Les desenes de milions de dòlars de l'ONU que han anat a parar al règim sirià

El diari britànic The Guardian ha tingut accés a centenars de contractes de la missió d'ajuda de les Nacions Unides iniciada el 2011, que ha beneficiat persones molt properes al president Bashar Al-Assad.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les Nacions Unides ha adjudicat contractes per un valor de desenes de milions de dòlars a persones estretament relacionades amb el president sirià Bashar Al-Assad. Les adjudicacions formaven part d'un programa d'ajuda de l'ONU que els crítics temen que està incrementant-se. Així ho revela una investigació del diari britànic The Guardian aquest dimarts.

Es tracta d'empresaris les companyies de qui estan sota les sancions dels Estats Units i la Unió Europea, però que això no ha impedit que rebessin importants sumes per part de la missió d'ajuda de l'ONU. També n'han rebut departaments del govern sirià i organitzacions benèfiques, com la de l'esposa del president, Asma Al-Assad, i la del seu soci més proper, Rami Makhlouf.

L'ONU ho justifica dient que tan sols poden operar amb un petit nombre de socis aprovat per Bashar Al-Assad, i que fan tot el possible perquè sigui gastat correctament. "És molt important arribar a tants civils vulnerables com sigui possible", afirma un portaveu de l'organisme multilateral. "Les nostres opcions a Síria estan limitades per un context d'alta inseguretat, on la recerca d'empreses i socis que operen en àrees assetjades i de difícil accés és extremadament difícil".

Les diferents agències de les Nacions Unides haurien fet negoci amb almenys 258 companyies sirianes, a les quals haurien pagat sumes de fins a 54 milions de dòlars. The Guardian ha tingut accés a centenars de contractes que han estat atorgats des que va començar l'operació d'ajuda l'any 2011.

Algunes de les adjudicacions

Dues agències de l'ONU han donat un total de 8,5 milions de dòlars a l'organització benèfica Syria Trust for Development, presidida per la primera dama Asma Al-Assad, que es troba en les sancions dels Estats Units i la Unió Europea.

Unicef ha pagat 267.933 dòlars a l'associació Al-Bustan, propietat de Rami Makhlouf, l'home més ric de síria, cosí i soci proper de Bashar Al-Assad. La seva organització ha estat relacionada amb diverses milícies a favor del règim.

L'ONU ha pagat més de 13 milions de dòlars al govern sirià per a impulsar l'agricultura i els cultius, malgrat que la Unió Europea té prohibit l'intercanvi amb els departaments en qüestió per temor a com seran utilitzats els diners.

Almenys quatre milions de dòlars de les Nacions Unides han anat a parar a les butxaques d'un proveïdor de combustible de propietat estatal, que està en la llista de sancions de Brussel·les.

L'Organització Mundial de la Salut ha gastat més de cinc milions de dòlars en donar suport al banc nacional de sang de Síria, controlat no obstant això pel Departament de Defensa del règim. Hi ha "preocupacions concretes" sobre la prioritat que s'ha acabat donant a aquests fons.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.