L'hora de l'Euram

Aquest dijous empresaris, economistes i consellers de les Illes, Catalunya i el País Valencià seran els protagonistes d'una jornada organitzada per l'Institut Villalonga i EL TEMPS sobre infraestructures i finançament a l'euroregió de l'arc mediterrani. Un acte que pretén reivindicar la necessitat de sumar complicitat per posar fi amb el maltractament fiscal i amb el menysteniment de Madrid cap al Corredor Mediterrani.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els territoris que conformen l'euroregió de l'arc mediterrani han patit històricament dels mateixos problemes. La concepció radial de l'Estat espanyol ha arraconat el Corredor Mediterrani, una infraestructura bàsica per a l'economia. I l'afavoriment excessiu de les autonomies espanyoles amb major dispersió poblacional ha comportat un maltractament fiscal per a les Illes, Catalunya i el País Valencià força important. Aquest últim, de fet, pateix una doble discriminació: sent un territori pobre aporta a la caixa com si fos ric.

Després del canvi polític a les Illes i el País Valencià, el desgel entre les tres autonomies s'ha produït. Un pas necessari per a unir forces davant dels reptes econòmics als quals els tres territoris s'enfronten. Precisament, aquest dijous al Palau de Congressos, EL TEMPS i l'Institut Villalonga organitzen unes jornades per abordar qüestions clau com les citades del Corredor Mediterrani i la millora del finançament.

Amb un acte inaugural dut a terme per Antoni Serra Ramoneda, catedràtic d'Economia i director de l'Institu Villalonga, la primera taula de debat estarà conformada per Maria José Salvador, consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana; Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Marc Pons, conseller de Territori, Energia, i Mobilitat del Govern balear. Tots tres parlaran d'infraestructures, com ara el Corredor Mediterrani, i estaran moderats per Josep Pons Fraga, editor del Diari de Menorca.

Una vegada debatut al voltant de com exportar els nostres productes, serà el torn de parlar de com crear-los. És a dir, dels reptes empresarials de l'Euram. Així, Federic Fuster, un dels membres directius de la patronal hotelera valenciana; Josep González, president de la micro, mitjana i petita empresa catalana; Josep Lluís Agulló, president de la Comissió i Agricultura de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears; i Domènec Espadalé, president de la cambra de comerç de Girona seran els encarregats de raonar sobre aquesta qüestió. La taula estarà moderada per Julio Monreal, director de Levante-EMV.

Per a poder oferir nous productes, un dels elements clau és la innovació. I en la recerca les universitats públiques realitzen un gran paper. El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré; el president de la Xarxa Vives d'universitats i rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, i Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Balears intercanviaran opinions sobre un punt imprescindible per al desenvolupament econòmic i social de l'Euram. David Miró, sotsdirector de l'Ara serà el moderador.

Tanmateix, l'acte també tindrà presència internacional. Sota la batuta de l'economista, especialista en finançament i ex-conseller del PSC, Antoni Castells, diversos experts en aquesta matèria explicaran els models que s'apliquen en els seus respectius països. Una perspectiva comparada que oferiran Wolfgang Renzsch i Bernard Dafflon, d'Alemanya; David Eiser, d'Escòcia; François Vaillancourt, del Quebec; i André Hebbelinck, de Flandes. La taula servirà per a trobar idees que puguen posar fi al maltractament fiscal que pateix el País Valencià, les Illes i Catalunya.

La jornada, però, no deixara de banda la qüestió social. Moderats per Adriana Clivillé, directora de continguts de l'Observatori de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani, el secretari general de l'STEI (Intersindical) balear, Miquel Gelabert; Vicent Maurí, portaveu d'Intersindical Valenciana; Ismael López, secretari general d'UGT-País Valencià; Paco Molina, secretari general de CCOO-PV, i Camili Ros, secretari general d'UGT a Catalunya abordaran temes com ara la desigualtat i la precarietat laboral. Qüestions que, de vegades, solen no tenir cabuda als debats econòmics.

Seguint l'esperit de donar més poder als territoris, i, per extensió a les comarques i els municipis, la regidora d'Ocupació i Sanitat a l'Ajuntament d'Alacant, Sonia Tirada, presentarà un debat sobre finançament municipal. En ell, participaran Eva Sanchis, vice-presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Ferran Bel i Accesi, de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques; Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya, i Joan Carles Verd, president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes.

A l'acte, hi hauran dues xerrades més sobre finançament. D'una banda, el vice-president de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i els consellers d'Hisenda balears i valencians, Catalina Cladera i Vicent Soler respectivament, debatran sobre el maltractament fiscal. I d'altra, els experts Guillermo López Casanovas, Maite Vilalta i Francisco Pérez abordaran les parts més tècniques de la qüestió. La primera taula estarà moderada pel cap de Política d'Información, Pere Rostoll, i la segona per Miquel Serra, director d'Última Hora.

Joan Riera, sotsdirector del Diari de Mallorca, presentarà el debat entre Pere Muñoz, director de l'Agència de Turisme de les Illes Balears; Octavi Bono, director general de Turisme de Catalunya; i Francesc Colomer, president de l'Agència Valenciana de Turisme. A la xerrada sobre un dels fonaments de l'economia de l'Euram com és el turisme, els directors generals de Catalunya, Illes Balears i País Valencià d'agricultura, Carmel Mòdol, Mateu Ginard i Maria Teresa Cháfer seran els encarregats de raonar sobre un sector, que tot i ser important per a l'economia dels tres territoris, té molts reptes de futur. Serà moderat per Lluís Martínez, director adjunt d'El Punt Avui.

Víctor Maceda, cap de redacció d'aquest setmanari, presentarà el debat sobre com reindustrialitzar l'euroregió de l'arc mediterrani. Rafael Climent, conseller valencià d'Economia, i Pere Condom, director general de la Generalitat de Catalunya intervindran al debat. Junqueras junt amb el seu homòleg a les Illes, Biel Barceló, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, faran la cloenda. L'himne europeu interpretat pel cor de la Generalitat Valenciana serà un gest simbòlic de l'hora de l'Euram a la Unió Europea. De la necessitat d'una espenta comuna dels tres territoris per superar els reptes econòmics que els assetgen.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.