Els crítics

L'expansió de 'Mayans MC'

S'estrena l'spin-off de Sons of Anarchy, a través d’HBO, que es diu Mayans MC. Amb l'objectiu de recuperar aquells seguidors tan fidels de la sèrie de motoristes per excel·lència, per això recrea una ficció que genera emocions similars.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Encara que Sons of anarchy potser no és una sèrie que apareix regularment quan s’enumeren les millors sèries de l’última dècada, va assolir una cosa gens senzilla en el panorama televisiu actual: tenir una audiència molt fidel, completament entregada als personatges i que viu la història amb una intensitat extraordinària. El recorregut que va tenir la sèrie és el millor testimoni de la fidelitat dels seguidors, ja que, a mesura que van avançar les temporades, va agafar confiança en els seus propis mèrits, i va aconseguir que els espectadors l’aplaudissin fins i tot en els seus excessos. Així es convertí en una criatura televisiva molt específica: estimada pels qui la veien, incompresa per la resta. Què tenia una sèrie sobre un club de moters que generava aquestes filiacions? La possibilitat de replicar l’èxit ha tingut ocupat el seu creador, Kurt Sutter, durant els últims dos anys. El guionista, format televisivament a The Shield, ha estat buscant la manera de tornar a posar en una nova sèrie els mateixos elements que tant van convèncer l’audiència. Aquest és clarament l’objectiu de l’spin-off de Sons of Anarchy, que s’ha estrenat recentment (a casa nostra a través d’HBO) i que es diu Mayans MC: recuperar aquells seguidors tan fidels amb una ficció que els generés emocions similars.

Vistos els dos primers episodis podem dir que Mayans MC ha reeixit en aquest objectiu. Conté tot el que tenia la sèrie original: conflictes basats en el fet d’haver de triar entre el club o la família, tensió provocada per secrets que tard o d’hora se sabran i provocaran un daltabaix i escenes d’acció explosives. Alguns d’aquests trets són força exagerats (com per exemple els secrets), però la sèrie es dirigeix a un públic convençut que sap què n’ha d’esperar. El fet de centrar-se en els Mayans, que eren rivals del club de la sèrie original, permet a l’spin-off funcionar com una expansió de Sons of anarchy. En agafar la perspectiva del club que havia estat secundari, la sèrie condueix l’espectador a un món que només havia vist en la seva superfícieMayans MC ens ensenya la manera de funcionar i la cultura d’aquest club i visualitza les relacions entre Marcus Álvarez i altres grups que ocupen el mateix espai. Podríem dir que Mayans MC engrandeix Sons of Anarchy, n’amplia el mapa i per tant les possibilitats, i a la llarga fa el projecte més ambiciós. Si en comptes de fer això s’hagués fet una preqüela (com era la idea de First 9, una sèrie que encara espero que acabin fent) s’hauria ampliat la cronologia de la sèrie original, però no se l’hauria fet créixer horitzontalment. 

Mayans MC

Creador: Kurt Sutter

Repartiment: JD Pardo, Edward James Olmos, 

Emilio Rivera
Temporades: 1
Canal: HBO

Amb l’objectiu que no oblidem que Mayans MC és una expansió del món de Sons of anarchy, es fan petites connexions amb la sèrie original, i es crea la sensació que els personatges de totes dues viuen en el mateix espai. El risc d’això és que costi considerar l’spin-off com a sèrie autònoma. Dos trets clau busquen distingir-la de la seva predecessora. El primer és el fet de tenir com a protagonista un prospect, un candidat a membre del club, cosa que separa EZ Reyes de Jax Teller, que era vicepresident. Tanmateix, tots dos tenen lligams familiars amb el club i són moralment similars (“els bons” dins d’organitzacions delictives). El segon és la localització, molt a prop de la frontera entre Estats Units i Mèxic, un espai interessant d’abordar en plena era Trump. Tot i que de moment Mayans MC no ha pressionat en aquest sentit, ha estat suficient per dotar la sèrie d’un aire diferent i obrir noves possibilitats a la història. En realitat no cal que l’spin-off inventi res. Només que continuï explorant un univers que ha demostrat sobradament ser garantia d’adrenalina i emocions fortes

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.