Ciutats

La batalla de les llicències urbanístiques a València

Com a impulsor de l'Associació d'Afectats pels Endarreriments de Llicències a l'Ajuntament de València, l'arquitecte i promotor Alfredo Burguera ha acusat darrerament l'equip municipal progressista i els funcionaris del consistori com a responsables del «patiment dels promotors cada vegada que s'intenta posar en marxa un negoci o construir una obra d'una certa envergadura». Aquestes paraules han trobat la rèplica del sindicat anarquista CGT, qui n'ha advertit «de la reiterada actitud en defensa dels interessos corporatius d'aquesta plataforma, la qual pretén pressionar d'una forma intolerable al personal amb la condició d'aconseguir la inaplicació de la normativa urbanística i ambiental, així com l'eliminació dels controls administratius».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Alfredo Burguera, arquitecte i promotor de projectes urbanístics a València, va convertir-se mesos enrere en una figura pública, almenys per les seues aparicions a diversos mitjans de comunicació instal·lats a la capital del País Valencià. Junt amb altres empresaris, va crear a principis de novembre l'Associació d'Afectats pels Endarreriments de Llicències a l'Ajuntament de València. Amb un discurs que coincidia amb les crítiques de l'oposició del PP a l'equip municipal encapçalat per Joan Ribó, de Compromís, l'objectiu de la plataforma era visibilitzar un suposat embossament en la tramitació de les llicències urbanístiques al cap i casal del territori valencià.

«Aflival sorgeix perquè València té fama de ser la que pitjor tramita les llicències a Espanya», va afirmar la veu d'aquest col·lectiu al periòdic Valencia Plaza, on denunciava que la presumpta paralització en la concessió de llicències urbanístiques estava frustrant l'adveniment d'inversions a València, així com estava causant «patiment als promotors cada vegada que intenten posar en marxa un negoci o construir una obra d'una certa envergadura». Burguera, a més, n'identificava els responsables: «És un sumatori de coses entre tècnics incompetents en llocs clau; prefectures de servei sense capacitat de gestió, ni de refer l'organigrama, ni tampoc el funcionament dels seus serveis; una regidoria que no sap o no vol; i una alcaldia que mira per a un altre costat».

Aquestes paraules, tanmateix, han obtingut reacció per part del sindicat anarquista de la Confederació General del Treball (CGT). L'organització obrera ha exigit aquest cap de setmana a l'home de negocis «una rectificació immediata per atemptar contra la independència funcionarial en l'exercici de les seues funcions de vetlar pel compliment de la legalitat i la satisfacció dels interessos general». «Les seues recents declaracions desqualificant al personal funcionari, sense aportar cap dada certa i concreta que el justifique, mereixen la més absoluta repulsa», han censurat.

«Resulta una mica sorprenent que un professional del món de la consultoria i assessoria no sostinga les seues afirmacions sobre dades certes i contrastades, més enllà del ja usat i passada de moda dada dels 8.000 o 10.000 expedients que es tramiten en el consistori valencià. De fet, no valora si estan tramitant-se», repliquen, per acusar: «Es tracta de declaracions que estan pensades per cerar confusió en les persones que desconeguen la tramitació administrativa d'aquests. D'aquesta manera, s'aconsegueix la tan desitjada animadversió cap a l'administració pública».

El sindicat va més enllà i, fins i tot, adverteix a l'Associació d'Afectats pels Endarreriments de Llicències a l'Ajuntament de València: «No tolerarem cap ingerència en la independència funcionarial i estudiarem l'exercici d'accions contra la reiterada actitud dels interessos corporatius, els quals pretenen pressionar d'una forma intolerable al personal amb la condició d'aconseguir la inaplicació de la normativa urbanística i ambiental, així com l'eliminació dels controls administratius, un fet que redunda en un perjudici per a la ciutadania». «La mal entesa agilitació administrativa per a beneficiar uns interessos empresarials desbocats serà resposta de manera contundent pel nostre sindicat. No podem continuar admetent la defenestració permanent i la intromissió en la funció pública, que constitueix la garantia de l'estat de dret per a protegir els drets de la ciutadania», van indicar amb un relat que avisava de la recerca d'una desregularització de la concessió de llicències.

«La necessària agilitació administrativa s'aconsegueix amb una major dotació de recursos humans qualificats i professionalitzats, i de recursos materials, especialment, tecnològics, i no suprimint controls públics com pretenen determinats promotors, que estan posant en perill la qualitat del treball dels tècnics professionals del sector», han apuntat apuntar, per ampliar: «La ciutadania ha de conèixer la realitat de l'administració pública. Les mesures privatitzadores, la pèrdua constant d'ocupació pública, la relaxació o eliminació dels controls públics i la manipulació informativa denigrant constantment al personal funcionari només beneficia a uns quants, els quals persegueixen un enriquiment desmesurat, i perjudica la gran majoria social».

La central d'orientació ideològica anarquista, a banda de respondre a la plataforma dels promotors, ha demanat «una auditoria interna immediata dels recursos humans destinats la gestió de les llicències i la dotació necessària amb personal funcionari públic que és el que ofereix les garanties necessàries del compliment de la legislació». «Això és, precisament, el que persegueix el nostre sistema de funció pública: ser una garantia d'imparcialitat, objectivitat i independència en l'exercici de les funcions de control del compliment de la normativa patrimonial, urbanística, ambiental i de qualitat de l'edificació», han precisat, per denunciar, altrament, «el silenci dels sindicats amb representació a l'ajuntament que estan abandonant a la seua sort a col·lectius funcionarials i al personal funcionari que està rebent pressions intolerables que afecten l'exercici independent de la seua funció pública». L'inici de la batalla visible entre els promotors i els sindicats de la funció pública per la tramitació de les llicències urbanístiques a València.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.