UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Els professors associats, a vaga indefinida

Els professors associats de la Universitat de València (UV) convoquen una vaga amb l’objectiu de millorar les condicions laborals i salarials que duen reivindicant des de fa anys. El col·lectiu no ha rebut resposta per part de la UV ni del Govern valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els professors associats de la Universitat de València no estan d’acord amb la situació laboral i salarial que tenen. Reclamen unes millors condicions de treball. I, per això, han convocat una vaga indefinida que començarà el pròxim 29 de gener. La mesura va aprovar-se a través d’una consulta telemàtica, en la qual el 89% de l’assemblea del PDI (Personal Docent Investigador) associat va mostrar-se d’acord amb la mobilització.

Els associats cobren 5 euros l’hora. Aquest salari baix ve donat pel fet que els docents compaginen la seua feina amb la docència a la Universitat. A més, la funció dels adjunts en un principi és, més bé, simbòlica, ja que el seu treball està entès com el testimoni d’un professional especialitzat en una àrea determinada. Però la realitat ha anat allunyant-se d’aquesta premissa al llarg del temps. Ara, són molts els associats que cobreixen les places vacants que deixen els docents titulars. Això s’ha traduït en la creació d’una figura precària encarnada en els treballadors a temps parcial, que en molts casos arriben a ocupar el títol de doctors.

En el passat Manifest del PDI Associat, datat del 2015, l’agrupació ja denunciava que els desequilibris dins dels pressupostos de la Generalitat Valenciana havien convertit la figura del professor associat -a priori destinada a realitzar funcions complementàries de docència- en un recurs a què acollir-se per completar els espais de l’oferta docent, tot amb un cost menor. «El remei puntual ha esdevingut crònic», censurava el document.

El creixement de PDI a temps parcial ha comportat que més de 1.300 treballadors treballen amb aquesta condició a la UV. És a dir, el 30% del personal docent investigador (el 40% si hi afegim els assistencials hospitalaris) i el 75% de la docència dels graus la imparteixen professionals associats. A més, des del 2012 fins al 2017, el nombre de treballadors associats ha augmentat en 272. La majoria són dones.

Entre les demandes del col·lectiu, destaquen la necessitat d’unes retribucions laborals dignes i que se’ls permeta participar en projectes de recerca i investigació, als quals no poden accedir actualment. Ho clamen amb el lema, “A igual treball, igual salari”.

El PDI Associat al seu torn, s’ha quedat fora de les millores laborals que gaudeix la resta de la plantilla docent a temps complet, en les quals es valora la reducció dels crèdits, i per tant, de l’horari laboral. Això és, si el treballador té sota la seua responsabilitat fills menors o persones dependents. «Les millores són per als de sempre», denuncien els associats.

Plataforma del PDI Associat de la Universitat de València.

El suport de la UE

Després que l’agrupació d’associats denunciara la seua «situació precària» a la Unió Europea, el passat octubre l’òrgan va respondre instant a la UV per trobar una solució. En cas de no arribar a un consens, els associats amenacen amb dur l’assumpte als tribunals, ja que, segons la UE, s’estan vulnerant almenys dues Directives.

Isabel de la Cruz i Vicent Monroig són els dos professors associats que van mobilitzar la denúncia fins a la comissió de Peticions del Parlament Europeu davant la nul·la resposta per part de la UV i el Govern valencià. «Pareix que haver dut aquest assumpte fins la UE no és suficient perquè reaccionen, per això hem dut a terme la vaga», assenyala De la Cruz. «El que demanem és raonable, no volem que se’ns pague el màxim, si no que s’equiparen les condicions salarials a les hores treballades», raona.

Per la seua banda, Vicent Monroig, membre de l’assemblea del PDI Associat, denuncia els «abusos» al que es veuen sotmesos els associats, ja que a pesar que sols es separen sis crèdits (60 hores) de docència del treball dels titulars, cobren tot just la meitat. «Allò que va reconèixer la UE és que devem equiparar-nos en drets», reivindica.

Amb les eleccions rectorals de per mig

La vaga indefinida que han convocat els professors associats començarà al mateix temps que la docència del segon quadrimestre a la Universitat. Mentrestant, la campanya electoral per elegir el nou rector de la UV continua endavant amb Maria Vicenta Mestre Escrivà, María Antonia García-Benau i Vicent Martínez com a catedràtics candidats per ocupar el càrrec.

Aprofitant la pugna electoral, els associats tenen una eina amb la qual fer pressió perquè els candidats incloguen en el seu programa millores laborals per al sector. No obstant això, Vicent Monroig assegura que el solapament de la campanya electoral i l’anunci de la vaga ha estat «una coincidència molt oportuna».

Aquesta vaga, la duració de la qual variarà en funció dels fets, podria tenir notables repercussions. En el cas que s’estenguera, podria suposar un perjudici per als estudiants del quadrimestre vinent, ja que aquests docents imparteixen una part substancial de les assignatures oferides al pla d’estudis. Tot i això, aquest dimarts el PDI Associat ha comptat amb el suport dels sindicats estudiantils, com ara el BEA –Bloc d'Estudiants Agermanats, el més votat– o A Contracorrent.

L’esclat del conflicte enmig de la campanya electoral ha impossibilitat que els tres candidats no es pronuncien al respecte. Aquest dimarts Mavi Mestre s’ha referit al tema sense fer al·lusions concretes. «Cal efectuar els canvis necessaris pel que fa a la normativa i el finançament», ha dit la candidata. D'altra banda, tant Vicent Martínez com María Antonia García-Benau han assistit a les reunions amb l’assemblea del PDI. «S’ha d’articular alguna via de solució», ha escrit García-Benau en les seues xarxes socials.

En aquest conflicte, el paper de l’equip rectoral és fonamental, però també ho és el de la Conselleria d’Educació de Vicent Marzà. L’agrupació d’associats ha denunciat la falta de respostes davant les reivindicacions referides al Govern valencià, fet que ha propiciat que la vaga seguisca endavant. «La precarietat laboral també es troba al sistema eductiu públic, no sols dins de les grans corporacions», ratifica Monroig. Davant els fets, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, assegura que espera que els professors i la Universitat de València arriben a una «solució dialogada» amb la que es puga gestionar el conflicte.  

Des de la Direcció General d’Universitat, Investigació i Ciència es manté que la responsabilitat pel que fa als associats recau sobre la UV. «Les característiques de contractació del PDI depenen de cada universitat de forma autònoma, no de la Conselleria», al·lega la Direcció. Tanmateix, la directora del departament, Josefina Bueno, té prevista una reunió amb la Plataforma de PDI Associat per abordar aquest tema. «Hi ha constituïda una taula de negociació amb totes les universitats públiques valencianes per a ultimar un conveni col·lectiu que tracta temes laborals del personal PAS i PDI», sosté la Conselleria.

Professors associats durant la reunió de l'assemblea del PDI Associat.

Al respecte, els professionals associats consideren que «no hi ha una voluntat per canviar la situació», sosté Benjamín Marín, qui ha estat professor de la UV al grau de Periodisme durant més de 17 anys. «La figura del professor associat està pervertida, som mà d’obra barata», afirma.

El problema amb els professors adjunts no es limita a la Universitat de València. La Universitat Jaume I de Castelló compta amb 550 associats, la Universitat Politècnica de València amb 600 i la Universitat d’Alacant amb 900. La Plataforma d’Associats de la Universitat d’Alacant, de fet, ha afirmat que dóna suport la vaga dels associats de la UV. Tanmateix, l’organització manté que, en primera instància, no se sumaran a la mobilització. No obstant això, també reivindiquen unes condicions laborals i salarials dignes.

Serà aquest dijous quan es concretaran les premisses de la vaga del pròxim dilluns durant l’assemblea del PDI Associat a València. Les bases marcaran fins on arribarà el conflicte.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.