Otegi manté el pols amb l'Estat

EH Bildu formalitza les candidatures a les eleccions basques, mantenint Otegi com a candidat a lehendakari. PSOE i Podem no s'hi oposen. El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme demana a l'Audiència Nacional que actuï.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Arnaldo Otegi no es dóna per vençut. EH Bildu ha donat a conèixer aquest dimecres les seves llistes per a les eleccions basques del 25 de setembre. La formació independentista ha formalitzat les candidatures davant les Juntes Electorals Provincials. I el líder de l'esquerra abertzale continua sent el candidat a 'lehendakari', encapçalant la llista per Guipúscoa.

La candidatura d'Arnaldo Otegi ha estat entregada a la Junta Provincial de Guipúscoa, que el 23 d'agost haurà d'analitzar si pot presentar-se com a candidat a la 'lehendakaritza'. La documentació de l'Audiència Nacional especifica que el líder d'EH Bildu està inhabilitat fins al 2021.

Com a número dos per Guipúscoa, EH Bildu ha escollit la periodista Maddalen Iriarte, que durant 30 anys ha treballat en els informatius d'ETB. A Biscaia i Àlaba les llistes estaran encapçalades, respectivament, per la també periodista d'ETB Jasone Agirre i per Miren Larrion, portaveu de la formació a l'Ajuntament de Vitòria.

PSOE i Podem no s'hi oposen

En una entrevista a la cadena SER, la secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet ha defensat que Otegi té dret a presentar-se a les eleccions basques. "Des del punt de vista jurídic, ha complert les seves obligacions i per tant té facultat de presentar-se", ha afirmat la líder del PSC a Madrid.

"Encara que no m'agradi aquesta opció política, he de respectar les regles de joc perquè el principi de legalitat ha de funcionar per a unes coses i per a les altres", ha declarat Batet. El PSE-EE ja va anunciar que no recorreria la decisió si la Junta Electoral proclamava la seva candidatura.

En la mateixa línia, Elkarrekin Podem ha defensat que es presenti. En una entrevista concedida a Onda Basca, el seu cap de llista per Biscaia, Lander Martínez, ha assegurat que "per una qüestió de normalitat democràtica i d'un desenvolupament natural d'aquestes eleccions, l'únic que hauria de passar és que cada partit plantegés el seu projecte, el posés damunt la taula, i la ciutadania decidís si aquest són els projectes que el representen".

Segons Martínez, Otegi ha de "tenir capacitat de presentar-se i defensar el seu projecte de manera democràtica, de manera normalitzada i dins d'un entorn en el qual la seva candidatura és perfectament acceptada".

Covite, en contra

Després de la formalització de les llistes, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha instat l'Audiència Nacional a ordenar la retirada de la candidatura d'Arnaldo Otegi per part de la Junta Electoral de Guipúscoa.

En el comunicat, Covite considera que el tribunal ha d'executar la sentència que va condemnar Otegi per un delicte de terrorisme i recorda que cap junta electoral "pot esquivar" els dictàmens de l'Audiència Nacional.

És per això que considera "crucial" que l'Audiència Nacional "faci un pas al davant per tallar de soca-rel la il·legalitat que promou l'esquerra abertzale".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.