Judicialització

Falciani és detingut a Madrid i Suïssa nega haver demanat l'extradició

La policia espanyola detén Falciani, qui va desvelar el secret bancari de nombrosos defraudadors que guardaven fortunes a Suïssa. El país helvètic desmenteix que haja demanat l'extradició, malgrat el que s'havia especulat amb un possible intercanvi amb Marta Rovira, que s'exilia a Suïssa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 

La policia espanyola ha detingut a Madrid l’informàtic Hervé Falciani. Popular per la publicació d’una llista amb el nom de 130.000 evasors fiscals amb diners a Suïssa, estava perseguit per les autoritats del país helvètic. Ha estat detingut tot just abans de participar en una conferència en una universitat privada. La policia suïssa demanava la seua detenció, segons havia transcendit, pel robatori de dades bancàries i l’ordre de detenció fou emesa el 19 de març, fa tot just dues setmanes. No era, però, la primera detenció que patia l’informàtic a l’Estat espanyol.

A mitjan 2012 fou detingut a Barcelona per, sis mesos més tard, ser posat en llibertat. El maig de 2013, l’Audiència espanyola, el tribunal que gestiona aquesta mena de demandes internacionals, es va negar a extradir-lo pel fet que violar el secret bancari, argumentava, no és delicte a l’Estat espanyol.

Ara, però, les coses han canviat i les especulacions s’han disparat. I és que a Suïssa s’exilia Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana contra qui hi ha una ordre de detenció internacional emesa pel jutge Pablo Llarena després que el 23 de març no es presentara a declarar. Era el mateix dia en que els que sí comparegueren al Tribunal Suprem ingressaren en presó: Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa. A Suïssa també es troba l’exdiputada Anna Gabriel, qui no pateix cap ordre de detenció internacional, si bé seria detinguda si xafa l’Estat espanyol per un possible delicte de desobediència després d’evitar comparèixer davant Llarena.

La detenció de Falciani, tot just quan la justícia espanyola reclama a Suïssa l’extradició de Marta Rovira, ha encès totes les alarmes i les especulacions sobre la possibilitat d'un possible intercanvi. El jutge espanyol, de moment, ha decidit alliberar Falciani mentre decideix sobre la seua extradició. I Suïssa, alhora, nega haver demanat l'extradició. Caldrà veure com acaba tot.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.