Viure plenament en català és més senzill gràcies a CatalApp

'CatalApp' és la nova aplicació mòbil creada per la Plataforma per la Llengua. Permet millorar la presència del català en restaurants, botigues, museus i hotels, entre més comerços i serveis. Aquesta App es va estrenar el passat 15 de març i ja suma prop de 30.000 descàrregues, més de mil per dia. Milers d’usuaris, doncs, ja han començat a valorar l’atenció en català dels establiments. D’aquesta manera, viure plenament en llengua autòctona arreu dels Països Catalans serà més senzill.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El boom de les aplicacions mòbil és tot un fenomen del nostre temps. Cada dia apareixen eines interactives més especialitzades per satisfer necessitats del mercat i de la societat. La clau l'èxit es dóna quan aquestes ens fan la vida més planera. Les més usades són aquelles que ens connecten amb els altres, les que ens fan ser més productius a la feina o les que ens entretenen quan ens avorrim. També són molt útils les que ens informen d’allò que passa al món o al bar de la cantonada...

Demanar un cafè amb llet de bon matí i que el cambrer t’entengui a la primera, o anar a un restaurant i que la primera carta que t’ofereixin estigui en català, són situacions que, malauradament, no són massa habituals. Per revertir aquests fets quotidians s’ha llençat CatalApp, una eina que et permetrà viure en català tot el dia i arreu.

Com funciona?

Primer de tot, cal descarregar-se l’aplicació a través del mòbil: és gratuïta. Per millorar l’experiència és necessari activar el geolocalitzador del dispositiu. Fets aquets primers passos, ja es pot començar a valorar i comentar l'ús que es fa de la llengua pròpia en els llocs habituals o els visitats per primera volta dels més de un milió i mig de comerços i establiments localitzats.

El funcionament de la CatalApp és senzill i intuïtiu, i permet classificar en un rànquing els comerços que tenen més responsabilitat lingüística i els que en tenen menys, amb l’ajuda de diversos filtres. Per valorar el grau de satisfacció amb el comerç en qüestió, l'usuari ha de registrar-se a la CatalApp i, mitjançant unes emoticones, puntuar l'atenció oral, escrita i virtual. Amb aquestes tres notes, l'aplicació en fa una mitjana per calcular la puntuació global de l’establiment. L'usuari també pot afegir-hi comentaris addicionals per ampliar la seva valoració i el tracte rebut. No és necessari registrar-se per gaudir de la CatalApp. Sense tenir un usuari creat, també es poden cercar els establiments i conèixer les valoracions. Només caldrà identificar-se a l'hora de puntar el local.

Plataforma per la Llengua ha optat per fer una aplicació de caire informatiu per tal d'ajudar als usuaris catalanoparlants. Per això, no disposa de l’opció per a fer denúncies als establiments que discriminen la llengua.

Com s'ha comentat abans, prop de 30.000 usuaris ja s’han descarregat aquesta aplicació durant les darreres setmanes. Per aquest motiu, molts dels restaurants, serveis i establiments encara no tenen la valoració dels usuaris. Si aquesta eina acaba funcionant pot ser molt més efectiva que els clàssics fulls de reclamació, ja que està pensada i feta per al consumidor.

Aquí teniu l'enllaç per descarregar-vos la nova aplicació de la Plataforma per la Llengua.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.