Guardons literaris

Alonso, Aliaga, Claramunt, Miralles, Vilaplana i Pellicer, premis de la Crítica

Manel Alonso en assaig, el responsable de Cultura d’EL TEMPS Xavier Aliaga en narrativa, Mercè Claramunt en poesia, Gemma Miralles en teatre, Silvestre Vilaplana en literatura juvenil i Maria Dolors Pellicer en infantil han estat els guanyadors dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians en l’edició 2018 a les millors obres de l'any anterior. Uns guardons que reconeixeran també la trajectòria del poeta Joan Navarro i el treball de difusió de 'Vilaweb' en un acte que tindrà lloc el proper 29 de juny.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha fet públics aquesta vesprada els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians que reconeixen, a criteri dels respectius jurats, les millors obres publicades al llarg de l’any 2017. En l’apartat d’assaig, el designat ha estat Manel Alonso pel dietari Les petjades de l’home invisible (Quorum Llibres), un recull d’alguns dels seus articles de premsa publicats, sobretot en Morvedre.info. Alonso s'ha destacat per ser un dels autors valencians de més llarga i diversificada trajectòria.

Manel Alonso, guanyador d'assaig.

Mentrestant, en la categoria de narrativa, el guanyador ha estat el cap de Cultura d’aquest setmanari, Xavier Aliaga, per Les quatres vides de l’oncle Antoine (Angle Editorial), un llibre que recupera la història d’un parent amb una barreja de crònica periodística i elaboració novel·lística i pel qual ja havia guanyat el premi Pin i Soler de la ciutat de Tarragona. Aliaga ja s’havia adjudicat el Premi de la Crítica de narrativa per la novel·la Vides desafinades i el de literatura juvenil per El meu nom no és Irina.

Xavier Aliaga. Foto: Ernest Estornell

Una de les grans sorpreses d’aquesta edició, amb tot, és el premi de poesia a Mercè Claramunt pel seu poemari de debut, Insomne vida sonora (El Petit Editor). No ha estat l’única dona protagonista d’aquesta edició: Gemma Miralles ha aconseguit el premi a la millor obra teatral per De Sukei a Naima (Bromera), que ja havia obtingut l’Eduard Escalante dels Ciutat de València.

Mercè Claramunt

Finalment, pel que fa a les categories de literatura infantil i juvenil, incorporades recentment, Silvestre Vilplana, un dels escriptors més consolidats del País Valencià en la novel·la per a joves i adults, ha aconseguit el guardó gràcies a El triangle rosa (Bromera), que aborda el descobriment de l’opció sexual d’un adolescent. La novel·la havia obtingut prèviament el premi Fundació Bancaixa. Finalment, el llibre de Maria Dolors Pellicer Poemes amb llum de lluna (Bromera), amb il·lustracions de Paco Giménez, ha estat el guanyador en la categoria infantil.

Josep Millo, David Navalón, Eduard Ramírez Comeig i Mercé Viana han estat els jurats en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil. I Francesc Esteve, Joan Garí, Àngels Moreno Vercher i Toni Valesa han estat els encarregats d’escollir els premis d'assaig, narrativa i teatre.

Homenatge a Joan Navarro i reconeixement a 'Vilaweb'.

Com és tradicional, a més, els guardons, que arriben a l’edició 29, reconeixen una trajectòria destacada en el món literari del País Valencià, en aquesta ocasió Joan Navarro, un dels poetes valencians vius més destacats i que ha exercit una enorme influència sobre les noves generacions. Navarro, a més, ha estat un activista cultural de primer ordre com a traductor i promotor de publicacions poètiques. El seu còmplice en diversos projectes Pere Císcar serà l’encarregat de glossar l’obra del poeta.

Altrament, la junta de l’AELC al País Valencià atorgarà el premi a la difusió literària al digital Vilaweb, que s’ha distingit per la promoció literària en tot l’àmbit lingüístic.

Tots aquest guardons es lliuraran el proper divendres dia 29 en el Centre Octubre de Cultura Contemporània, en un acte que en el qual col·labora Acció Cultural del País Valencià, CEDRO, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat d’Alacant. L’acte servirà per fer un tast de l’espectacle Granell, de mà en mà, de Borja Penalba i Francesc Anyó. La poeta Roser Furió serà l’encarrega de presentar l’acte.

 

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.