que reconeix la difusió de la literatura, el guardó serà per a un dels espais de la nova radiotelevisió pública valenciana  À Punt, Plaer de ma vida. L’espai presentat per Maria Josep Poquet s’ha distingit per donar suport a les novetats editorials en la nostra llengua i també per acostar al gran públic escriptors i il·lustradors. Isabel-Clara Simó i els responsables del programa rebran una escultura ceràmica dissenyada per Cristina Guzman Traver donada de manera altruista a Plaça del Llibre.

Fa uns dies, durant la presentació pública de la sisena edició d’aquest esdeveniment, es va visualitzar l’esforç col·lectiu per dur endavant la Plaça del Llibre amb la presència de la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, el president de FULL, Jesús Figuerola, la vicepresidenta valenciana de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Gemma Pasqual, la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, i el secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.