Els crítics

Endreçar el món

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El concepte base de dades és lleig i fins i tot antipàtic. Però mou el món des de les primeres tauletes assíries del segon mil·lenni abans de Crist quan, mitjançant l’escriptura cuneïforme, s’inventariaven i es tabulaven les reserves del magatzem reial. 

La meva història —tots en tenim alguna— arrenca el 1990, quan vaig descobrir el Macintosh Classic del meu veí. No em va impressionar tant la interfície gràfica, ni el processador de text, ni el MacPaint, el que em va cridar l’atenció era una senzilla base de dades que es deia FileMaker: podia recrear les fitxes de cartó on els meus mestres anotaven i desglossaven totes les seves troballes i donar-los la forma que volgués d’acord amb les necessitats de cada tasca. Em vaig comprar el meu primer Mac.

Des d’aleshores no he deixat d’utilitzar FileMaker. El programa es va crear el 1984, posteriorment adquirit per Claris, subsidiària d’Apple —i actual FileMaker, Inc.—, i pel camí es va obrir a Windows, va adquirir característiques relacionals, capacitat per crear senzills scripts i comunicació TCP/IP (1992), va emprar un sistema de plug-in similar als de Photoshop, va adaptar per a mòbils i PDA de Palm (2001-2008), i va entrar al món de la informàtica mòbil ultraconnectada mitjançant la versió per a iOS FileMaker GO i solucions com WebDirect (2012).

La darrera versió, FileMaker 17, ha simplificat l’ecosistema: els antics Pro i Advanced ara són una única versió: FileMaker Pro Advanced. I mitjançant un sistema de llicències cada usuari té accés al programa principal, a més a més de FileMaker Server, Go i WebDirect. Això serveix tant per a individuals que vulguin continuar ordenant-se el món a la seva manera com per a grans empreses, passant per ONG, centres d’investigació, i altres organismes mitjans.

Ara mateix hi ha al món un milió d’usuaris de FileMaker, 35.000 dels quals són desenvolupadors. I és que aquest programa és alhora eina i desenvolupador. No cal tenir coneixements elevats de programació per desenvolupar una aplicació que, per exemple, pugui ser alimentada per diversos dispositius mòbils, navegadors web i ordinadors. Que podem integrar amb serveis web i que fins i tot podem nodrir de dades des dels sensors dels nostres mòbils i tauletes. A més a més, amb el programa se’ns facilita una pila de tutorials en vídeo, i força aplicacions de gestió que podrem adaptar a les nostres necessitats. Unes necessitats amb 4.000 anys i escaig d’antiguitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.