Els crítics

Odissea virtual

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sabíeu que la Ilíada narra 51 dies del setge a la ciutat de Troia? I que l’Odissea acaba vint anys després de la partida d’Odisseu cap a la guerra? Per contra, Assassin’s Creed Odyssey, tan sols dura unes 50 hores en la història principal.

Quan comencem, podem escollir si el nostre protagonista serà home —Alexios— o dona —Kassandra—. Això, Homer no ho podia fer, però a efectes pràctics és el mateix. Una altra novetat en els Assassin’s Creed... i en la narrativa homèrica són els diàlegs amb opcions de resposta.

Us refrescaré una miqueta la memòria. Assassin’s Creed és una nissaga creada per Ubisoft el 2007. Està ambientada en moments clau de la història, i narra, d’una banda, el combat entre dues faccions —els assassins i els templers— per controlar el destí; i de l’altra, aquest mateix combat a través d’una nova tecnologia que permet, via ADN, viatjar en el temps i encarnar personatges clau en aquest combat.

Assassin’s Creed ha visitat tota mena d’èpoques: la Jerusalem de les croades, la Itàlia del Renaixement, la Nord-Amèrica que vol deixar de ser colònia, el Carib dels pirates, la França de Robespierre, el Londres de la revolució industrial. Quan la fórmula semblava esgotada, l’any passat Origins, ambientada a l’Egipte ptolemaic del segle I abans de Crist, feia un reset genèric i ens conduïa al naixement dels assassins.

Ara viatgem a la Grècia de la guerra del Peloponès, al segle V abans de Crist, amb un/una descendent del mític rei Leònides d’Esparta —el del film 300, per als més cinèfils, el de les Termòpiles i la segona guerra Mèdica, per als amants de la història—.

El primer que trobarem és un mapa immens i una recreació espectacular de la Grècia clàssica, la que va enginyar la democràcia com a sistema polític. Espectacular i molt ben ambientada, que no és sinònim de verídica... coi, això és un joc i el primer és que les mecàniques rutllin.

Com a novetats cal destacar un mode exploració que ja no ens obliga a seguir els clàssics marcadors i ens permet anar per lliure tot descobrint noves possibilitats, l’arbre d’habilitats i els diàlegs, que fan que qualsevol decisió tingui un impacte real, de vegades insospitat. L’argument està ben trenat, i hi ha una secta, els Kosmos, que prefigura... bé, no fem spoilers.

Tal vegada el més aconseguit de tot sigui que podem manipular armes i vaixells, reclutar tripulació, i moure’ns per l’immens reguitzell d’illes gregues que va donar llum a una cultura que duem a l’ànima. No us maregeu! 


The Walking Dead: La temporada final 
Win, PS4, XO, NSW. 23,99 euros

Darrera temporada d’aquesta aventura gràfica que va néixer com a còmic i va fer el salt a la televisió. Amb The Walking Dead Telltale va crear un subgènere amb estètica cell shading, QuickTime Events, diàlegs amb opcions de resposta i lliuraments en capítols. En aquest primer capítol, titulat “Basta de escapar” està protagonitzat per l’adolescent Clementine —Clem— i el petit Alvin Junior —AJ—. Aquests joves arribaran a una zona segura on nens i joves s’autogestionen, un merescut recés. Bon apartat gràfic, i doblatge a l’espanyol.


Yakuza Kiwami 2
PS4. 49,99 euros

Vam poder jugar a YK2 el 2008, amb la PS2. I a la seva remasterització, el 2012, per a PS3 i WiiU. Ara torna en un remake basat en el motor gràfic Dragon Engine, amb contingut addicional que ens permetran aprofundir en alguns dels personatges de la història, com Kiryu Kazuma. Kazuma és un ex-yakuza que ha de tornar a l’acció per evitar una guerra entre els clans Kanto (Tokio) i Kansai (Osaka i Kyoto). Un joc immens, el millor de la nissaga.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.