El tro final de les Falles

La festa major de la ciutat de València aconsegueix el reconeixement internacional desitjat. El Comitè Intergovernamental de la Unesco ha declarat les Falles com a patrimoni immaterial, després de mesos i mesos de promoció arreu de totes les institucions i indrets. L'Ajuntament de València, de la mà del regidor Pere Fuset (Compromís) ho ha aconseguit. El foc, el treball artístic i la pólvora son patrimoni del planeta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les Falles han aconseguit el seu gran somni, l'anhel perseguit durant mesos i mesos. El Comité Intergovernamental de la UNESCO ha declarat la festa major de València com a patrimoni immaterial. Un reconeixement internacional cercat durant un bon grapat d'anys i que pot donar un impuls econòmic i turístic a una festivitat d'abast mundial.

L'òrgan internacional, en la seua assemblea celebrada en Etiòpia, ha decidit atorgar aquesta distinció a les Falles per «salvaguardar les arts i els oficis tradicionals», ja que per al Comitè les escultures satíriques de la festa major de València «impulsen el diàleg entre els ciutadans i la comunicació». «La necessitat social» de preservar el treball dels artistes fallers davant el risc de desaparèixer ha estat fonamental, al seu torn, per inclinar la balança en favor d'incloure la festivitat en la llista de béns protegits.

Amb tot, aquesta decisió no només afecta els monuments fallers. També a les desfilades, els esdeveniments culinaris i a les bandes de música que hi participen. «Aquest reconeixement suposa una responsabilitat i un estímul per cercar l'excel·lència de la festa», ha expressat el regidor Pere Fuset (Compromís), un dels artífexs per tal que les Falles hagen aconseguit estar reconegudes per la UNESCO.

Després de la polèmica pel manual faller masclista i de les ombres que planen sobre els negocis del pare de la fallera major, Arturo Alario, la festa major de València aconsegueix fer realitat el seu somni. Fuset s'anota un triomf a la butxaca després de la reprovació impulsada per una entitat de tarannà conservador com és la Junta Central Fallera. Les Falles, patrimoni mundial.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.