Empat tècnic entre el 'sí' i el 'no' a la independència

La tercera onada del Baròmetre del CEO revela una pujada de l'unionisme (45,1%), que supera lleugerament l'independentisme (44,9%). Els partits sobiranistes també perden votants.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els catalans estan dividits en dues meitats gairebé idèntiques pel que fa a la independència. Així consta en la tercera onada del Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que revela que el 44,9% dels enquestats estaria a favor d'un Estat independent i el 45,1% hi estaria en contra. En l'anterior sondatge del CEO, el passat juny, els partidaris de la independència eren el 47,7%, enfront dels detractors, que representaven en 42,4%.

No obstant això, quan els enquestats són preguntats sobre quina hauria de ser la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol, l'opció preferida és "un estat independent", amb un 38,9%. La segueixen "una comunitat autònoma d'Espanya (24,1%) i "un estat dins una Espanya federal (23,2%) i "una regió d'Espanya" (5,7%). El 8,1% no sap o no contesta.

Els partits independentistes baixen

L'escenari electoral que presenta el CEO és molt similar al de les eleccions del 27 de setembre del 2015. Si ERC i el PDECat decidissin reeditar Junts pel Sí, aquesta tornaria a ser la primera força amb un resultat d'entre 60 i 62 escons i una estimació de vot del 37,4%, una mica més de dos punts menys que el 27S.

No obstant això, la pèrdua de votants entre la CUP seria més acusada que en Junts pel Sí. Els anticapitalistes podrien perdre entre 2 i 4 escons, quedant-se amb entre 6 i 20, enfront dels 10 que tenen avui al Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, les forces netament independentistes tindrien una forquilla d'entre 66 i 70 diputats. El llistó de la majoria absoluta es troba en els 68 diputats.

En un escenari amb Junts pel Sí, la segona posició se la disputarien Ciutadans -que baixaria de 25 a 20-21 diputats- i Catalunya Sí Que Es Post -que creixeria d'11 a 19-20 escons. Per darrere se situarien el PSC amb 14-15 parlamentaris (en perdria un o dos), el PP amb 13-14 (ara en té 11) i la CUP amb 6-8.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.