Cultura

Tots els noms dels Premis Ciutat de Barcelona

Avui s’han anunciat els guardonats dels premis Ciutat de Barcelona, un reconeixement a autors de gairebé totes les disciplines culturals. Els guardons seran entregats el 15 de febrer al Saló del Cent, en una cerimònia que estarà presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; o el Comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els premis Gaudí entregats el diumenge passat van ser un anticip del que s’ha anunciat aquest dijous. Carla Simón, qui va rebre el Premi Gaudí a la millor pel·lícula catalana del 2017 gràcies a Estiu 1993, ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals. Segons el jurat, «per l’excel·lència tècnica i artística i pel seu treball amb les actrius».

No ha estat l’única. La filòsofa Marina Garcès ha estat la guanyadora en la categoria d’assaig, ciències socials i humanitats per la seua obra Nova il·lustració radical(Anagrama), un assaig curt, de caire filosòfic i amb propostes per desmuntar tòpics i elements consolidats en les ments actuals. Tal com ha expressat el jurat, l’obra mostra «la capacitat de pensar en desafiaments polítics del present, renovant les ferramentes de la filosofia clàssica». Una altra dona, Imma Colomer, ha estat reconeguda en la categoria de teatre pel seu paper en Un tret al cap, obra dirigida per Pau Miró.

Tot i que aquests han estat els guardons més destacats, n’ha hagut més. Per exemple el rebut per Dolors Udina en la categoria de traducció en català. També el de mitjans de comunicació, atorgat a la revista 5W, dedicada a reportatges intensos i a cròniques internacionals centrades en explicar el context. O el de música, que l’ha rebut el festival Mixtur, adreçat a incentivar la pedagogia i la difusió musical a través de la investigació i a que aquesta esdevinga un punt de trobada entre tots els públics. En literatura, l’afortunat ha estat Max Besora gràcies a l’obra Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya(Males Herbes).

Juan Luis Ramos, amb Con pájaros que ignoro, ha guanyat el premi de poemari. La Fundació Bofill s’ha fet amb el de disseny gracies al projecte Hack the school, que treballa per repensar els espais i els elements escolars per millorar els aprenentatges dels alumnes i la convivència als centres educatius. La companyia Mal Pelo ha rebut el premi de dansa. I en l’àmbit de l’educació, l’entitat Sindillar/Sindihogar ha estat la reconeguda. Es tracta del primer sindicat independent de dones treballadores de la llar i la cura a l’Estat espanyol.

Hi ha d’altres categories, com la de cultura popular, en què s’ha premiat l’Associació de Festes de la Plaça Nova pel projecte 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona, una exposició que recorda l’antiguitat d’aquesta efemèride. Fidelis Fortibus, de Circus Ronaldo, ha obtingut el guardó d’espectacles gràcies a la proposta de transportar els espectadors als circs ambulants del segle XIX.

El guardó de ciències de la vida l’ha rebut el científic Pere Roca-Cusachs. El de ciències de la terra, els investigadors John R.B. Palmer, Aitana Oltra i Frederic Bartomeus. El de ciències ambientals i tecnologia, Hugues de Riedmatten. El d’arts visuals, Joan Morey. El d’arquitectura ha anat a parar a Harquitectes. I el d’història de Barcelona l’ha rebut Alessandro Ravotto.

Els premis culturals més multidisciplinars ja tenen guanyadors i guanyadores. I el 15 de febrer rebran els guardons a mans dels responsables de l’Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.