La revolta de l'ordre

Viure minimalista

Menys coses és més felicitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Viure amb menys per ser feliç. Aquesta és la màxima de Joshua Fiels i Ryan Nicodemos, coneguts com ‘els Minimalistes’. Dos joves nord-americans de Montana que ronden la trentena i amics de tota la vida, que han abraçat aquesta "vida intencional" que cada dia congrega més adeptes arreu del món. Els minimalistes cerquen la felicitat no a través de les coses, sinó a través de la vida mateixa. Un estil de vida que esdevé una crítica lúcida al sistema consumista compulsiu de la societat americana.

Ryan ho tenia tot. "Estava vivint el somni americà". Un jove advocat que va aconseguir un salari de sis xifres i una casa gran als afores de la ciutat amb menys de 30 anys. A ulls de tothom era un home d’èxit però interiorment se sentia miserable, insatisfet. Per saciar aquest malestar, es dedicava a comprar les darreres novetats del mercat amb l’esperança d’omplir aquest buit existencial. Per la seva banda, Joshua era el director comercial més jove de l’empresa, la feina era el més important de la seva existència. L’any 2010, en només un mes, va rebre les dues pitjors notícies que es poden rebre, la mort de la seva mare, víctima del càncer; i el trencament del seu matrimoni. Una situació que li va fer plantejar moltes coses...

Al cap d’un temps, els dos amics van quedar per posar-se el dia. A Ryan li va sorprendre la felicitat del seu amic, tenint en compte la seva situació personal i que en teoria era igual de miserable que ell. "Com és que estàs tant content?", li va preguntar. Llavors va ser quan en Joshua li va explicar la teoria minimalista.

Què és el minimalisme?

"El minimalisme és un estil de vida que ajuda les persones a preguntar-se quines coses aporten valor a les seves vides. Una pràctica que elimina el desordre i se centra en els aspectes més importants de la vida: salut, relacions, passió, creixement i contribució". 

Els dos gurus minimalistes animen a recuperar el nostre temps, viure al moment i a perseguir els nostres somnis. Experimentar la llibertat real.

Una filosofia que ens permetria créixer més enllà de nosaltres mateixos. Eliminar de la nostra vida l'estrès i els mals pensaments, així com l'excés de possessions materials. Ser feliç a través d'una vida plena de decisions amb sentit i autocontrolar-nos a l'hora de comprar: "crea més i consumeix menys", diuen des del seu bloc els joves de Montana. 

Els minimalistes Ryan i Joshua ajuden a més de 20 milions de persones a viure vides amb menys. 

1- Els diners

Tots hem sentit a dir que els diners no fan la felicitat. L'actor de Hollywood Jim Carrey deia que "tant de bo tothom fos ric i famòs alguna vegada, per comprovar-ho". Una cosa similar els hi va passar a aquests joves advocats, que contra més diners tenien més angoixats vivien. Més diners, doncs, no suposa més felicitat. Els minimalistes asseguren que quan tens les necessitats bàsiques cobertes, la diferència entre ser feliç o no rau en l’actitud.

En aquest sentit, els advocats van deixar una feina que no els realitzava i van escriure el llibre ‘Minimalisme, viure una vida amb significat’, on expliquen el seu despertar personal. Van fer allò tan americà d’agafar el cotxe i recórrer el país. Primer feien petites xerrades en llocs improvisats i entrevistes en ràdios locals. I al final de la ruta omplien grans auditoris i sortien a la televisió nacional. Una evolució que es recull en el documental, The Minimalist, disponible a Netflix.

2- La casa

Segurament, la possessió que comporta més preocupacions i que hipoteca més la pràctica d'una vida senzilla és l’habitatge. La crisi immobiliària, la gentrificació de les ciutats o treballar tota una vida per ser propietari d'una casa són factors que amb més o menys intensitat estan afectant tot el món occidental. El lloguer funciona com una alternativa, però la tendència minimalista aposta per les Tiny houses, les cases diminutes.

Les cases diminutes són un fenòmen a l'alça entre els joves dels Estats Units.

Es calcula que una família de quatre membres només fa servir el 40% de l’espai de la seva llar. En aquest sentit, l’aposta per cases petites i ben distribuïdes és tendència i anirà a l’alça. Viure amb el mínim espai possible significa viure de forma sostenible i amb harmonia amb l’entorn. Una opció de vida responsable i assequible. Existeixen minicases a partir de només 4.000 euros, uns habitatges que tenen el gran avantatge que molts d’ells es poden canviar d’ubicació. Com gestionar el tema de la casa ens pot donar molta llibertat, tant econòmica com per viatjar o per fer realitat experiències. 

3- La roba

"La manera més senzilla d'organitzar les possessions és desfer-vos de la majoria d'aquestes". Existeix el Project 333, iniciat per una administrativa nord-americana a través de les xarxes que consisteix en vestir-se durant tres mesos amb només 33 peces de roba. Comptant samarretes, jerseis, pantalons, roba d’abric, complements i sabates. El repte era combinar-les per aconseguir que ningú a la feina se’n adonés. Un objectiu que va aconseguir, així com també simplificar i ordenar el seu armari.

Els minimalistes també han buidat dràsticament el seu guarda-roba. Recomanen posar totes les peces de roba sobre el llit i seleccionar aquelles realment importants. Ara mai es preocupen pel que portaran demà, ja que cada dia vesteixen amb els seus models preferits. L'acumulació provoca desordre, format per samarretes que mai no ens posem, pantalons que ens van petits o complements que reservem per nostàlgia. La idea és només mantenir allò que realment ens agrada i té utilitat: menys quantitat i més qualitat. Un comportament que era habitual fa uns anys i que ara ha saltat pels aires a causa de les tendes de roba que semblen supermercats.

Els minimalistes aposten per viure només amb les peces de roba preferides.

4- Les coses

Els minimalistes comenten que les possessions materials no fan la felicitat sinó que són com una droga. La compra d’un mòbil ens pot aportar una gran alegria en un primer moment. Un estat d'eufòria que anirà minvant progressivament i que només serà superat per l’adquisició del darrer model. Una pujada i baixada artificial d’endorfina. "Cada possessió és una responsabilitat i la gent guarda massa coses". Els minimalistes asseguren que quan ens desprenem d'objectes ens alliberem. I si una cosa no hem fet servir durant el darrer any, possiblement, ja l’hem deixada enrere per sempre.

Simplificar el nostre entorn amb les coses realment necessàries per a nosaltres. Una casa minimalista és un espai adequat per a la meditació, el relax i l’ordre. Tot i això, l'esperit minimalista és flexible. Si ens agraden els llibres, la seva olor, tocar-los i fullejar-los no cal que ens en desfem. Cada persona s’ha d’alliberar d’allò sobrer i cada individu és diferent perquè té diferents prioritats. En resum, es tracta d’apostar per un consum responsable i deixar de comprar coses prescindibles. Molts d’aquests productes provenen de la Xina i representen un desgast important de l’ecosistema. El consum de "coses" -moda, electrònica i complements per a la casa- s'ha disparat en els darrers anys, sobretot als Estats Units. Una nació que era "la terra de les oportunitats" i s'ha convertit en el paradís del consum compulsiu". Els Minimalistes aporten, des de dins, una alternativa al sistema. 

Despesa mitjana de les famílies dels Estats Units | The Minimalists. 

La teoria minimalista es basa en canviar les possessions materials per experiències o per treballar menys, és a dir, per tenir més temps. Més temps per a l'enriquiment personal i social. Més temps per tenir una vida saludable, a través de l’exercici i una dieta equilibrada. Més temps per quedar amb els amics, la família i per estar amb la parella. Més temps per fer realitat els nostres somnis i projectes. Sentir-se realitzat a través de tenir una vida intencional, pensar en cada moment allò que realment volem fer i no allò que toca fer. Prioritzar més en el que som i no en el què tenim. Una vida simplificada, viure amb menys coses, menys estrès i menys patiments. I també amb més temps, més llibertat i més alegria. En definitiva, els minimalistes posen a la pràctica la filosofia del menys és més

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.