El Tribunal Constitucional suspèn cautelarment el pla per al referèndum

El ple del TC admet a tràmit el recurs presentat fa dos mesos pel Govern espanyol contra les resolucions del Parlament de Catalunya. La Moncloa, però, no va recórrer contra una altra resolució de CSQEP que també contempla el referèndum.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimecres la suspensió cautelar de les resolucions del Parlament de Catalunya sobre la celebració d'un referèndum d'independència la tardor del 2017. El ple de l'alt tribunal ha admès a tràmit l'incident d'execució presentat fa ara dos mesos pel Govern espanyol. El pla per al referèndum va ser aprovat el passat 6 d'octubre amb els vots favorables de Junts pel Sí i la CUP.

Ja admès a tràmit, el Tribunal Constitucional té un termini de cinc mesos prorrogables per a estudiar el recurs presentat pel Govern espanyol, que reclama l'anul·lació de les resolucions 1, 4, 5 i 6 del debat. La Moncloa també insta l'alt tribunal a portar el cas a la Fiscalia, perquè aquesta actuï per la via penal contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i "qualsevol altra persona" que participés en l'aprovació de les resolucions. El TC ha enviat una notificació de la decisió tant al Parlament com al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En la resolució 1, el Parlament afirmava "el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació". En la 4 es comprometia a "activar tots els dispositius legislatius necessaris per a celebrar el referèndum i per a donar-hi alhora cobertura legal". La 5 constatava que, en absència d'un acord amb el Govern espanyol, es mantenia el compromís de celebrar el referèndum. Finalment, en la resolució 6, la cambra instava el Govern català a "posar en marxa la preparació dels procediments i reglaments necessaris per a fer efectiu el referèndum", seguint els estàndards internacionals i les garanties democràtiques.

Una resolució no recorreguda

El Govern de l'Estat va demanar l'anul·lació de les resolucions presentades per Junts pel Sí i la CUP, però no en canvi la de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, que també fixava la celebració d'un referèndum d'independència, sense dates ni límits. El Govern català s'aferrarà a aquesta resolució aprovada pel Parlament si s'impugna també la partida pressupostària per al referèndum.

Aquella resolució, aprovada conjuntament per JxSí, CSQEP i la CUP, aposta per un referèndum que tingui "efectes jurídics" i reconeixement internacional, i no diu explícitament que hagi de ser pactat, malgrat que es desprèn que arribaria després d'una negociació amb l'Estat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.