País Valencià

El món rural més tradicional, contra l’ “ecologisme de saló” del Botànic

Caçadors, sindicats agraris i penyes taurines, entre més, convoquen per a aquest dissabte una manifestació contra la política d’Elena Cebrián. «Ens sentim menystinguts i criminalitzats», asseguren. La protesta evidencia les tensions en la gestió del món rural valencià entre les postures més ecologistes i les més pragmàtiques.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Nou front obert per a la Generalitat Valenciana. Una part significativa del món rural ha convocat aquest dissabte una manifestació a València per protestar contra el que consideren el «menysteniment» del Botànic a l’hora de dissenyar les seues polítiques agràries i rurals. La protesta, inèdita en els seus plantejaments al País Valencià, vol ser una reivindicació del paper del món rural com a sostenidor de l’equilibri territorial, però es planteja, sobretot, com una crítica a les polítiques agràries i de gestió forestal de la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que dirigeix Elena Cebrián. La convocatòria, auspiciada per la Federació Valenciana de Caçadors, compta amb el suport de la Unió de Llauradors, AVA-ASAJA, la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, la Federació de Penyes de Bous al Carrer, els colombicultors i les entitats de tir i arrossegament.

Els convocants sostenen que les administracions no mostren sensibilitat i comprensió cap als problemes dels col·lectius que mantenen viu el món rural i apliquen lleis que són “cada volta més restrictives i coercitives, que compliquen encara més la difícil conjuntura” dels sectors implicats. A l’hora de dissenyar les polítiques agràries “no es té en compte la gent que treballem en el dia a dia en el territori”, critica Ramón Mampel, secretari general de la Unió de Llauradors. En la mateixa línia es manifesta Cristóbal Aguado, president d’AVA-ASAJA, qui lamenta que la Conselleria es guie pels dictats de “quatre que criden molt i que parlen des de la filosofia i no des de la realitat”, en referència als grups ecologistes. Els postulats conservacionistes estan, de fet, en el punt de mira dels convocants d’aquesta manifestació. “D’un temps cap ací hi ha un sector que no està en contra de la caça, sinó de qualsevol activitat en el medi rural”, es queixa Vicente Seguí, president de la Federació Valenciana d’Associacions de Caçadors

La mobilització d’aquest dissabte va nàixer originàriament per protestar pel que consideren “inacció” de la Generalitat davant el problema de la superpoblació de la fauna salvatge, que malmet els camps de cultiu. Segons dades de la Direcció General de Medi Ambient i Avaluació Ambiental de la Conselleria, 842.565 hectàrees al País Valencià estan en risc elevat de patir danys per aquesta causa, això és el 36% del total. Cultius com els cítrics, fruiters, oliveres, hortalisses i vinyes estan exposats a l’acció depredadora d’espècies silvestres com ara els conills, els porcs senglars, els cérvols o la cabra muntesa. A més, indiquen, la fauna salvatge també afecta al sector ramader, ja que són un focus de transmissió de malalties com la tuberculosi. Només en 2017 aquest fenomen va generar pèrdues directes per valor de 26 milions d’euros. 

La caça ha estat tradicionalment un dels mecanismes per regular aquesta superpoblació (en el cas del porc senglar, des de 2000 la població s’ha duplicat), però tanmateix les llicències en el període 2000-2016 han disminuït un 48%, a causa, segons la Federació de Caçadors, de “les estrictes restriccions i limitacions que han d’afrontar els caçadors a l’hora d’exercir la seua activitat”, així com a “la falta de foment” per part de l’administració. “Els caçadors contribuïm a mantenir l’equilibri territorial”, ha assegurat Vicente Seguí, qui recorda que només l’any passat els caçadors van destinar 33 milions d’euros al manteniment de boscos. Seguí lamenta que la Conselleria, tot i ser coneixedora d’aquesta problemàtica des de fa un any, no ha engegat cap mesura per fer-ne front. “Durant molt de temps, el sector rural ens vam sentir oblidats; ara, però, ens sentim agredits”, assegura Seguí, qui posa com a exemple d’aquestes “agressions” els comentaris vessats a les xarxes socials arran de la mort accidental d’un caçador l’octubre passat a Xiva.  

“Alguns a Conselleria postulen la no interacció amb el medi ambient, i això és una utopia”, assegura Seguí. “Diuen que la cacera és contranatura, que maltractem el medi ambient, quan en realitat contribuïm al seu equilibri. Sense la caça, els problemes dels ecosistemes serien enormes”, lamenta. Per la seua banda, Ramón Mampel, de la Unió de Llauradors, recorda que la gent del món rural han estat tradicionalment els custodis del territori i lamenta que la seua veu siga desoïda a favor dels “ecologistes de saló”. “La protecció cal fer-la al medi ambient, però sobretot a les persones que vivim allí”, ha reivindicat Mampel, qui ha lamentat que el departament d’Elena Cebrián siga la segona Conselleria amb menys pressupost de la Generalitat. 

A aquest respecte, Cristóbal Aguado reivindica les tradicions com a part de l’essència del món rural. No s’ha de passar per alt que entre els convocants hi ha la Federació de Penyes de Bous al Carrer, les associacions de tir i arrossegament o els colombicultors. “Nosaltres respectem a tots, però demanem que se'ns respecte també a nosaltres i el nostre estil de vida. Demanem que es puguen fer bous i el qui no li agraden que se'n vaja a un tobogà. Cadascú té les seues tradicions i s'han de respectar”, adverteix Aguado, qui considera que la manifestació ha de servir perquè se'ns deixe de veure com "uns paletos".

Qüestió cinegètica al marge, els convocants de la manifestació d'aquest pròxim dissabte enumeren en el seu catàleg de greuges cap a l'administració valenciana: una gestió del territori que dificulta l'obtenció de llicències d'activitat, sobretot en comparació amb altres comunitats autònomes; els problemes dels ramaders d'aviar i porcí per gestionar fems i purins a causa d'una normativa autonòmica recentment publicada; la necessitat de més recursos per evitar la propagació de la Xylella fastidiosa; el fet que la gestió forestal per a la prevenció d'incendis no tinga en compte l'aprofitament de pastures per part de la ramaderia; el fet que les limitacions en el desenvolupament d'activitats agràries i ramaderes en les zones protegides no es veja compensada

Tot i que la manifestació ha estat auspiciada per la Federació Valenciana de Caça, també figuren com a convocants: els dos sindicats agraris, la Federació de Tir i Arrosegament, la Federació de Penyes de Bous al Carrer, la Federació de Colombicultura de la Comunitat Valenciana, l'Associació Valenciana de Ramaders de Bous al Carrer, la Federació Valenciana de Pesca, les cooperatives agroalimentàries, l'Associació Espanyola de Dules, l'Associació de Dules Regionals Espanyoles, la Federació Ornitològica Cultural Silvestrista Espanyola, l'Associación en Defensa de les Tradicions de Bous al Carrer i l'Associación de Criadors de Cavallos de Pura Raça Espanyola de la Comunitat Valenciana y l'Associació de Propietaris Rurals per a la Gestió Cinegètica i Conservació del Medi Ambient.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.