"Les multes del TC són un sistema inèdit de repressió"

El catedràtic de Dret Penal Joan Josep Queralt explica en una entrevista a EL TEMPS com el Tribunal Constitucional i el Govern espanyol continuen forçant el dret penal fins a cotes mai vistes. Destaca que no és delicte col·laborar amb el referèndum i, en canvi, diu que moltes de les accions de l'Estat per impedir-lo no tenen cap base legal.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les intervencions de l’Estat per aturar el referèndum són legals?

Unes no tenen cap cobertura legal en el règim vigent a l'Estat. Per exemple, la intervenció de les finances de la Generalitat no té cap base legal. Cap ni una. Amb les intervencions de facto, sense cap procediment jurídic i sense base legal, s'ha intervingut una autonomia.

I les multes que s'han aplicat a la Sindicatura Electoral?

Malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) ha dit que és constitucional, la comissió de Venècia va advertir que és un cas únic al món. Sense instància, sense possibilitat de recórrer i sense procediment d'audiència. Tens més garanties si et posen una multa de trànsit que amb el Tribunal Constitucional posant aquestes multes.

És un sistema inèdit de pressió?

De repressió, un sistema inèdit de repressió.

Quin recorregut creu que tindrà la reprovació de tots els magistrats del TC? Sembla aquesta jugada ha permès evitar la inhabilitació exprés i guanyar temps..
 
No, perquè no se suspendrà. Sempre comento que aquesta partida jurídica es juga a Europa. El recorregut serà el que ells voldran. Una jugada que l'únic recorregut que té és poder després anar a Estrasburg. I els càrrecs electes només es poden inhabilitar per condemna ferma.
 
Com valores el paper del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que ha tramitat la majoria de les peticions de la Fiscalia?
 
Complaent amb aquestes peticions de la Fiscalia, per dir-ho de forma suau. Perquè són absolutament desproporcionades i té en el seu jutjat totes les causes declarades en secret i encara ni tan sols ha agafat declaració als querellats. Sense prendre declaració als querellats, després d'estar 10 mesos el cas. L'Estat ha trobat un jutjat complaent que li agafa totes les causes, la Fiscalia ha aprofitat unes mecanismes i ha triat el jutge que més els hi convenia.
 
Tornarà actuar el TC abans del referèndum?
 
El Tribunal Constitucional farà el que li doni la gana. Anirà rebent papers del Govern espanyol i els  admetrà. Cal tenir en compte que la interlocutòria d'avui, que castiga amb unes multes de 12.000 euros diaris, s'ha aprovat per unanimitat del ple. 
 
Semblava que hi havia algunes divergències entre TC i Govern espanyol, a partir de la darrera reforma. Tornen a actuar en sintonia?
 
No han deixat mai d'actuar així. Sobre les divergències, crec que és pura propaganda. Que actuïn per unanimitat ho demostra.
 
I no els preocupa que tot això acabi a instàncies internacionals?
 
No. Entre altres coses perquè quan arribi la resposta o la sentència, els magistrats del TC ja no hi seràn.
 
Què opina de l’ús del concepte sedició per part de la fiscalia?
 
Hi ha sedició si tu creus que els nens vénen de París. La definició legal del delicte de sedició és "aixecament públic i tumultuari". No cal que sigui violent però la gent hauria d'estar al carrer, invadint centres oficials i contra l'ordre públic. En canvi, l'ocupació pacífica dels carrers, manifestar-se, cridar o repartir clavells, això no és sedició.
 
Ja hi ha alts càrrecs acusats, quines conseqüències tindria...
 
Pels dirigents la pena és de 8 a 10 anys de presó i pels funcionaris, 15 anys. Inhabilitació absoluta, no és un delicte menor. Si es tirés endavant, però, seria una prevaricació. No té cap virtualitat, és una acusació falsa. Ho fan per fer bullir l'olla, però podrien triar altres delictes. Aquest no.
 
S'està forçant el dret penal?
 
S'està forçant i deformant. És una degradació del procés democràtic i de l'Estat de dret. Parlem de delictes que no existeixen, apliquem mesures que no estan previstes... Estan dient oficialment que el referèndum és delicte. I és mentida. Es va treure del codi penal. Una cosa és ser il·legal i una altra cosa és ser delictiu. Pujar al metro sense pagar és il·legal però no es delictiu.
 
I col·laborar amb el referèndum?
 
Tampoc és delictiu, perquè es va treure del codi penal. Dient que no tenia prou entitat per ser castigat amb el recurs del dret penal. Potser un funcionari podria cometre una infracció, jo no he de dir què és i què no. En el cas d'un particular, no:  els delictes amb els referèndums il·legals també es van treure del codi penal.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.