FINANÇAMENT

Finançament: Hisenda ignora les demandes autonòmiques

Hisenda no vol introduir grans canvis en el model de finançament. Mal inici per a una negociació que hauria d'haver-se iniciat fa quatre anys

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Ministeri d’Hisenda ha donat aquesta setmana el tret de sortida per negociar un nou model de finançament. Dimarts va enviar a les autonomies un informe amb les línies bàsiques de la seua proposta. Aquest document preliminar no ha agradat a les autonomies, en la mesura que no recull el sentir de les seues reivindicacions. El departament que dirigeix Cristóbal Montoro passa per alt la demanda d’incrementar la participació autonòmica en l’IRPF i l’IVA i tampoc no es pronuncia sobre la possibilitat d’augmentar els recursos a les comunitats, un dels cavalls de batalla dels representants autonòmics. Igualment no manifesta una posició clara respecte de l’opció d’aplicar algun tipus de quitança per fer disminuir el volum de deute que les autonomies suporten.

 

L’informe no ha agradat ni a les Illes ni al País Valencià. «No estem avançat com deuríem», manté la consellera d’Hisenda del govern balear, Catalina Cladera, qui es mostra «escèptica» sobre l’abast de la reforma que vol escometre Moncloa. Des de la Conselleria d’Hisenda de la Generalitat Valenciana asseguren, per la seua banda, que la proposta «no atén o no respecte el que van establir els experts».

 

No s’ha de perdre de vista que l’informe remés aquesta setmana per Hisenda és la resposta al document que a finals de l’any passat presentaren els membres del comitè tècnic d’experts acadèmics proposats per les autonomies. El documents d’aquests era el primer pas per iniciar el procés de revisió del model. A ell havia de seguir un informe d’Hisenda. Han hagut de passar cinc mesos perquè el departament de Montoro donara la seua resposta, un retard que ha enutjat als representants autonòmics. Cal no oblidar, en aquest punt, que l’actual model de finançament va caducar el 2014. Tot i que els experts autonòmics no estaven d’acord en tots els punts, existien certs consensos, com ara la necessitat que l’administració central havia de cedir recursos en favor de les autonomies. Igualment, les comunitats estaven d’acord en demanar més autonomia impositiva.

Hisenda respon a la majoria de les qüestions plantejades amb evasives («s’haurà de seguir valorant» o «haurà d’aprofundir-se l’anàlisi») i no dóna una resposta clara sobre l’opció d’aportar més recursos al sistema i o la manera de reduir de les desigualtats entre autonomies. De fet, a aquest respecte, Hisenda es mostra partidari de mantenir els mateixos criteris que es van utilitzar en el disseny del model de 2009, que autonomies com Catalunya, País Valencià i Balears han criticat reiteradament.

«El Ministeri ha enviat un document que no proposa cap model», es queixen des de la Conselleria valenciana d’Hisenda. Segons el departament que dirigeix Vicent Soler, el Ministeri «eludeix la seua responsabilitat i condemna el pretès debat del Consell de Política Fiscal i Financera a la inoperativitat».

Tanmateix llança dos galledes d’aigua freda en dos assumptes fonamentals. En primer lloc, respecte de la petició autonòmica de tenir una participació més gran en l’àmbit tributari. El Ministeri es nega a cedir més IRPF O IVA, per volum de recaptació dels dos grans impostos. La Generalitat Valenciana, per exemple, planteja incrementar la participació en la recaptació d’IVA i Impostos Especials fins al 70%. Pel que fa a l’endeutament, Hisenda passa per alt que sis comunitats autònomes s’han mostrat partidaris que l’actual deute autonòmic derivat de l’infrafinançament es compense per part de l’administració central.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.