La violència de 'The Walking Dead'

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'episodi de retorn de The Walking Dead ha encès un debat sobre la violència en les sèries. Una polèmica d'aquelles que generen molts clics a les pàgines web i que té una naturalesa cíclica al món televisiu, amb les mateixes associacions de sempre cercant protagonisme en el fragor de la dialèctica. En el passat fins i tot van aconseguir introduir regulacions dels continguts televisius: a mitjan anys 70, una polèmica semblant generada al voltant de sèries policíaques com SWAT o Baretta va portar les cadenes nord-americanes a crear una franja de contingut familiar per netejar la seva imatge. Esperem que no hi hagi regulacions en aquesta ocasió, perquè hom diria que hem arribat a una maduresa suficient per entendre que l'ús de la violència com a forma d'impactar l'espectador és un recurs perfectament legítim. Potser el podríem titllar de recurs fàcil, però si ho és, ho és tant com altres recursos de la narrativa serial que no generen tanta polseguera.

En el cas que ens ocupa, no és violència fàcil. Al contrari, si The Walking Dead és objecte de polèmica és perquè ha traspassat la línea d'allò que considerem permès. I això no és fàcil: és valent, és una decisió que segur que ha estat meditada pels productors, és decidir posar la fidelitat al còmic original per sobre dels condicionants de la indústria televisiva, que sovint es duu les mans al cap amb violència que percep com a transgressora però accepta la violència que ja s'ha normalitzat, com la que veiem en els crims que obren qualsevol sèrie procedimental. Tampoc és fàcil per a l'espectador, sinó que és incòmoda, el col·loca en una posició en què ser observador de l'acte violent passa factura, en comptes de sortir-ne indemne.

És el fet que sigui dur de veure el que ha encès la polèmica, fins al punt que les anàlisis de l'episodi giren al voltant d'això. Aquesta és la victòria dels guionistes, que han trobat la cortina de fum perfecta per amagar els defectes d'un episodi amb recursos mediocres i personatges que continuen sent plans, el malvat Negan inclòs. Que The Walking Dead faci de la violència el seu principal actiu és coherent amb la deriva de la sèrie, però no vol dir que se l'hagi de censurar o declarar incorrecta. Ni a la sèrie, ni als seus seguidors. He llegit articles que fan retrats sobre la societat que gaudeix amb The Walking Dead, fent judicis morals contra els seus seguidors. Però una sèrie que garanteix a l'espectador una dosi d'impacte violent que el deixi clavat al sofà és tan vàlida com una sèrie que garanteix a l'espectador altres tipus d'emocions. La veritable matança és la que els defensors de la moral intenten perpetrar contra la llibertat de creadors i audiència.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.