Feminisme

Empoderem-nos!

L’artista valenciana Cari Roig presenta Sospir maragda. L’art de veure bé, un mural que presideix el vitrall del vestíbul del MuVIM, que simbolitza un clam en favor de la dona guerrera i lluitadora amb motiu del 25N.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per què quan pensem en ciència, literatura o art ens venen al cap noms d’homes? Doncs bé, perquè la història ha estat escrita en masculí. Tot i això, les dones han dut endavant importants descobriments científics o magnífiques obres literàries i artístiques, però, malauradament, han estat silenciades. Una qüestió que reflecteix Cari Roig a Sospir maragda. L’art de veure bé, un mural situat al vitrall del vestíbul del MuVIM, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona. L’artista valenciana denuncia “el discurs misogin que descriu la dona com un ésser inferior, incapaç i submís i fa un clam a l’empoderament de la dona”, segons descriu la professora i comissaria de l’exposició, Carmen Agulló.

Sospir maragda. L’art de veure bé, és una obra optimista i acolorida, en la línia del pop kitch reivindicatiu de l’artista, que visibilitza a la dona guerrera. Priya, l’heroïna d’un còmic hindú que lluita contra la violència masclista representada amb una destral a la mà, és la protagonista de la peça de Roig i simbolitza a la dona forta i lluitadora que vol trencar amb l’ordre establert i els tabús al voltant del gènere. Els elements relacionats amb la feminitat com ara el Sant Greal o els fruits que naixen de la terra fèrtil també estan presents al mural que compta una composició de colors que evoquen l’esperança i l’energia positiva.

Presentació de 'Sospir maragda. L'art de veure bé' amb l'autora Cari Roig; el diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del MuVIM, Rafael Company; el responsable d'exposicions del museu, Amador Griñó; i la comissaria Carmen Agulló| MuVIM

A més d’aquesta peça, Roig també ens mostra el treball que hi fa a l’Associació Arcoíris Ríes amb Guerreres en temps de pau, un recull d’autoretrats elaborats per les internes del mòdul de recluses de la pressó de Picassent que hi participen en el seu taller de pintura. Es tracta, per tant, d’una síntesi de l’obra de l’artista valenciana: reivindicativa i compromesa amb el feminisme, però sense oblidar l’essència del pop postmodern propi dels seus inicis a Equipo Límite.

L’exposició, un clam contra la discriminació de les dones, es podrà visitar al MuVIM fins al pròxim mes de febrer. Una mostra per fer consciència que la violència masclista va més enllà de les agressions físiques. Els llibres d’història també hi són partícips.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.