Setmana Guillem Agulló

Anna López: «El PP va deixar que l'extrema dreta valenciana fóra impune»

Anna López (Barcelona, 1984) és una periodista i politòloga experta en l'extrema dreta espanyola. Ha realitzat diversos treballs sobre els moviments de la ultradreta a la xarxa, però ha centrat el seu treball, de manera especial, en disseccionar els partits d'aquesta ideologia al País Valencià. A la tesi doctoral España 2000, l'evolució de la dreta radical valenciana (2003-2015), retrata la formació encapçalada per l'empresari i advocat ultra José Luís Roberto. EL TEMPS conversa amb ella sobre l'extrema dreta valenciana d'ahir i d'avui amb motiu del 25 aniversari de l'assassinat de Guillem Agulló a mans del feixisme.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Perquè s'ha convertit Guillem Agulló en un símbol de l'antifeixisme?

Val a dir, abans que tot, que el seu assassinat fou molt sagnant per ser en grup i per la manera que va desenvolupar-se el judici posterior. El crim va convertir-se en un símbol perquè fou el primer a ocórrer en època democràtica després de la transició. I per la manera tan explícita en produir-se. Els nazis als anys 90 eren una realitat al País Valencià. Només calia veure els camps de futbol, barris de València com ara Russafa... A l'Estat espanyol, i més amb el crim de Lucrecia Pérez a Madrid, hi havia un triangle entre Barcelona amb Vanguardia Nacional Revolucionaria, València amb Acción Radical i la capital espanyola amb Bases Autonómas que s'estava fent visible. La mort de Guillem Agulló va evidenciar-ho encara més.

-El crim fou un punt d'inflexió perquè els diferents col·lectius, partits d'esquerra, entitats i sindicats s'uniren amb més força contra el feixisme? Si fa no fa, això va semblar amb la personació com acusació popular al judici de l'assassinat...

Fou una mort que no es corresponia a una baralla entre joves com va voler promoure's, els acusats eren persones que havien estat identificades prèviament... Les proves eren massa evidents per renunciar a no donar la batalla. Fou un revulsiu per a l'esquerra social, política i civil valenciana. Als camps de futbol, estava present aquest tipus de gent; a determinats carrers de València també... La mobilització de la seua família, al seu torn, va contribuir a convertir-lo en un símbol i va representar un punt d'inflexió per a tots els actors sensibilitzats.

-Com va reaccionar l'extrema dreta?

Crec que va ser, malgrat tot, un toc d'atenció per a ells. Per primera vegada, es jutjava a militants feixistes, van imposar-se condemnes de presó... Fou el primer colp a l'extrema dreta i al neofeixisme a València, Tot i que després de 25 anys, i malgrat que les agressions del 9 d'Octubre estiguen a la Fiscalia amb 18 detinguts, encara hi ha impunitat per part d'aquests grupuscles. Amb tot, i repetisc, crec que va ser un colp a l'extrema dreta en un clima de tensió que no s'havia viscut des de la transició. A parer meu, hi ha tres moments importants per al neofeixisme violent valencià: la transició, la mort de Guillem Agulló i les agressions del 9 d'Octubre.

-Has comentat que fou un colp per la ultradreta, però també que la impunitat de l'extrema dreta valenciana ha perviscut.

La impunitat de l'extrema dreta al País Valencià i a Espanya és un fet aïllat a quasi tota Europa. Al Regne Unit, entre 50.000 i 60.000 delictes d'odi es condemnen, en Alemanya es desarticulen les cèl·lules neonazis, a Grècia també va fer-se als camps de refugiats... A Espanya, però, encara predominen punts foscos i impunitat en el seu tractament cap a l'extrema dreta. És cert que hi ha colps que poden desarticular-la. Però al País Valencià, per exemple, perviu la presumpta relació amb la policia nacional, no s'han investigat els gimnasos en els quals es formen, les empreses suposadament lligades... Hi ha encara molt per investigar i moltes coses lligades a l'antic govern del PP que s'haurien d'analitzar. La impunitat continua.

-Una mostra de la pervivència de la impunitat és que els mateixos ultres que als estadis cantaven a favor del crim d'Agulló protagonitzaren els aldarulls del 9 d'Octubre?

Sí, hi ha una continuïtat. Als anys 90, els nazis eren molt visibles per la seua estètica determinada. Després, però, van estar més adormits, tot i que van produir-se atacs. El procés a Catalunya s'ha convertit en una excusa per a l'extrema dreta, en un catalitzador per mostrar el seu anticatalanisme. D'aquesta manera, compten amb la impunitat per sortir al carrer, com es va observar al 9 d'Octubre amb la Delegació del Govern no fent res per aturar aquells aldarulls. Estaven adormits, no eren visibles, tot i que estaven presents. El 9 d'Octubre, de nou, i amb l'excusa del procés català insistisc, van deixar-se veure amb una impunitat molt greu. Aquelles agressions foren la normalització a ulls de tothom de la violència de l'extrema dreta.

-La reacció als carrers després d'aquelles agressions i l'actuació coordinada de les associacions i col·lectius per personar-se al procediment judicial foren la mostra del treball fet anteriorment pels actors de l'esquerra valenciana sensibilitzats amb l'antifeixisme?

Sí. S'ha avançat, malgrat tot, moltíssim. La resposta de la Fiscalia va ser ràpida i exemplar. Fou un colp judicial rellevant contra l'extrema dreta. En maig, per exemple, el líder d'España 2000 i empresari, José Luis Roberto, declara per l'escarni a la vicepresidenta Mónica Oltra. Queda molt per avançar, però judicialment s'ha vist un canvi al País Valencià, un fet clau per desarticular la ultradreta. Resta encara la pedagogia per part dels partits polítics, entre els quals hi ha forces que no han condemnat les agressions que van produir-se el 9 d'Octubre.

-De fet, després de la manifestació contra el feixisme posterior a les agressions, España 2000 va decidir no acudir a la seua contramanifestació per intentar rebentar l'Aplec del Puig que celebra el Bloc i ERPV. Fou determinant la resposta contundent de la societat als carrers de València?

Crec que la condemna ràpida i contundent per part del Govern valencià de coalició va ser important per a la societat valenciana. Ara bé, l'extrema dreta continua amb les seues accions a través de les xarxes socials, fent actes i conferències, preparant-se per a les pròximes eleccions locals i autonòmiques. Judicialment i polític, a parer meu, s'ha avançat bastant. De fet, els anteriors governs del PP van deixar que l'extrema dreta valenciana fóra impune. Els millors resultats de les formacions ultradretanes, precisament, es produeixen durant els executius populars.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.