Polònia

“De sobte cauen objectes estranys”

La invasió contra Ucraïna ha arribat a territori polonès: han caigut coets a l’est del país i han mort dues persones al poble de Prezwodów. Però poques coses fan pensar que aquest bombardeig haja estat dirigit des de Rússia.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Són les 15.30 del dimarts quan la guerra arriba a Polònia. És una vesprada tranquil·la, encara sense neu als voltants del petit poble de Prezwodów, a vora cinc quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. Bogdan W. i Bogdan C., dos homes majors de cinquanta anys, estan treballant en una gasolinera quan els residents locals afirmen haver vist “dos objectes estranys que cauen sobtadament”. Un poc més tard, els testimonis van poder enregistrar el vídeo d’una enorme columna de fum i unes fotos que es van difondre per Twitter. Hi ha un cràter i un tractor amb el seu remolc bolcants.

A última hora del dimarts estava clar: els coets havien arribat a terra polonesa i la guerra d’Ucraïna havia arribat a territori OTAN. L’exèrcit es posa en alerta, els avions s’enlairen, el primer ministre Mateusz Morawiecki convoca el Consell de Seguretat Nacional i informa els aliats. El president Andrzek Duda parla per telèfon amb Joe Biden i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Fins dimecres al matí no hi havia res que indicara que els impactes en aquest petit poble de 530 habitants foren dirigits des de Moscou. Però Varsòvia està alarmada: hi ha un nou nivell d’escalada en el conflicte amb Rússia.

Renata Sadowska, de 58 anys, es dirigia a casa. Aquesta cuidadora de l’escola de primària de Przewodów va escoltar en aquell moment un soroll ben fort. “Vaig pensar que hi havia hagut una explosió de gas. Mai no hauria pensat que podria haver sigut un coet”, diu.

Els bombers van envoltar l’àrea al voltant d’una granja destruïda. Una escena ben tenebrosa, amb boira i llums blaves intermitents. Arriben les ambulàncies i poc després un cotxe fúnebre: han mort Bogdan W. i Bogdan C. Sadowska els coneixia, eren amics del seu marit.

Els militars i el servei secret estan en el lloc amb experts. Què va passar exactament? Els russos van disparar contra Polònia a propòsit? O per accident? O tal vegada les defenses antiaèries d’Ucraïna van disparar contra un projectil rus i aquest va caure a Polònia? Al voltant de Przewodów hi ha una línia elèctrica i ferroviària que connecta Ucraïna amb occident. Durant setmanes, Rússia ha estat bombardejant la infraestructura en territori ucraïnès.

Els aliats es reuneixen al marge de la cimera del G20 a Bali. “Oferim tot el nostre suport a la investigació de l’incident”, diu el president dels Estats Units, Joe Biden. És poc probable que els míssils que van impactar a Przewodow hagen sigut disparats a Rússia. La CNN informa que el radar d’un avió de vigilància nord-americà va detectar el vol del míssil.

El Govern de Varsòvia mira de ser prudent. Polònia és un estat situat a la primera línia des de l’inici de l’ofensiva russa: subministra armes i ha acollit milions de refugiats. A la Unió Europea i a l’OTAN, el país està pressionat per sancions cada vegada més estrictes. Les ciutats properes a la frontera viuen amb la consciència constant que es poden convertir en objectius en qualsevol moment. I en canvi, Polònia no vol espantar els aliats amb discursos emocionats contra Rússia, fins i tot després d’aquest terrible incident del dimarts.

El portaveu del govern, Piotr Müller, va explicar dimarts per la nit que es verificarà si es tracta d’un incident en virtut de l’article 4 del tractat fundacional de l’OTAN. Estipula que els socis de l’aliança es consulten entre ells mateixos si algun dels membres veu en risc la seua àrea, la seua independència política o la seguretat. Tot i que això alarmaria oficialment l’OTAN, l’article 5, que identifica un atac a un estat membre com un atac al conjunt, només pot entrar en vigor si un país és atacat. En aquest cas, l’OTAN es pot comprometre a prestar assistència, també de tipus militar.

Com reaccionaran exactament els aliats davant l’incident s’aclarirà dimecres de vesprada. Els experts polonesos van tornar a plantejar la proposta d’establir una zona de protecció sobre l’oest d’Ucraïna. Els escuts de l’OTAN farien caure els míssils russos que es troben ben pròxims a les fronteres de Polònia o Romania. Això no només protegiria els residents d’aquestes zones, sinó també els de Leòpòlis, ciutat ucraïnesa ubicada a setanta quilòmetres de la frontera polonesa que està sent constantment atacada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.