Món

La justícia britànica diu que Escòcia no pot convocar un referèndum d'independència

El Tribunal Suprem considera que forma part dels "afers reservats" sobre els quals Escòcia no pot legislar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha sentenciat aquest dimecres que les institucions escoceses no poden convocar un referèndum d'independència sense acord amb el govern britànic. El tribunal ha argumentat, en una decisió que s'ha pres per unanimitat, que la convocatòria d'un referèndum forma part dels "afers reservats" i que Escòcia "no té el poder de legislar" sobre aquestes qüestions, reservades al parlament britànic. La decisió del tribunal arriba poc més d'un mes després que se celebressin les dues vistes en què les parts van explicar el seu posicionament. El govern escocès va defensar que era "d'interès públic" aclarir la qüestió.

En la lectura de la sentència, el president del tribunal ha afirmat que el parlament escocès no té competències per legislar en àmbits constitucionals, en els qual s'inclou la unió entre Escòcia i Anglaterra. A més, els magistrats han rebutjat l'argument del govern escocès que la votació seria "consultiva" i no tindria cap efecte legal sobre la unió.

Com consideren que sí tindria conseqüències, la convocatòria del referèndum està reservada únicament a Westminster. "Un referèndum legal tindria conseqüències polítiques importants pel que fa a la unió i el parlament del Regne Unit", apunta el tribunal, tot assenyalant que el resultat mostraria "l'expressió democràtica" dels escocesos.

La sentència també tomba l'argument del govern britànic que defensava que el tribunal no havia de resoldre la qüestió plantejada pel govern escocès en tractar-se "d'hipotètica". Els magistrats consideren que sí han de respondre a un dubte que és "d'importància pública" i que determinarà els següents passos de les autoritats escoceses. "La referència no és ni hipotètica ni acadèmica ni prematura", apunta.

El govern escocès va portar el cas a la justícia davant la negativa del govern britànic d'acceptar un nou referèndum d'independència. La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va anunciar al juny els seus plans de fer una votació no vinculant sobre la independència el 19 d'octubre del 2023. Sturgeon va subratllar en aquell moment la voluntat de pactar amb Londres una consulta "legal".

Sturgeon vol que les pròximes eleccions britàniques siguin un referèndum de facto

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, vol que les pròximes eleccions britàniques siguin un referèndum de facto. Sturgeon ha respost així a la sentència del Tribunal Suprem del Regne Unit que nega que les institucions escoceses puguin convocar un referèndum d'independència sense acord amb el govern britànic. En una compareixença després de la decisió del tribunal, la primera ministra d'Escòcia ha plantejat les eleccions britàniques com un plebiscit. Després del pronunciament de la justícia, Sturgeon ha apuntat sentir-se "decebuda" per la decisió de l'alta instància del Regne Unit, tot i subratllar que "respecta la resolució" que indica que el parlament escocès no té poder per fer un referèndum unilateral.

"La Unió ja no pot ser descrita com a voluntària, mai més", ha dit la primera ministra d'Escòcia, tot apuntant que el cas sobre el nou referèndum d'independència és "un afer dels legisladors britànics" perquè el "Tribunal Suprem només interpreta la llei". Davant la negativa de Londres a una nova votació, Sturgeon ha apostat per continuar treballant per aconseguir un acord que "s'ajusti a la legalitat i respecti el dret dels escocesos".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.