Els crítics

Documentals que atrapen

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El gènere del documental està experimentant més que mai amb el format de la narració seriada i està adoptant tècniques pròpies de la ficció per convertir el seu relat en una experiència tant o més addictiva que la de les sèries més populars. Tocant històries reals però poc conegudes o bé explicant històries insòlites, diverses sèries documentals han reivindicat el potencial de la realitat per captivar l’audiència. Aquesta setmana us en vull proposar sis que es poden trobar a Netflix i que no us deixaran indiferents.

1. ‘Wild wild country’.

L’últim fenomen de les sèries documentals. Explica com un guru va comprar un terreny a Oregon per construir una comuna per als seus seguidors. La producció relata, amb cert sentit de l’humor, les tensions entre els habitants del poble proper (gent gran i conservadora) i els hippies seguidors del guru (entregats a l’amor lliure i les drogues). La sensació d’incredulitat apareix al primer episodi i no marxa fins al final, quan la història, que va succeir als anys 80, esdevé surrealista.

2. ‘The keepers’.

Aviso: deixa amb molt mal cos. The Keepers presenta dues jubilades que investiguen la història d’una monja que va ser assassinada quan només tenia 26 i estudiava en una escola catòlica, als anys 60. Gràcies a la seva perseverança i contra tot pronòstic, descobreixen la veritat: va ser assassinada perquè va voler denunciar una sèrie d’abusos sexuals que el pare Joseph Maskell duia a terme al centre. Episodi a episodi, es destapa a tots els que van ajudar a tapar aquests fets.

3. ‘Making a murderer’.

Presentant la història d’una injustícia flagrant capta l’atenció de l’espectador, que no pot parar de mirar, esperant que al final la història acabi bé. En el seu moment, aquesta sèrie va provocar fins i tot una petició d’indult a la Casa Blanca en favor de Steven Avery, el protagonista de la història. Making a murderer fa servir el seu cas per crear un relat dirigit a qüestionar el sistema judicial. És la més popular de les sèries documentals sobre assassinats reals i va tenir molt d’èxit, tot i que cal mencionar altres produccions imprescindibles com The jinx i la pionera The staircase.

4. ‘Five came back’.

No totes les sèries documentals que atrapen tenen a veure amb crims. Aquesta meravella de tres episodis explica l’experiència de cinc cineastes clàssics durant la Segona Guerra Mundial. Els treballs bèl·lics de John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra i George Stevens són analitzats per cineastes moderns que comenten el llenguatge audiovisual que van fer servir mentre que al mateix temps es construeix un relat sobre la seva experiència abans, durant i després de la guerra.

5. ‘The toys that made us’.

Segurament no us hauríeu imaginat mai que us enganxaríeu a una sèrie documentals sobre joguines. Jo tampoc. Però és impossible no quedar atrapat a la història que hi ha al darrere de la concepció de ninos i nines d’èxit mundial com ara les Barbies, els G.I. Joe o els He-Man. Joguines que, en mans dels creadors d’aquesta sèrie, donen peu per parlar de política, gènere, economia i societat.

6. ‘Abstract’.

La sèrie documental més innovadora de la llista en el terreny formal és aquesta producció que explora el concepte de l’abstracció i l’aplica a diverses disciplines del disseny a través de la feina de diversos creadors. Acaba sent una anàlisi sobre la representació de les idees que porta la sèrie a absorbir estilísticament els temes que es tracten i els espectadors a mirar el món que ens envolta de manera diferent.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.