Contingut patrocinat

Complir amb els més vulnerables

Aigües de Barcelona va acordar fa uns mesos de condonar el deute acumulat a famílies sense recursos. A aquest compromís, s’hi va sumar més tard l’Ajuntament de Barcelona. La manca d’avanços del consistori ha provocat que l’empresa hídrica adopte la decisió de manera individual. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Era una pràctica que l’empresa Aigües de Barcelona anava aplicant durant els darrers anys. Però que el desembre passat va oficialitzar mitjançant un compromís per escrit. L’empresa hídrica decidia condonar el deute a les famílies que no pogueren fer front al rebut de l’aigua per la seua situació econòmica. Un gest que suposava una gran ajuda per a les persones més vulnerables de l’àrea metropolitana de la capital catalana.

Després d’aquesta acció, l’Ajuntament de Barcelona va sumar-se a la iniciativa. El consistori català va firmar un conveni amb Aigües de Barcelona. L’acord remarcava el compromís del grup empresarial de no reclamar els impagaments dels clients considerats com a vulnerables pels serveis socials de la corporació de la ciutat comtal. És a dir, es fixava al paper una manera d’actuar solidària i comprensible amb les famílies més desfavorides de tota la zona d’influència de la capital catalana.

Ara bé, el consistori barceloní va oblidar-se d’aquest compromís. O dit d’una altra manera: l’empresa hídrica no tenia constància de cap avanç en la matèria d’ençà de la signatura al febrer, de la qual fa dos mesos. “Arran de la impossibilitat d’aconseguir un compromís ferm i corresponsable per part de l’Ajuntament de Barcelona, Aigües de Barcelona ha pres la iniciativa”, afirmen des de la companyia especialitzada en el sector.

Aigües de Barcelona, per tant, va decidir avançar-se a la corporació de la capital de Catalunya. I va anunciar la setmana passada la condonació del deute acumulat per aquelles famílies reconegudes pel mateix Ajuntament de Barcelona com a vulnerables o al llindar de la pobresa. D’aquesta manera, els clients amb una situació a la llar més desfavorable no hauran d’abonar cap dels rebuts pendents en el subministrament de l’aigua a tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

De fet, i d’ençà de l’aprovació de la Llei de Pobresa Energètica l’any 2015 per part de la Generalitat de Catalunya, Aigües de Barcelona ha firmat fins a 21 convenis amb els serveis socials dels ajuntaments de tota la zona d’influència de la capital catalana. Només en dues poblacions de les 23 que integren l’àrea metropolitana de Barcelona l’empresa hídrica no ha aconseguit signar cap conveni. Tanmateix, Aigües de Barcelona ha iniciat converses amb els consistoris de Badalona (Barcelonès) i de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) per cobrir tota la zona d’influència de la Ciutat Comtal.

Al seu torn, resta encara pendent la condonació de les taxes de l’administració local i metropolitana que s’han seguit facturant a totes aquestes famílies vulnerables des de l’aprovació de la Llei 24/2015. Més de 1,7 milions d’euros. 

Les persones considerades com a vulnerables per part dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona i que són susceptibles d’acollir-se al Fons de Solidaritat rebran en els seus domicilis particulars una circular en la qual Aigües de Barcelona els garanteix la bonificació del seu rebut i la condonació del deute anterior. En l’escrit també s’informarà del deute que aquests clients hagen acumulat amb l’administració a causa dels impostos aliens al mateix consum. A més, el document detallarà el deute amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entitat responsable de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, i amb el consistori barcelonès. 

Tarifes socials

Aigües de Barcelona, al seu torn, ja compta amb diverses bonificacions en la seua factura per evitar que les persones amb una capacitat econòmica inferior puguen tenir problemes per continuar tenint aigua quan òbriguen l’aixeta. La companyia, per exemple, va instaurar el denominat cànon social, que garanteix la cobertura de les necessitats bàsiques d’aigua i estableix un valor de l’aigua adaptat a les situacions de vulnerabilitat de la població menys afavorida.

En l’habitatge habitual, segons expliquen en la web corporativa, “s’aplica la tarifa reduïda (0,24 €/m³) sempre que no se superi el límit del primer tram del cànon de l’aigua (9 m³/mes). Si se supera, no s’aplica el preu de cànon social”. 

La firma també compta amb un fons de solidaritat, “una iniciativa gestionada en col·laboració amb els serveis socials municipals dels ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona, dirigida al col·lectiu de persones que estan en precarietat econòmica, i que té com a objectiu ajudar a superar la situació de risc en què es troba aquest col·lectiu”.

Aigües de Barcelona abasteix vora tres milions de persones i gestiona des de la captació fins a la potabilització, el transport i la distribució, a més del sanejament i la depuració d’aigües residuals a l’àrea metropolitana de Barcelona. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.