'Jordis'

"Les autoritats judicials han perpetuat aquesta injustícia"

En un comunicat emès pel director adjunt de l’entitat es demana la llibertat «immediata» dels dos activistes quan es compleix un any del seu empresonament. Mentrestant, el TSJC crida a declarar Miquel Buch i Neus Lloveras per l'1 d'octubre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els Jordis continuen rebent suports a fora de la presó. En aquesta ocasió, l’entitat antirepressiva Amnistia Internacional ha estat qui ha demanat, novament, l’alliberament de Sànchez i Cuixart tot just quan es compleix un any dels dos empresonaments provisionals, decretats per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el passat 16 d’octubre.

Fotis Filippou, director adjunt d’Amnistia Internacional, assegura que «no hi ha cap justificació» per mantenir tots dos en presó preventiva i considera, en nom de l’entitat que dirigeix, «que la seua detenció prolongada suposa una restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica».

L’escrit recorda també els moments en què el Suprem -qui ara instrueix la causa contra tots dos- els ha denegat la llibertat, així com les restriccions polítiques patides per Jordi Sànchez, qui no pot gaudir dels seus drets com a diputat i a qui se li ha negat en dues ocasions acudir a la sessió d’investidura perquè esdevinguera president de la Generalitat de Catalunya. Pablo Llarena va arribar a justificar la denegació de la llibertat de Sànchez perquè la seua ideologia política el podia fer reincidir.

A més de considerar, també, les acusacions contra els Jordis com a «infundades», valora també que en cas que hagueren cridat els manifestants a impedir l’escorcoll de la Guàrdia Civil el 20 de setembre de 2017 al Departament d’Economia, això podria constituir un delicte de desordres públics. En canvi, segons l’organisme, acusar-los de rebel·lió o sedició i retindre’ls durant un any és «desproporcionat».

A casa nostra, la delegació catalana de l'entitat ha expressat que troba "injustificable el manteniment de la presó provisional" i considera que els càrrecs que se'ls atribueix als dos activistes han de ser "retirats". Conclou, a més, que si bé Amnistia Internacional "no qüestiona les sentències del Tribunal Constitucional sobre la llei del referèndum ni la seva aplicació", considera "Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, com a ciutadans particulars i presidents d'organitzacions de la societat civil en el moment dels fets que s'estan investigant, tenien dret a organitzar i promoure reunions pacífiques en suport al referèndum i a la independència de Catalunya".

Els Jordis s’enfronten a llargs anys de presidi. Des que foren empresonats, Jordi Cuixart s’ha mantingut de manera indiscutible al capdavant d’Òmnium Cultural, tot i restar empresonat. Pel que fa a Sànchez, va deixar la presidència de l’Assemblea Nacional Catalana -ara presidida per Elisenda Paluzie- per integrar-se en la llista de Junts per Catalunya, la més votada de l’independentisme el 21 de desembre, fet pel qual va ser escollit diputat. Sànchez també és un dels impulsors de la Crida Nacional per la República liderada per Carles Puigdemont.

Tots dos s’han enfrontat al relat judicial que els assenyala per una mena de crida a la violència amb proves com que no van impedir l’escorcoll del 20 de setembre -com ara que van mitjançar entre policia i manifestants per tal que la protesta no desembocara en fets violents i van organitzar cordons humans per permetre el pas dels agents- o que van desconvocar la mobilització a mitja nit, fet pel qual van ser escridassats pels mateixos manifestants quan tots dos, des de dalt d’un cotxe policial, convidaven la gent a marxar a casa. Una imatge, la de tots dos damunt del cotxe, que ha servit per alimentar el relat judicial, si bé hi ha proves que van ser molts els qui van imitar aquest acte, especialment fotògrafs que buscaven un bon posicionament.

Ara, els Jordis sumen un any de presó preventiva a l’espera de judici, cosa que ha fet reaccionar Amnistia Internacional.

Buch i Lloveras aniran a declarar

Poques hores després del pronunciament d'Amnistia Internacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat a declarar Miquel Buch, conseller d'Interior, el pròxim 6 de novembre juntament amb Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Tots dos són investigats per desobediència en qualitat de president de l'Associació Catalana de Municipis i de l'Associació de Municipis per la Independència respectivament. La investigació obeeix a una demanda de la Fiscalia després d'una sèrie de correus enviats pels dos investigats després de l'aprovació de la llei de referèndum, on demanaven la disponibilitat de centres electorals per a l'1 d'octubre a distints ajuntaments, facilitaven documents que servien de model perquè les alcaldies donaren suport oficial al referèndum i també enviaven informes en què asseguraven que el dret internacional empararia els funcionaris que no feren cas del Tribunal Constitucional, que va prohibir el referèndum oficialment el 10 de setembre.

La roda judicial continua.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.