LA FI D'UNA ÈPOCA

ETA és història

L’organització basca es dissol definitivament set anys després de la renúncia a les armes i quan en feia 60 del seu naixement. El desmantellament de la seua estructura comporta la fi de la seua activitat política. Segons el comunicat fet públic aquest dijous, ETA “mai més no serà un agent que manifeste posicions polítiques, promoga iniciatives o interpel·le uns altres actors”. El document insta l'Estat espanyol a "materialitzar el dret a decidir".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

ETA ha mort. 60 anys després de la seua fundació, l’organització armada ha posat fi a la seua activitat i ha dissolt totes les seues estructures. Tal com s’havia anunciat durant els darrers dies, ETA ha emès un comunicat (llegit per Josu Urrutikoetxea, més conegut com Josu Ternera, i Marixol Iparraguirre) en què anuncia “el final de la seua trajectòria”, una decisió adoptada pel conjunt de la militància i que es tradueix en dos fronts: el desmantellament total de l’organització i la fi de la seua activitat política. Així, ETA afirma que “mai més no serà un agent que manifeste posicions polítiques, promoga iniciatives o interpel·le uns altres actors”. A partir d’ara, els seus integrants “continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal” en uns altres àmbits, “allà on cadascú ho considere més oportú, amb la responsabilitat i l’honestedat de sempre”.

El comunicat explica que ETA “va nàixer quan Euskal Herria agonitzava, ofegada per les arpes del franquisme i assimilada per l’Estat jacobí, i ara, 60 anys després, existeix un poble viu que vol ser l’amo del seu futur, gràcies al treball realitzat en àmbits diversos i la lluita de diferents generacions”. El text critica que els estats espanyol i francès “s’obstinen a perpetuar” el cicle de la “violència política” per la por que els genera un “escenari democràtic”. En canvi, sempre segons el comunicat, ETA adopta aquesta “decisió històrica” per tal que “el procés en favor de la llibertat i la pau continue per un altre camí”.

Per acabar, ETA considera que “el principal repte consistirà a bastir un procés com a poble que tinga com a eixos l’acumulació de forces, l’activació popular i els acords entre diferents, tant per abordar les conseqüències del conflicte com per abordar la seua arrel política i històrica”. En aquest sentit, puntualitza l’organització, “materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional serà clau”. De fet, ETA relaciona la seua dissolució definitiva amb l’afavoriment d’aquesta “nova fase històrica”. 

Al llarg de les seues sis dècades d’existència, ETA ha causat 853 morts. Actualment, més de 350 membres es troben empresonats en 43 centres penitenciaris de l’Estat espanyol, 24 de l’Estat francès i dos de Portugal i Suïssa. En aquest reportatge d’EL TEMPS, de setembre de 2016, explicàvem els efectes de la dispersió. En una entrevista concedida aquesta setmana al diari El País, el lehendakariÍñigo Urkullu ha obert la porta a un acostament progressiu dels reclusos d’ETA: “Tant el president com aquells que gestionen la política penitenciària són conscients d’allò que vam parlar. Rajoy n’és sensible. El Govern [espanyol] sempre va posar com a condició per canviar la política penitenciària la dissolució d’ETA”.

Comunicat emès per ETA aquest dijous, 3 de maig, en què anuncia la seua dissolució definitiva.

Amb tot, la semàntica utilitzada per Rajoy en l’acte que aquest dijous ha celebrat a Logronyo dista bastant d’aquest compromís. El president espanyol ha asseverat que “faça el que faça, ETA no trobarà cap escletxa per a la impunitat dels seus crims”. “ETA ha estat derrotada per l’acció de l’Estat de dret i per la fortalesa de la democràcia espanyola, aquesta és l’única veritat que resplendeix entre tanta xerrameca i tant de comentari com estem escoltant aquests dies”, ha afegit Rajoy. “Que ningú no hi vaja errat: no els devem res i no hem d’agrair-los res”, ha sentenciat.

Costa de creure, tanmateix, que el nou escenari que s'obre ara, amb la dissolució total de les estructures d'ETA, no comporte un gir de la política penitenciària de l'Estat espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.