POLÍTICA

Toni Cantó entra en campanya

Ciutadans participa per primera volta en les reunions de la Comissió Valenciana per un Finançament Just. El seu representants, Toni Cantó, qui aspira a convertir-se en el pròxim cap de cartell dels taronja, ho fa dinamitant la unitat de discurs dels col·lectius.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A vuit mesos per a les pròximes eleccions autonòmiques, la tensió política al País Valencià va en augment i cadascú aprofita per situar el seu missatge allà on pot. És el que ha fet aquest dilluns Toni Cantó, de Ciutadans, durant l’acte públic en què la Comissió Valenciana per un Finançament Just ha presentat els actes de sensibilització que durà a terme durant aquest tardor. Enmig d’un clima de consens i unanimitat entre els membres de la Comissió -en què figuren tots els partits polítics (excepte el PP), els sindicats, les organitzacions empresarials i desenes d’entitats cíviques-, l’actual diputat de Ciutadans al Congrés ha aprofitat l'avinentesa per arremetre contra els socialistes valencians. «Escolta ecos del PP quan sento al PSOE», ha dit Cantó.

El comentari de Cantó ha causat estupor entre la resta de membres de la Comissió. En primer lloc perquè prèviament els integrants havien pactat què diria cadascú durant la roda de premsa de presentació i el diputat de Ciutadans no havia advertit que faria aquest comentari; en segon lloc perquè durant tot l’any passat els impulsors de la campanya per un finançament just havien fet mans i mànegues per apartar les seus diferències i concitar el màxim consens social.

De fet, la reunió d’avui ha estat la primera d’aquesta plataforma a la què ha assistit Ciutadans. L’any passat, el partit taronja va assistir a última hora a la històrica manifestació del 18 de novembre per un nou model de finançament a la què assistiren milers de valencians. La formació d’Albert Rivera va guardar les distàncies durant tot el procés de preparació i no fou fins unes setmanes abans que donà el pas. La primavera passada la comissió es va reunir amb la plataforma balear Per un bon Finançament, però aleshores Ciutadans no participà directament de la trobada. La d’aquest dilluns era, doncs, la primera ocasió que Ciutadans apareixia de forma pública i inequívoca com a membre constituent de la Comissió, circumstància que Cantó ha aprofitat per arremetre contra els socialistes, saltant-se el fair play imperant fins aleshores entre la resta de membres. Abans, tot eixint-se del guió pactat, havia mostrat les seues reticències a la reunió que la Comissió mantindrà amb representants de la societat civil balear en els pròxims mesos. «La reunió està bé per un costat i malament per l’altre: bé perquè és una ocasió per intercanviar posicions; malament perquè aquesta formula bilateral és la que ens ha dut fins ací. La negociació bilateral acaba sent un intercanvi de favors, tal i com han fet el Partit Socialista i el Partit Popular a Espanya».

Les crítiques de l’ex-actor són el tret de sortida per a la seua particular campanya electoral. El diputats de Ciutadans encara no ha fet el pas però tot indica que serà el cap de cartell del partit taronja en les eleccions autonòmiques de maig de 2019. «No haver canviat el sistema de finançament ha donat ales al populisme i al secessionisme, perquè d’una queixa que era justa, a base de no ser atesa, ha esdevingut un mantra que ho justifica tot», ha dit en un to que recordava més a un acte de partit que no a una presentació on s’aixoplugaven diverses sensibilitats. Els comentaris de Cantó han incomodat a la resta de membres de la Comissió, qui a posteriori han censurat que «no era el lloc ni el moment de fer aquestes crítiques», segons ha indicat a EL TEMPS una de les persones presents.

 

Performances i reunions

Toni Cantó al marge, la Comissió per un Finançament Just té previst continuar amb les seues mesures de pressió de cara als pròximes mesos. No s’ha de perdre de vista que ara fa un any la Comissió va aconseguir traure al carrer 60.000 persones, una fita històrica que pretenia ser un crit d’atenció a Madrid. Amb el canvi de govern i la celebració, aquest pròxim dimecres de la primera reunió de la comissió de finançament autonòmic de caràcter polític (fins ara els treballs que s’han fet han estat eminentment tècnics), la Comissió per un Finançament Just vol mantenir la pressió, si bé abaixant-ne la intensitat. D’una banda, la Comissió mantindrà reunions amb representants sindicals i empresarials de Múrcia (5 d’octubre), Andalusia (finals d’octubre) i Balears amb la intenció de teixir aliances amb autonomies que pateixen problemes semblants als valencians. A més a més, es desplegarà una campanya de sensibilització a les xarxes socials així com accions informatives a tres ciutats (Elx, Ontinyent i Vila-real) i performances, si bé no s’ha concretat la forma de les mateixes. A més, la plataforma vol mantenir la pressió sobre el govern en la confecció dels pròxims pressupostos generals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.