República

Òmnium segueix amb Jordi Cuixart al capdavant per fer llengua, cultura i país... també a Brussel·les

L'assemblea general ordinària ratifica per una majoria aclaparadora la junta encapçalada pel president empresonat el mateix dia que, amb Jordi Sànchez, compleix vuit mesos d'empresonament i el Principat celebra manifestacions per recordar els presos polítics.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Enguany s'ha celebrat l'assemblea general més gran d'Òmnium Cultural de tota la història de l'entitat des que es va fundar el 1961. La responsable de comunicació de l'associació deixava caure el titular als periodistes que esperaven a la porta del pavelló municipal d'esports de la Vall d'Hebron de Barcelona. Els problemes per aparcar als voltants del recinte n'eren una bona mostra.

"Socis de la llibertat": aquest text fet de lletres amb relleu presidia l'escenari sobre el qual es donaria l'acte un cop que es van acabar les votacions programades abans del seu inici. L'1 de gener de 2017 n'eren 65.000, i la setmana de l'assemblea, 120.000. I dels socis nous, 15.000 tenen menys de 40 anys. Tot plegat converteix Òmnium en la principal entitat cívica i cultural dels Països Catalans sense un referent igual a Europa.

Acompanyaven els socis una nodrida representació del sobiranisme català, començant per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els partits d'aquest signe, sindicats i organitzacions socials. A les paraules de benvinguda els va seguir la locució d'una carta de l'actual president, Jordi Cuixart, en què demanava que no es focalitzés l'estratègia del sobiranisme en el moviment antirrepressiu, reiterant la necessitat d'ofertar diàleg a l'Estat tot veient els presos i exiliats com "un instrument útil de palanca democràtica".

Una nova fase que, al seu entendre, s'hauria de fer "lluny de terminis perniciosos". A la intervenció de Cuixart li seguiria un pilar dels castellers de Vilafranca que acabaria amb crits de "llibertat presos polítics".

En vídeo, il·lustres socis de l'entitat com l'entrenador Josep Guardiola, l'escriptor Quim Monzó, la dissenyadora de moda Míriam Ponsa, el president Carles Puigdemont, l'economista Iolanda Fresnillo, la cuinera Ada Parellada i l'exdiputat Albano Dante Fachín. Una representació tan plural com ho és el sobiranisme que aixopluga l'entitat, i que el també escriptor Roc Casagran defineix com a "frontissa que enforteix les lluites socials del país".

Aquesta ha estat la petjada que Cuixart ha donat a la històrica associació amb iniciatives com Lluites Compartides, que ha volgut retre homenatge a les lluites passades, des de les lluites obreres i veïnals dels 70 fins el 15M. En un moment en què es considerava que l'ANC es trobava sobre l'influx convergent, la seva figura va erigir-se com un contrapès per l'ànima més escorada a l'esquerra de l'independentisme.

Gairebé 30.000 persones avalen la junta proposada, anunciava Marina Gallés, secretària de la junta nacional d'Òmnium, amb la direcció de Cuixart i tot el que representa. "Per primera vegada en la nostra història el president és reelegit des de la presó", recordava el flamant vicepresident primer Marcel Mauri. "No ens valen acostaments a presons catalanes, perquè això només seria complir la llei: volem el seu alliberament immediat", diria Mauri en base a les afirmacions del nou ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska.

"Llibertat", cridava un auditori inflamat. La cosa va de complicitats republicanes, complicitats que van més enllà de l'independentisme i que han de ser la base dels grans consensos de país, seguia Marcel Mauri, recordant que aquesta era l'aposta i el projecte del president d'Òmnium. "Per escapçar l'independentisme, s'han carregat l'Estat de dret", reblava el vicepresident, i així, en la línia de la campanya "Demà pots ser tu", recordava els joves d'Alsasua i Valtònic, estenent l'escalf a la resta dels Països Catalans i l'Estat.

També es va parlar de models de país: es reivindicà "un país que de seguida ofereix els seus ports per acollir les refugiades", en què tant hi fa on han nascut les àvies dels que l'habiten. Un país que es vol explicar al món, i que per aquest motiu s'obrirà una delegació a Brussel·les. Al cor d'Europa, una entitat sense referents semblants al continent, i per la qual la cultura ha estat sempre i només un punt de partida.

8 mesos d'empresonaments

Dissabte, també, es complien 8 mesos de l'empresonament de Cuixart i Jordi Sánchez, el president que precedí Elisenda Paluzie a l'ANC. Juntament amb Òmnium, les dues grans entitats del sobiranisme han convocat accions per tot el territori en solidaritat amb els presos polítics catalans, però també amb els exilitats. Tots ells, inclòs el raper mallorquí Valtònyc i l'Adrià d'Esplugues, i altres represaliats, com els professors del Palau i de la Seu, els informàtics i, fins i tot, els funcionaris que han hagut de treballar sota el jou del 155 els últims mesos.

Entre aquestes accions, la gravació d'un vídeo promoguda pel nucli de l'ANC de Terrassa a la plaça Catalunya de Barcelona. Una adaptació d'una cançó d'Els Miserables, "Tot el poble cantarà". O l'organització de diades castelleres a les localitats dels presos i exiliats en les anomenades jornades "Pilars per la Llibertat", a Amer, Barcelona, Caldes de Montbui, Parets del Vallès, Sallent, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa, Torroella de Montgrí, Vic, Vallfogona de Balaguer i Xerta.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.