Cultura

Els festivals d’estiu de música clàssica

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els festivals de música clàssica de Catalunya, resultat del treball de la societat civil, són un fet diferencial de Catalunya. Així ho expressava Ignasi Genovès, director general de Difusió, en la inauguració de l’exposició esmentada, ubicada al Palau Robert i que té per títol ‘Temps d’il·lusió, temps de reflexió. Festivals d’estiu de música clàssica’.

La mostra recull prop d’un centenar de festivals a tot el Principat i també es presentarà als festivals del Castell de Peralada, de Vilabertran i a l’Espai Santa Caterina de Girona. Tot coincidint amb l’Any de Turisme Cultural. Jorge de Persia, comissari de l’exposició, destacava els festivals musicals catalans com «un fet cultural únic a Europa» que demostren la il·lusió i el compromís amb la cultura de tot el país.

L’exposició aporta una visió de la totalitat d’aquest fenomen que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Català d’Empreses Culturals i del Departament de Cultura. La mostra es podrà visitar fins al 30 de juny als jardí del Palau Robert.

 

Mirada enrere

L’organització d’aquesta mena de festivals -més d’una cinquantena- es ve realitzant des dels anys 80 a diversos pobles. La iniciativa sol sorgir de col·lectius professionals o socials d’àmbit local. Tot això ha afavorit la creació i el desenvolupament d’escoles i grups musicals. I el fet que el jovent, cada cop més aviat, adquireixi habilitats musicals. Alguns d’aquests festivals com el de Torroella de Montgrí, el de Peralada, el de Vilabertran, el del Vendrell o el de Cambrils es troben al mapa internacional. Darrerament també han sorgit el Festival de Música Antiga dels Pirineus o Nits de Clàssica, a Girona. El primer festival d’aquest tipus, el de S’Aragó, com també el de Porta Ferrada, superen els 60 anys d’història.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.