Contingut Patrocinat

La Diputació de Barcelona impulsa el model «BiblioLab» a la Xarxa de Biblioteques municipals

La ciutadania, com a protagonista de la xarxa de biblioteques del futur.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El model BiblioLab de la Diputació de Barcelona desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn de col·laboració obert a la ciutadania. El futur de les biblioteques dependrà en gran mesura de la seva capacitat d’adaptar-se als nous reptes que planteja la revolució digital que afecta tots els àmbits socials i personals i, de manera molt especial, la producció, difusió i transmissió del coneixement, matèria primera de les biblioteques.

Diferents coneixements

Els projectes desenvolupats en el BiblioLab abasten diferents branques del coneixement, i en moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular. Així es podran desenvolupar projectes purament tecnològics però també projectes cientificosocials (nutrició, agricultura, astronomia, natura, etc.), projectes artístics (la música, les arts plàstiques o l’artesania) i projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.

Amb el BiblioLab la Diputació de Barcelona pretén fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, habilitats de gran valor en el desenvolupament de les persones en àmbits com l’educació, la cultura i l’emprenedoria.

Alguns exemples del programa BiblioLab que s’estan desenvolupant actualment són Cuines del Món a la Biblioteca Fondo a Santa Coloma de Gramenet (que potencia la gastronomia com a fet cultural i patrimonial); De l’hort a la biblioteca de les Biblioteques del Baix Llobregat (un exemple clar d’innovació extensible a tota la xarxa de biblioteques); el laboratori de Lletres i imatges de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (un punt de trobada on les famílies experimenten al voltant de la lectura) o el Library Living Lab de la Biblioteca Volpelleres-Miquel Batllori (on la tecnologia i la robòtica prenen vida a través de l’experiència dels usuaris).

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona formada actualment per 224 biblioteques i 10 bibliobusos dona servei a una comunitat de 2,6 milions d’usuaris.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.