Cròniques de la discriminació

La societat civil valenciana munta el ciri

La Crida pel Finançament Valencià, integrada per més de 70 entitats de tots els àmbits, ha convocat la societat civil a una manifestació el proper 10 de juny a València. Segons els promotors, es tracta d’implicar el conjunt dels valencians en la lluita per canviar el model financer estatal que tant els maltracta. L’esforç està adreçat a combinar l’acció política amb la lluita popular.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Entitats esportives. Centres culturals. Associacions veïnals. Sindicats gremials, de classe i estudiantils. Partits polítics. Ajuntaments. Càrrecs públics. Tota mena d’elements socials s’han sumat a la convocatòria anunciada per la Crida pel Finançament Valencià, formada per distints organismes que comparteixen un objectiu: acabar amb l’espoli fiscal que pateix el País Valencià dins de l’Estat espanyol.

Els motius que han condicionat la convocatòria han estat diversos. D’un costat, el model de finançament. Caducat l’any 2014, aquest sistema es prolonga des d’aquell any i resta pendent d’una revisió que els mobilitzadors, esperen, siga estructural. L’objectiu és que el nou model exempte el País Valencià de contribuir a la caixa estatal com si es tractara d’un territori benestant, quan el seu nivell de riquesa és un 13% inferior a la mitjana estatal. Tot i que aquesta és la principal reivindicació, també estan presents uns altres greuges com ara l’escassa inversió de l’Estat en infraestructures o els recents Pressupostos Generals, que maltracten, manifestament, el País Valencià. De fet, aquesta darrera qüestió va provocar la reacció de Mónica Oltra, vice-presidenta de la Generalitat Valenciana, que va suggerir la necessitat de “muntar un ciri” per respondre a les accions del Govern Rajoy. El primer ciri des de llavors, però, l’organitzarà la societat civil.

Serà el dissabte 10 de juny a les 6 de la vesprada, en una manifestació que eixirà des del Parterre i finalitzarà a la plaça de l’Ajuntament de València. Els convocants destaquen el caràcter “obert” d’aquesta crida. De moment, només s’hi han adherit els partits d’esquerres, tot i que “esperem la suma del Partit Popular i de Ciutadans, que en un primer moment es mostraren d’acord en afegir-se a la protesta contra el Govern espanyol, però finalment van recular”, ha dit Antoni Infante, coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià i un dels quatre portaveus de la Crida pel Finançament.

Per visibilitzar la protesta, l’organització paraigua ha repartit bitllets –simulats– de 100 euros pels carrers de València. Aquesta quantitat simbolitza “allò que cada valencià i valenciana aporta a l’Estat espanyol mensualment i que no es retorna”. La pèrdua és reflectida en afers com ara la “manca de treballs de qualitat o les limitacions en àrees com la sanitat, l’educació i la dependència. Tot això convida molts joves qualificats a marxar del país”, ha declarat Infante.

A més de distintes organitzacions, diverses persones rellevants han donat suport individual a la marxa del 10 de juny. És el cas de Vicent Cucarella, síndic de Comptes de la Generalitat Valenciana; de diversos diputats de Compromís com ara Fran Ferri o Josep Nadal; també de Podem, com ara Antonio Estañ, recentment escollit líder de la formació al País Valencià; uns altres polítics destacats com ara Àgueda Micó i Rafa Carbonell, del Bloc Nacionalista Valencià; l’eurodiputada d’Esquerra Unida, Marina Albiol; la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; l’editor Eliseu Climent, els professors universitaris Vicent Baydal i Rafa Xambó i moltes altres personalitats reconegudes al País Valencià. En total, més de dos milers de signatures a deu dies de la manifestació.

Amb l’objectiu de “recuperar la dignitat”, els promotors organitzaran viatges en autobús per acudir a València des de distintes comarques el proper 10 de juny i omplir els carrers del cap i casal amb representants de tot el país. A més, l’organització convocadora ha animat que “els ajuntaments facen mocions que expressen el malestar dels valencians també des de l’àmbit local contra l’espoli fiscal”. Amb tot, segons Antoni Infante, “per primera vegada, la societat civil està en condicions d’encarar aquesta situació”. Una afirmació que s’haurà de comprovar amb l’èxit o el fracàs de la mobilització del 10 de juny.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.