Ministeri de Defensa

L’exèrcit català a debat (II)

Les declaracions del president Puigdemont a favor d’un exèrcit han obert el debat públic i polític sobre quina ha de ser política de defensa d’una Catalunya independent. Recollim les reaccions dels partits i totes les enquestes que s’han fet fins ara.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquesta setmana, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, s’ha mullat a favor que un Estat català independent tingui exèrcit i una política de defensa "homologable a la de les nacions que considerem aliades". En aquest sentit, el president dóna un missatge potent de cara a la comunitat internacional i, al mateix temps, obre el debat intern sobre com ha de ser la política de defensa en la futura república catalana.

La seguretat del futur Estat és un dels temes que genera més interès entre la població, com demostra que diverses de les preguntes que li va fer al president tractaven sobre aquesta tema. I va respondre d'aquesta manera: "Els exèrcits i la política de defensa són absolutament indispensables. Estem en un combat global, ho hem vist aquests dies tristament, amb una amenaça que és molt greu: la del terrorisme gihadista. I l'hem de fer front col·lectivament. Cal un esforç, cal intel·ligència militar i calen recursos per fer front a atacs de les guerres modernes".

"Som un país exposat, un país que s'ha de poder defensar i ha de poder sindicar la seva voluntat de defensa amb els altres. Des d'aquest punt de vista, no tinguem complexos: Catalunya ha de poder tenir una política de defensa moderna, democràtica i, sobretot, molt homologable als esforços que fan en aquest sentit les nacions que considerem aliades". El president Puigdemont va participar en una entrevista feta amb preguntes dels internautes a través de Facebook Live.

Catalunya Ràdio s'ha sumat al debat organitzant un cara a cara sobre el tema. 

Poques hores després, era el vicepresident Oriol Junqueras qui questionava la posició del president. En una entrevista a la televisió d’El Punt Avui, Junqueras ha dit que apostaria per crear una política de defensa diferent a la que tenen els països del nostre entorn. "Si Catalunya s'ha de plantejar tenir un exèrcit amb els mateixos cànons que la majoria dels Estats occidentals, doncs potser no té sentit. Perquè per les dimensions de l'Estat, perquè és un Estat nou, perquè és un Estat que té l'oportunitat de definir-se a ell mateix de forma diferent a les herències i les inèrcies que tenen alguns altres Estats, segur que trobarà la manera de definir el millor possible la seva política de seguretat."

Més contundent s’ha mostrat la diputada de la CUP, Gabriela Serra, que feia una esmena a la totalitat a les declaracions de Puigdemont a través de Twitter. "President, no és ètic utilitzar els dramàtics atacs terroristes per justificar la necessitat d'un exèrcit. Res justifica el militarisme". Per la seva banda, els partits d’obediència espanyola consideren que es tracta d’un "fals debat", ja que es basa en la suposició d'una Catalunya independent.

Les enquestes

Fa dues setmanes, des d’EL TEMPS vam reunir dos especialistes en la matèria que van aportar arguments a favor i en contra de tenir una força de defensa. Un debat que es va encetar arran d’una enquesta encarregada per la Societat d'Estudis Militars i elaborada pel GESOP, en la qual s'assegurava que una majoria de catalans voldria un exèrcit català. Aquesta setmana, en canvi, han estat les declaracions del president Puigdemont les que han generat diversos sondatges en els mitjans de comunicació, així com un debat temàtic a Catalunya Ràdio. La seguretat del país s’ha situat en el centre del debat polític, sobretot després dels darrers atemptats i el paper de la policia catalana. Ara bé, la decisió final sobre com seran les forces armades es determinarà en el procés constituent, previst per d'aquí a un any sempre i quan se celebri el referèndum del proper 1 d'octubre, guanyi el  i s'apliqui el resultat. 

 

Enquesta del PuntAvui, realitzada el dimecres 30 d'agost.
Enquesta del NacióDigital.
La primera enquesta, elaborada pel GESOP i feta a través de 1.600 entrevistes telefòniques. 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.