La galàxia 'offshore' de Florentino Pérez

L'informe anual de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa sobre les societats en paradisos fiscals o de baixa tributació de les principals multinacionals espanyoles sol traure-li els colors a part de l'IBEX 35. ACS, la constructora que encapçala el magnat i president del Reial Madrid, Florentino Pérez, ocupa la segona posició amb 151 filials en aquests territoris 'offshore'. La publicació d'aquest document coincideix amb el full de ruta de l'empresari per desmuntar l'entramat després de les successives advertències de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i l'Agència Tributària.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan Florentino Pérez accedí a la presidència del Reial Madrid, va instaurar una pràctica que després imitarien la resta de magnats àrabs o xinesos. Amb la bitlletera per davant, va aconseguir crear un equip replet d'estrelles. Zinedine Zidane, Luis Figo, Ronaldo Nazário o David Beckham van formar part de la constel·lació blanca. Era un equip que els mitjans de comunicació de tota filiació van batejar com a galàctic. Una operació que, després d'uns anys fora de la direcció del conjunt madridista, tornaria a repetir-se amb els fitxatges de Cristiano Ronaldo, Gareth Bale i Karim Benzema.

El magnat madrileny, però, compta amb una altra galàxia: l'empresarial. Tot i que la principal activitat de negoci és la construcció, el grup ACS també està present en sectors com ara els serveis d'indústria, les concessions públiques i la gestió d'infraestructures. No debades, la multinacional opera en diversos països com Mèxic, Perú, Qatar, Veneçuela, Egipte o Vietnam.

Una constel·lació empresarial que també arriba a territoris considerats de baixa tributació i a paradisos fiscals. Segons l'informe La informació fiscal en les memòries anuals de les empreses de l'IBEX 35, de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa. Anàlisi executiu 2015', presentat aquest dijous, ACS ocupa la segona posició com a grup empresarial espanyol amb més filials l'any 2015 en països offshore. En total, són 151 societats, de les quals 15 estarien ubicades en paradisos fiscals i 136 en indrets amb uns impostos força baixos.

Segons aquest document, l'estat nord-americà de Delaware albergaria 49 d'aquestes mercantils. «Aquestes filials compten amb una doble direcció. Per un costat, estan aquelles que apareixen als comptes anuals; i per altra banda, les que tenen domicili a Delaware», indica l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa, que assenyala: «Una major recerca a través de fonts externes (bizepèdia, opencorporates...) indica que es tracta de filials que apareixen en, almenys, dos domicilis, aquell on realitzen l'activitat i en Delaware, no tenint, aparentment, activitat operativa en aquest estat». «En Delaware s'han identificat un total de 49 societats, de les quals 16 comparteixen domicili», remata l'organisme conformat per organitzacions com ara Intermón Oxfam, Creu Roja, Comissions Obreres o la Confederació de Consumidors i Usuaris.

L'entramat d'ACS també té gran presència a Singapur i Panamà, amb 12 societats, en cada país; i als Països Baixos o a Hong Kong, amb onze. Completen la constel·lació empresarial del grup capitanejat per Florentino Pérez a territoris considerats offshore: Luxemburg i Irlanda, amb vuit; Sud-àfrica i les Illes Maurici, amb set; República Dominicana amb cinc, Aràbia Saudita i les Illes Caiman amb quatre, Guatemala i Uruguai amb tres, Emirats Àrabs amb dos i Gibraltar, Suïssa, Puerto Rico, Illes Bermudes i les Filipines amb una societat per cadascun d'aquests països.

«De la informació facilitada per ACS no és possible conèixer la titularitat i dependència, en cas que la participació siga indirecta o no compte amb el 100% del capital. Tampoc es té accés al nombre de treballadors vinculats a aquestes empreses del grup localitzades en nínxols o paradisos fiscals, ni a la facturació, els beneficis i els impostos pagats», denuncia aquest organisme civil, que afegeix: «105 societats ubicades en paradisos o nínxols fiscals ofereixen dubtes sobre si la seua activitat té a veure amb l'operativa pròpia del negoci. És el cas de Suïssa, les Illes Caiman, les Illes Maurici, les Bermudes, Uruguai i Gibraltar».

Imatge de les instal·lacions d'ACS.

Un organisme que també incideix en diverses operacions que la constructora va realitzar en aquests territoris offshore. «Hi ha diverses emissions que cotitzen en la Borsa d'Irlanda. Entre elles, una emissió de bons sense qualificació creditícia per un import de 500 milions d'euros amb un venciment i amb un cupó del 2,626% anual. Aquesta emissió cotitza també a la Borsa de Luxemburg i en totes les alemanyes. Al seu torn, hi ha altres emissions realitzades per ACS Actividades Finance 1 B.V. i per ACS Actividades Finance 2, ambdues societats domiciliades a Holanda», relata el document.

Amb tot, aquest observatori recorda que «la presència d'empreses internacionals en territoris considerats paradisos o nínxols fiscals no és en si mateixa il·legal». Tanmateix, adverteix: «Podria representar, si s'utilitzen per a desenvolupar estratègies d'elusió fiscal, una contradicció amb els valors i els compromisos assumits per l'empresa en matèria de Responsabilitat Social Corporativa, en especial, en tot el que és relatiu a la contribució econòmica i social en els països on opera i on obté beneficis».

La mateixa memòria anual d'ACS de l'any 2016 assegura que «aquest grup es compromet a no crear estructures societàries artificioses que siguen alienes a l'activitat empresarial de la societat com a única finalitat de reduir el pagament d'impostos, o d'aconseguir opacitat. També a no realitzar transaccions entre entitats controlades que busquen l'erosió de les bases imposables i el trasllat artificial de beneficis a territoris de baixa tributació». En aquest document, de fet, s'assenyala que de les 1.075 societats que conformen el grup, només 11 resideixen en paradisos fiscals. «Es tracta de les cotitzades en Austràlia, CIMIC (set d'elles en les Maurici, dues en les Caiman, una Macau i una altra a Fiji) i una última a Gibraltar, depenent de l'àrea industrial». «El grup té diverses societats per a desenvolupar la seua activitat empresarial en països com ara Hong Kong, Panamà i Singapur, on s'han totalitzat l'any 2016 1.801 milions d'euros en vendes, fonamentalment de la construcció».

Apagar la llum

Aquesta galàxia offshore, però, té els dies comptats. El magnat només vol que brille la futbolística. Tal com recull la memòria anual, ACS liquidarà de forma progressiva totes aquelles societats en paradisos fiscals. Una decisió presa després de les advertències serioses de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per millorar el seu govern corporatiu i d'Hisenda a compte de les obligacions fiscals de la multinacional. La companyia, segons El Confidencial, té previst presentar davant l'Agència Tributària la seua informació fiscal desglossada país per país.

El document intern d'ACS apunta que la constructora va pagar el 13% dels seus impostos -85 milions d'euros- a l'Estat espanyol. Una xifra que la multinacional presidida pel magnat Florentino Pérez vol fer valdre amb la desarticulació de tota la seua galàxia offshore. La constel·lació suposa un maldecap no només per informes com el de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa i el seu impacte mediàtic: també per la pressió de l'Agència Tributària i de la CNMC per uns negocis, segons l'informe d'aquest observatori, sota la sospita de pràctiques fiscals dubtoses.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.