Focus de Cultura

Montblanc, capital catalana dels clicks

El Festival de Playmobil de Montblanc, que acull aficionats i col·leccionistes, arriba a l'onzena edició, amb una durada de cinc dies repartits en dos caps de setmana: 12, 13, i 14 d'octubre i 20 i 21 d'octubre

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Popularment, són coneguts com a clicks. Figures petites d'uns 7'5 centímetres, d'aspecte simple i que poden vestir-se de qualsevol època o bé protagonitzar qualsevol aventura. Són, també, una de les joguines per a nens més populars de tota la història, com demostra que se n'hagin venut uns 2.000 milions arreu del món des del moment del seu naixement, l'any 1974.

Creats pel grup alemany Brandstätter, els clicks de Playmobil van tenir, de seguida, un èxit incontestable, també al nostre país. Una febre per aquesta menuda joguina que arriba als nostres dies, encara en plena vigència al mercat, però ja amb prou pes com per apropar-se a la història de les joguines del món i, per defecte, també a la història popular del segle XX.

Clickània

Un gran exemple n'és Clickània, el Festival de Playmobil de Montblanc, que aquest cap de setmana arriba a l'onzena edició i tindrà una durada de cinc dies repartits en dos caps de setmana: 12, 13, i 14 d'octubre i 20 i 21 d'octubre. El certamen acollirà aficionats i col·leccionistes de Playmobil, així com famílies que vulguin descobrir i gaudir de totes les creacions protagonitzades pels clicks, en un entorn privilegiat. La fira estarà oberta al públic de 10h a 20h, amb preus populars: nens fins a 6 anys, gratuït; infants entre 7 i 13 anys, 2€; i majors de 14 anys, 3€.

Un esdeveniment que, amb els anys i amb la passió de visitants i promotors, ja s'ha convertit en el segon moment de l'any amb major nombre de visitants a Montblanc, després de la concorreguda i històrica Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Entre els motius que ho fan possible, la combinació d'un entorn privilegiat amb col·leccionisme, exposicions, punts de venda especialitzats, activitats diverses i, sobretot, amb la participació directa del públic amb concursos i tallers en una de les viles medievals més ben conservades de Catalunya.

 

Un ampli ventall d'activitats

El festival gaudeix d'un ampli ventall d'activitats per a totes les famílies, persones o col·leccionistes, repartides per diversos indrets d'uns dels nuclis històrics més bonics i ben conservats de Catalunya. A banda dels carrers i places de la vila, hi ha cinc espais a visitar: l'antiga església i el claustre de Sant Francesc, l'antiga església de l'hospital de Santa Magdalena, el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre i, com a novetat enguany, el Museu del Pessebre de Catalunya.

Com cada any, a la nau central de l’antiga església i a les sales del claustre hi haurà l'exposició central de diorames temàtics, amb els títols de Tot un món, La màgia victoriana, Egipte, Canadà: vida a les muntanyes, Àfrica, Ctchulhu s’alça de nou, La vida del samurai, Incendi forestal, Pessebre i una Escena de ciutat. També hi haurà sis botigues que garanteixen al públic que es puguin trobar novetats, producte descatalogat, complements i gadgets de tota mena.

Clickània

Per als més petits, les activitats es concentren al pati del claustre, de nou amb la col·laboració del Càmping Serra de Prades. En dues de les sales del claustre hi haurà la possibilitat d'aprendre a muntar diorames i a la sala polivalent es farà el taller de miniatures a càrrec de Carla Olivares, una activitat iniciada amb molt d'èxit l'any passat. També repeteix, a la sala de les Corts Catalanes també, l'exposició i demostració de maquetisme a càrrec de José Luis Cardós i Marc Romero.

Mentre Clickània estigui en actiu, es podrà accedir als principals atractius monumentals de Montblanc. Al CIAR, Centre d'interpretació de l'Art Rupestre, hi haurà un diorama de la prehistòria i es podran contemplar les reproduccions de les pintures rupestres de les Muntanyes de Prades. A l'antic hospital de Santa Magdalena, durant els dos caps de setmana, es pot gaudir de l'exposició dels muntatges dels aficionats que participen en l'onzena edició del concurs de creació de diorames, tot un clàssic on hi prendran part més de mig centenar d'aficionats als clicks.

Clickània

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.