XII Legislatura

Reunió de presidents: Torra visita Puigdemont

El nou president ha demanat a Rajoy que marqui data per una primera reunió

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Primera reunió d'alta volada a Berlín. Aquest dimarts Carles Puigdemont s'ha reunit amb Quim Torra per primer cop des de que aquest és president de la Generalitat. Si tot va com està previst, aquesta ha de ser una imatge que es repeteixi sovint durant aquesta legislatura, en tant que Torra ha d'actuar com a president interí de Puigdemont.

"Sóc aquí per retre homenatge a Carles Puigdemont. Mai s'hauria arribat aquí si s'hagués respectat la democràcia", ha expressat. Al seu torn, el president Legitim ha agraït al recent escollit que "hagi acceptat aquesta responsabilitat, en un moment molt complicat. No ha sigut fàcil acceptar aquest tipus de responsabilitat. Però és necessari per seguir el camí que sempre hem volgut seguir, de la política, el diàleg, la democràcia".

En acabar la trobada, el recent investit president de la Generalitat ha insistit en la petició diàleg amb Madrid que ja va fer durant el seu discurs d'investidura. "Marqui dia i hora per reunir-nos", li ha exigit Torra.

Mentre els dos presidents catalans es reunien a Berlín, a Madrid se celebrava una contracimera entre els líders dels dos grans partits espanyols. Durant més d'una hora, el president del Govern de l'Estat, Mariano Rajoy, i el cap de l'oposició, Pedro Sánchez han conversat sobre com fer front al nou context català. El líder del PP i el del PSOE han acordat mantenir la intervenció de les finances de la Generalitat catalana en virtut de l'aplicació de l'article 135 de la Constitució, tal com ja fan des de 2015.

La voluntat és que els pressupostos de l'òrgan que regeix Catalunya vagin destinats a satisfer "l'interès general". Una altra manera de dir que tenen intenció de controlar que la Generalitat no inverteixi en coses sospitoses d'estar vinculades amb el procés independentista. Els dos dirigents, a més, han titllat a Torra de "confrontador i xenòfob" i s'han mostrat disposats a unir esforços per mantenir "l'ordre constitucional".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.