La mentida del PP en el judici de Fira València

En 2008 l'equip de Mariano Rajoy i el nucli de Francisco Camps van gaudir de totes les comoditats a Fira València per celebrar un congrés a mort contra el sector més conservador. Tot i que el recinte ferial va gastar 4.500 euros en convidar a menjar a alts càrrecs, el PP no va pagar els 568.511 euros que va costar l'acte. Amb un conflicte legal entre els populars i Fira València pel pagament de l'esdeveniment, aquest dimarts el partit de la gavina ha negat que se'ls enviara cap correu exigint-los l'abonament. Els documents als quals ha tingut accés EL TEMPS desmunten els seus arguments.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Any 2008. El PP es troba en una crisi interna. Els acòlits de l'ex-president José María Aznar i de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, clamen contra Mariano Rajoy. El líder de la formació conservadora, però, decideix passar a l'acció i jugar-se la seua reelecció a la carta valenciana: el congrés se celebra al País Valencià, un territori que guarda fidelitat al secretari general. Una operació que surt bé pels interessos de Rajoy.

En aquell congrés, tanmateix, Fira València no limita la despesa. Paga dels seus fons menjars dels equips de Francisco Camps i Rajoy. Qui sap si un regal de cortesia per la factura de 568. 511 euros. Malgrat la prebenda, els populars no abonen cap euro. Una situació que ha derivat en un conflicte legal entre el PP i la institució ferial, que exigeix el pagament de l'acte. I tot, quan els populars argumenten que van cedir-los gratis les instal·lacions.

Aquest dimarts el PP ha canviat d'argument. Segons ha pogut saber EL TEMPS, els populars s'han defensat al·legant que no havien rebut cap correu electrònic ni altra forma de contacte per requerir-los l'abonament de la factura que deuen. Una defensa que xoca, però, amb els documents que estan en poder d'aquest setmanari. Només l'intercanvi de correus entre el gerent dels populars i alguns directius de Fira València deixen clar que la institució va exigir cobrar el deute.

«Estimat senyor Molero. Li adjunte una còpia de la factura que vam remetre en el seu dia a Cristóbal Páez, tal com va indicar-nos. Espere rebre resposta quan es procedisca al pagament de la mateixa», s'indica en una comunicació electrònica entre Aricia Moreno, de l'àrea econòmica-financera de l'entitat a Luis Molero, caixer del PP i implicat per ingressar suposadament les donacions a la formació per part d'empresaris. Un correu que envia aquesta treballadora de Fira València quan des del PP s'afirma en una altra comunicació electrònica que data de l'11 de setembre de 2008 que «no s'havia emès cap factura».

Tanmateix, els populars són avisats, de nou, l'any 2014. A través d'un requeriment notarial, Fira València exigeix al PP el pagament del lloguer del congrés. La institució encarregada d'organitzar esdeveniments va més enllà quan presenta una demanda contra la formació de la gavina, a causa de la persistència en l'impagament. Posteriorment, hi ha una altra demanda i un requeriment extrajudicial per aconseguir cobrar el deute pendent.

Als correus electrònics, de fet, es detalla part del pressupost i la factura posterior que emet Fira València. Per ocupar l'espai, la institució cobra 232.374 euros; per diversos consums 151.853 euros; per tasques de neteja, seguretat i retolació 94.662 euros; pel servei mèdic 716 euros; i per l'assegurança de responsabilitat civil 3.257 euros.

Impagament suís

Les vinculacions entre el cas Gürtel i l'impagament del PP a Fira València no només són visibles per la implicació dels gestors de la formació amb la trama. També pel rastre dels diners que sí que va abonar el partit als organitzadors del congrés de reelecció de Rajoy, Promedia Producciones.

Aquesta mercantil estava lligada a Elena Sánchez, parella de l'ex-ministre valencià Juan Costa. Al seu torn, Sánchez era sòcia de la firma Free Handicap, que compta com a màxim representant amb Pedro Pérez. Un empresari que compareix negocis amb Francisco Correa, capitost de la xarxa corrupta. Ambdós tenien un compte corrent a Suïssa que va gaudir de 214.000 euros. Segons van reconèixer els populars, va ser Free Handicap l'empresa que realment va prestar els serveis.

Un greuge entre aquest entramat tacat pels nexes corruptes i Fira València que es resol als tribunals. I que el PP sembla que vol llevar-se de damunt siga com siga. Encara que s'utilitzen arguments que els papers acaben per desmuntar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.