Obituari

L’Euskadi d’Arzalluz, l’Europa dels pobles

El polític Xabier Arzalluz ha mort als 86 anys. President del PNB i referent del nacionalisme basc, ha estat una de les figures més respectades, temudes i injuriades de la política. D’arguments convincents —i sovint provocadors—, de principis ferms i de pronòstics encertats, Arzalluz va mantenir el seu partit en la senda de l’autodeterminació. Una opció que no sempre ha comptat amb total unanimitat al si de la formació. Almenys, pel que fa a la pràctica. Aquest va ser el seu recorregut polític.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Azkoitia, al bell centre de Guipúscoa, frega els 12.000 habitants. El doble dels que hi vivien quan el 1932 va nàixer Xabier Arzalluz Antia. Avui ja no és només un poble conegut pel seu predomini industrial ni pels seus paisatges verds, atractius, condicionats pel clima hostil tan característic d’Euskal Herria. Azkoitia és i serà, des d’ara, el poble que va veure nàixer qui possiblement ha estat el polític basc més determinant de la segona meitat del segle XX.

Fill d’un poble discret i d’una família amb orígens carlins, Arzalluz va aprendre el castellà als Jesuïtes. Era el menor de set germans. ...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ja ets subscriptor? Accedeix-hi