MEDI AMBIENT

Així serà la compra (parcial) del cim del Penyagolosa per part de la Generalitat

Se sol dir (erròniament) que, amb els seus 1.814 metres d'altitud, és la testa del País Valencià. Ara el Consell vol pagar a uns particulars entre un milió i un milió i mig d'euros per incorporar una part del cim del Penyagolosa al patrimoni públic. La Generalitat vol tancar l'operació abans que acabe l'any. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Consell té previst adquirir per al patrimoni públic una part del pic del Penyagolosa, considerat una de les fites orogràfiques senyeres del País Valencià. La Generalitat, que encara no ha tancat la negociació amb la família propietària, destinarà una xifra que oscil·larà entre el milió i el milió i mig d’euros. La parcel·la adquirida comprèn al voltant de 150 hectàrees i és coneguda com el Mas Sanaüja i per ella transcorre una part del sender que, per la cara nord-est, ascendeix fins al cim.

L’anunci de l’adquisició el va fer ahir Ximo Puig durant el debat de política general celebrat a les Corts. L’operació és un afany personal del president de la Generalitat i de fet les negociacions s’han dut des de la delegació del Consell a Castelló. “Es tracta d’un espai que tothom es pensa que és públic però no ho és”, recalca Adolf Sanmartín, delegat del govern valencià a Castelló, responsable de les negociacions amb els actuals propietaris. L’objectiu de Puig és incorporar al patrimoni públic el conjunt del pic, si bé aquest objectiu encara haurà d’esperar. La zona del pic, situada dins del Parc Natural del Penyagolosa, està dividida en dues propietats: la coneguda com el Mas de Sanaüja i el Mas de la Cambreta. Fins ara aquests darrers propietaris han quedat al marge de la negociació i, de fet, mantenen un conflicte obert amb la Conselleria de Medi Ambient per l’ús i aprofitament d’aquest espai protegit.

 

Imatge aèria del pic

“Al marge del valor simbòlic, la compra vol evitar qualsevol especulació en un espai que a hores d’ara és un pulmó per a tota la zona de la Plana”, explica Sanmartín. El pic del Penyagolosa, de 1.814 metres d’altitud, és una fita senyera per a les valencianes i els valencians. Segon cim valencià més alt del País Valencià (el primer és l'Alto de Barracas, al Racó d'Ademús), forma part del parc natural al qual dóna nom i és un lloc de visita obligada per als aficionats a la natura i l'excursionisme. La Generalitat espera tancar la compra abans que acabe l’any. Per a Belén Bachero, alcaldessa de Vistabella (Alt Maestrat), municipi al qual pertany el pic, l’operació és “una bona notícia” perquè dóna resposta a “una reivindicació que ve de lluny”. Segons va anunciar Puig ahir, la Generalitat voldria, una volta tancada l’adquisició, instal·lar un centre d’interpretació en l’actual Mas de Sanaüja, si bé resta per veure que els tècnics donen el seu vist-i-plau a aquesta ubicació.

 

Un parc de tensions

Adquisició al marge, la gestió del Parc Natural del Penyagolosa ha causat no pocs estira-i-arronsa entre administracions i també entre la Generalitat i els municipis afectats. La Conselleria ha optat fins ara per aplicar els criteris més conservacionistes pel que fa a la conservació dels recursos del parc i això ha xocat amb els usos i aprofitaments tradicionals dels veïns de la zona (el parc aplega terrenys municipals de Xodos, Vistabella i Villafermosa). De la mateixa manera, el departament que dirigeix Elena Cebrián ha estat molt escrupolós a l’hora de concedir permisos per a la celebració d’esdeveniments esportius, circumstància que de tant en tant l’ha fet xocar amb la Conselleria de Cultura i Esports.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.