Els crítics

L'oportunitat de ‘13 Reasons Why’

Els problemes de l'etapa adolescent, reflectits en una sèrie que ha aixecat força polèmica. Alguns l'han acusada, fins i tot d'induir al suïcidi.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

13 Reasons Why no és un problema, sinó una oportunitat. Una oportunitat per fer visible problemes que pertanyen al món dels adolescents i que sovint es queden allà, en el silenci de l'habitació tancada amb la música a tot volum. És una oportunitat per als pares, per vèncer l'hermetisme dels fills, i dels fills per poder espolsar-se la incomoditat i obrir-se a través de la ficció. I és una oportunitat per a la resta per fer-nos responsables d'aquests problemes, per deixar de menystenir-los i buscar-hi solucions de forma madura, perquè són problemes de tots.

Aquesta és una sèrie que vol aconseguir que allò que passa a l'institut no es quedi a l'institut. Que surti fora. Que se'n parli, que es generi un debat. En aquest sentit podem dir que 13 Reasons Why ha estat un èxit innegable, malgrat que, tristament, el focus d'aquesta conversa s'ha acabat desviant, especialment als mitjans de comunicació, cap a la polèmica creada al voltant de si la sèrie glorifica o no el suïcidi del personatge de Hannah i, per tant, posant en dubte la conveniència de veure la sèrie, en alguns casos recomanant evitar-la (és a dir, prohibir-la als adolescents).

Penso que en aquest debat, sovint banyat per una preocupació fins a cert punt lògica pel tema sensible que tracta la sèrie, es cau en un alarmisme que passa per dant dels continguts de la sèrie mateixa. En aquests debats sovint es passa per alt que: 1. el principal conflicte del protagonista, Clay, gira al voltant de la impotència de no haver pogut fer res per impedir la decisió de matar-se de la seva amiga Hannah, una tria que la sèrie defineix repetidament com a errònia. 2. els pares de Hannah apareixen en tots els episodis, retratant la tristesa i desesperació que suposa perdre una filla, i per tant es mostra la conseqüència que té el suïcidi (en comptes d'eliminar els pares de l'equació) i 3. la sèrie mostra el moment del suïcidi en una seqüència dura i difícil de veure sense apartar la mirada (en comptes de deixar-la fora de pla, que seria el que haurien fet si la intenció hagués estat glorificar el suïcidi i mostrar-lo com una opció fàcil i desitjable).

Penso, honestament i amb el contingut de la sèrie davant, que centrant-nos en això deixem de banda l'autèntic debat que 13 Reasons Why vol que es produeixi. Perquè a través de la històries de Hannah i de les seves cintes de cassette, la sèrie va introduint un seguit de temes que sí que són els que els guionistes i l'autor de la novel·la en la que es basa la ficció volen tractar. Els enumeraré en ordre de la importància que se li dona a la sèrie, que no és el mateix que se li està donant quan es parla de la sèrie. En primer lloc, hi ha el tracte que reben les noies a l'institut, que és la llavor de la decisió de Hannah Baker. Aquesta és la història d'una noia a la que pengen l'etiqueta de "noia fàcil" i tot el que li passa a continuació està lligat amb aquest prejudici en el que cau fins i tot el seu amic Clay.

Als ulls dels altres, Hannah deixa de ser un individu per ser un cos, i és tractada com una possibilitat de tenir sexe per diversos personatges en escenes en què és agredida sexualment en un grau que va de menys (el comentari a cau d'orella) a més. Sovint són escenes que són percebudes com a "normals" per l'entorn de Hannah i per tant és difícil per ella denunciar el comportament dels seus companys. Aquest tema és reforçat per la trama d'un altre personatge femení, Jessica.

En segon lloc hi ha el maltractament d'un col·lectiu vers un individu en el marc de l'institut (el que ara anomenem bullying), que Hannah pateix en veure com tant els alumnes que participen de l'escarni públic de forma activa, així com també els que ho fan de forma passiva formen un bloc que solidifica aquest atac constant en el seu dia a dia, faci el que faci, digui el que digui. La sèrie mostra com aquesta crueltat col·lectiva s'amplifica fàcilment a través de les xarxes socials convertint-se en una humiliació pública. Aquest tema també es tracta a través d'un altre secundari, en Tyler. En un tercer lloc podem agrupar altres temes que la sèrie tracta de forma puntual, com la violència al centre escolar (amb els alumnes animant els dos nois que s'esbatussen) o el fàcil accés a l'alcohol per part de molts personatges que són menors d'edat i que no posen límits al seu consum.

Per abordar tots aquests temes, la sèrie fa servir molt hàbilment el misteri de les cintes de cassette, que fan que l'espectador vagi d'un episodi al següent per anar desxifrant el trencaclosques de la història. És un mecanisme que actua com un cavall de Troia per parlar dels temes que vol la sèrie, i malgrat que en algun moment porta el guió a forçar algunes coincidències, és eficaç en el seu objectiu. En darrera instància 13 Reasons Why ha aconseguit posar totes aquestes qüestions a la pantalla i donar-los visibilitat, que és exactament el que pretén Hannah amb les seves cintes. La visibilitat és important perquè permet que els adolescents que viuen circumstàncies similars no se sentin sols i tinguin eines per no caure en culpabilitzar-se de situacions de les quals, per contra, en són víctimes. I és necessària perquè impedeix que continuem ignorant què passa. La sèrie ens interpel·la perquè ho convertim en el nostre problema i mostra com fins i tot aquells que es pensen que no estan fent res mal fet poden ser també culpables. Això inclou els alumnes que callen, els pares que es despreocupen i el sistema escolar que tria ignorar.

No és gens fàcil iniciar una conversa d'aquestes característiques, ni com a col·lectiu ni en el si d'una família, i encara menys amb un adolescent, sovint esquerps i tancats, però aquest és el gran mèrit de 13 Reasons Why: erigir-se com a facilitador d'un diàleg necessari malgrat que ens faci sentir vulnerables i sigui emocionalment complex. Ningú ha dit que 13 Reasons Why no sigui una sèrie incòmoda. Ho és, i molt. Però que sigui incòmoda no vol dir que sigui un problema. Vol dir que és una oportunitat.

13 Reasons Why

Creador: Brian Yorkey

(basada en la novel·la de Jay Asher)

Repartiment: Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Alisha Boe.

Temporades: 1 (renovada)

Canal: Netflix

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.