L’univers literari recuperat d’Isa Tròlec

En la dècada de 1970, dues novel·les del psiquatre valencià Joan Baptista Mengual, signades amb el pseudònim Isa Tròlec, remogueren un panorama narratiu encara precari, ‘Ramona Rosbif’ i ‘Mari Catúfols’. Novel·les reeditades per Tres i Quatre que obtingueren el favor del públic i una recepció crítica tèbia i preventiva que mereix ser revisada. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ens situem a l’octubre de l’any 1976. Encara no feia un any que les restes mortals del dictador Francisco Franco havien estat dipositades al faraònic mausoleu del Valle de los Caídos. I haurà de passar un any perquè el País Valencià puga veure una històrica manifestació unitària demanant l’estatut d’autonomia, el toc d’atenció perquè la dreta autòctona activara tots els mecanismes coneguts per corregir el fervor autonomista. És un moment, certament, de construcció identitària i redefinició política.

Entre més coses. En l’àmbit cultural, l’articulació d’una escena literària amb creadors, editorials i públic lector, estava, sent benèvols, a les beceroles. 

Hi havia la ...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ja ets subscriptor? Accedeix-hi