La premsa internacional

El món sencer mira cap a Catalunya

La premsa internacional destaca l'aniversari del referèndum d'independència de Catalunya i els fets ocorreguts durant el cap de setmana i el dilluns, sobretot a Barcelona. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El món anglosaxó destaca els fets ocorreguts a Barcelona durant el cap de setmana fins el dilluns, dia de l'aniversari del referèndum, quan "desenes de milers de catalans s'han congregat a Barcelona per celebrar el primer aniversari del referèndum unilateral i il·legal d'independència", publica The Guardian, i posa de relleu que durant el dia "grups d'activistes independentistes" han bloquejat "carreteres, autopistes i una línia ferroviària d'alta velocitat".

La contextualització que fa el diari britànic dona a entendre als seus lectors que molts "estudiants van omplir aquest dilluns la plaça central de la ciutat, agitant banderes separatistes grogues, vermelles i blaves i cantant '1 d'octubre, sense perdó, sense oblit!'", en record del "referèndum d'independència de l'any passat". Destaca que "la manifestació es va produir després que els membres dels comitès d'acció directa per a la defensa de la República [sic] ocupessin carrers a Barcelona i Lleida, així com les autopistes a Madrid i França. També entrebancaren la línia de tren entre Figueres, Girona i Barcelona. Els serveis es van restablir abans de les 10 hores".

The Guardian, així mateix, explica que "el president nacionalista de Catalunya, Quim Torra, va fer una visita simbòlica a un centre de votació al petit poble de Sant Julià de Ramis, on la policia va impedir que el seu predecessor Carles Puigdemont votés el passat mes d'octubre. Torra va dir als manifestants que 'heu de mantenir la pressió'. 'Tot va començar l'1 d'octubre i tot es remunta a l'1 d'octubre', va dir. 'La lliçó de l'1 d'octubre i els seus valors són el que necessitem a mesura que ens enfrontem les properes setmanes i mesos'. En un missatge de vídeo publicat el dilluns, Puigdemont va dir: 'No ens apartem de l'única manera possible de viure en plena democràcia: la República [catalana] i el seu reconeixement internacional'". Recorda el diari que "la crida de Torra a una acció directa continuada va portar el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, Josep Borrell, a recordar al president català les seves funcions oficials".

Analitza The Guardian, també, que "Catalunya es manté profundament dividida sobre la qüestió de la independència un any després que l'administració de Puigdemont va organitzar la votació en desafiament del govern espanyol". Afegeix que "el nou govern socialista de Pedro Sánchez va adoptar un enfocament més conciliador que el govern conservador que va substituir, oferint una votació sobre l'augment de l'autogovern, però descartant categòricament un referèndum sobre autodeterminació o independència". La negociació, diu, entre Madrid i Barcelona ha provocat "esquerdes en el moviment independentista, amb figures moderades que demanen una estratègia més realista, per aconseguir una república sobirana a llarg termini, mentre que Puigdemont i Torra defensen el que veuen com a mandat del referèndum".

També a les illes britàniques, la pública BBC informava dels fets de tot el cap de setmana a Barcelona, amb especial atenció a l'aniversari del dilluns, i investigava "què ha passat en aquest any" d'ençà el referèndum, sense veure gaires canvis en una Catalunya que pareix estar "dividida". Més o menys igual ho veu The Independent, que després d'informar de l'aniversari, els aldarulls i de la situació dels presos, fixa l'atenció en el fet que un any després pràcticament "tot segueix igual" perquè "no s'ha pogut concretar una solució política" al conflicte.

The Times informa dels fets ocorreguts durant el cap de setmana i de l'aniversari del referèndum, però aposta per un tema propi o, millor dit, una entrevista pròpia. A Raül Romeva. Sota el títol de "Separatista català: 'sóc innocent, sóc un pres polític'", presenta l'entrevistat com a antic portaveu del Govern català i encarregat d'Afers Exteriors: "ara és un dels nou polítics catalans sota custòdia (judicial, o sigui a la presó), a l'espera de judici per càrrecs de rebel·lió per la seva presumpta participació en la declaració d'independència de la regió a l'octubre" de l'any passat. Recorda que l'acusació el podria portar a estar "30 anys a la presó". Tot i així "Raül Romeva insisteix en que no es penedeix de la iniciativa que l'ha portat a estar rere les reixes".

Seguint en el món anglosaxó, però ara a l'altra banda de l'Atlàntic, The New York Times informa  tirant d'agència de notícies- dels fets de l'aniversari, destacant els enfrontaments entre manifestant i policia del dissabte. Més consistència té l'anàlisi que l'edició on line en castellà del NYT ofereix als seu lectors. Diego Fonseca, escriptor argentí que viu entre Phoenix (Estats Units) i Barcelona, intenta explicar les intervencions policials l'1 d'octubre de l'any passat: "esclaten vidres, tomben artefactes, rebenten portes... i quan ja no sembla quedar res per trencar –i no han trobat res– enfilen frustrats pels passadissos demanant-se què ha fallat: 'on són les putes urnes?, hòstia!'". Així retrata la intervenció policial contra "gent que intentava votar" en el "referèndum il·legal". Com a conseqüència de tot plegat "Carles Puigdmont, aleshores president de la Generalitat, proclamà la independència i, en un gir tragicòmic, la suspengué d'immediat", amb el resultat de la persecució judicial que ha portat "un vintena de líders catalans a la presó", d'altres "fugats", i els mesos ha passat des d'aleshores, veient com "caigué el Govern de Mariano Rajoy" i un any després tot segueix igual: "centenars de milers de catalans se segueixen reunint als carrers de Barcelona i en els pobles d'interior: entusiastes abans, entristits més tard, molests encara, romàntics sempre, demanant que els deixin ser lliures". Assegura l'analista que "el primer aniversari del 1-O" deixa veure que "ja no hi ha l'alegre fervor dels catalans que somiaven que serien independents, ni la fúria de la dreta espanyola"... El que queda, segons l'autor, "és la sensació de cansament".

A l'Europa al marge del Brèxit, la premsa alemanya digital informa dels fets de Barcelona, centrant l'atenció en els aldarulls del cap de setmana i analitzant que "la joventut" porta la bandera de l'independentisme. En el cas de Der Spiegel, posa el focus en els fets del dissabte anterior a l'aniversari, amb els enfrontaments. El Die Welt és molt més generós en la seva atenció cap a l'aniversari del referèndum. Publica un vídeo sobre els fets del cap de setmana i del dilluns i, sobretot, contextualitza tota la informació amb una conversa amb Ernest Maragall, "ministre de la Generalitat de Relacions Exteriors", que té lloc a Berlín, "a la recentment reoberta oficina de Catalunya". Assegura el diari que el moviment independentista "necessita una nova estratègia, un to diferent. I Ernest Maragall, de 75 anys d'edat, vol portar aquest to al món. A altres països europeus i també a les files dels catalans, que són crítics amb el govern central espanyol però també estan poc convençuts" de tornar "fer el mateix".

El Süddeutsche Zeitung de Bavària explica als seus lectors els esdeveniments de Barcelona d'aquest passat cap de setmana i del dia de l'aniversari "del referèndum per votar la independència, il·legal per la justícia espanyola". Intenta analitzar què ha canviat en aquest any transcorregut i després de constatar que no hi ha haguts canvis polítics substancials, en relació al conflicte, excepte la relativa "millora" de relacions entre el nou Govern socialista "de Madrid" i el de Barcelona, troba que allò més rellevant és que si "fa un any el conflicte sobre la independència de la regió espanyola es va intensificar" amb el referèndum, la declaració d'independència i els fets posteriors, "avui són principalment els catalans adolescents els que estan empenyent les barricades". Per això titula que "La joventut de Catalunya s'està radicalitzant".

Per al Frankfurter Allgemeine l'aniversari de l'1 d'octubre és, sobretot, una "Demostració catalanistaaixí titula la informació – d'aquells que "són partidaris d'una república catalana independent i que commemoren els primer aniversari del referèndum, que està present a molta gent com si s'hagués celebrat ahir mateix. (...) Tot el cap de setmana els carrers de Catalunya han recordat el plebiscit prohibit pel Tribunal Constitucional espanyol i la calorosa tardor que provocà la major crisi de la democràcia espanyola fins el moment". Destaca l'actuació "el dilluns de matí dels Comitès de Resistència Popular (CDR, en realitat: Comitès de Defensa de la República) i que la manifestació de la tard del dia de l'aniversari "és la forma de recordar que volen que es compleixi el mandat de l'1 d'octubre".

A Bèlgica, Le Soir explica que "els activistes separatistes catalans van bloquejar dilluns una ruta del tren d'alta velocitat, autopistes i artèries a Barcelona pel primer aniversari d'un referèndum prohibit sobre l'autodeterminació que va provocar la violència policial". Recorda que "els CDR actuen" sota l'eslògan "ni oblit ni perdó" i que "s'allunyen" d'altres "sectors independentistes" que estan per altres tipus de tàctiques. En un reportatge adjunt, el diari belga francòfon analitza, sota el títol "Un any després del referèndum Catalunya encara està dividida", que els dotze mesos transcorreguts no han canviat gaire el panorama polític i que la societat catalana es manté dividida com aleshores, si bé destaca que els separatistes han celebrat l'aniversari de l'1 d'octubre "per no oblidar el dia que van descobrir la força d'un poble".

Per la seva banda, el francès Le Monde centra la seva atenció en que un any després del referèndum "la tensió entre Barcelona i Madrid" segueix essent intensa, a pesar dels intents del "nou Govern" socialista de "dialogar", tot i que a la pràctica no hi ha hagut avanços de cap tipus en relació al conflicte, quelcom que, al seu entendre, ha provocat "una certa decepció" entre els independentistes perquè veuen "el procés" de separació "paralitzat". El també francès Le Figaro sí que troba que hi hagut canvis perceptibles en aquest any transcorregut d'ençà el referèndum, no en relació al procés però sí en el sentit que "els principals protagonistes d'aquells fets a Barcelona i Madrid", com Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaria, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, han perdut el poder".

Finalment, la premsa italiana com Il Corriere della Sera dóna rellevància sobretot al fet que "les desfilades, les manifestacions i les barreres dels separatistes catalans estan marcant l'aniversari del referèndum independentista prohibit per Madrid", mentre que La Reppublica resumeix que "manifestacions, carreteres bloquejades amb pneumàtics o persones tendides a terra, la línia d'alta velocitat interrompuda per dotzenes de manifestants i banderes catalanes a tot arreu. Catalunya, que vol la independència d'Espanya, recorda el primer aniversari del referèndum sobre la secessió".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.