De Barcelona a Edimburg

Torra a la BBC i a la premsa escocesa

Tant la BBC com la premsa escocesa es fan ressò de la visita del president de la Generalitat de Catalunya a Escòcia, i segons uns dels diaris el Govern espanyol hauria 'monitoritzat' tota la visita per saber en tot moment amb qui es veia, què feia i què deia Quim Torra, quelcom que provocà 'tensió diplomàtica'

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La visita a Escòcia del president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat analitzada per la premsa escocesa i, per la seva part,  la BBC recollia la visita i, també, obtenia declaracions del líder polític de Catalunya.

La ràdio i televisió pública britànica, la BBC,  publicava en el seu servei internacional la notícia de la visita de Torra a Escòcia, on “la primera ministra Nicola Sturgeon li ha donat la benvinguda a Bute House”, que és la residència oficial de la prefectura del Govern escocès. Explica com arribà Torra a la presidència de la Generalitat i que a Escòcia resideix “una ex ministra del govern (català, Clara Ponsatí) que s’enfronta a la petició d’extradició d’Escòcia a Espanya per mor del referèndum” del passat mes d’octubre: “Torra va donar les gràcies a la sra. Sturgeon i a tots els escocesos pel seu suport a Clara Ponsatí”.  Així mateix la informació contextualitza la persecució judicial de la qual és objecte l’exconsellera –amb qui es reuní Torra-, els delictes que se li imputen i les penes que podrien implicar en cas de ser jutjada i condemnada. A més, “el senyor Torra va expressar a Sturgeon l’agraïment (del Govern de Catalunya) pel seu suport a l’autodeterminació catalana”.  

La BBC destaca, igualment, que els líders polítics emeten un comunicat conjunt, després de la reunió, en el qual expressen que “el camí a seguir per a Catalunya ha de ser a través de solucions pacífiques i democràtiques que impliquin el diàleg entre les autoritats espanyoles i catalanes”, i que “a l’Europa del segle XXI, les qüestions d’autodeterminació han de plantejar-se a través de referèndums democràtics” que s’haurien d’acordar entre les dues parts i tenir el corresponent reconeixement internacional”. Ara bé, “el senyor Torra també li ha dit a la BBC que era ‘absolutament correcte’ que el referèndum hagués seguit endavant sense el permís de l’Estat espanyol perquè “davant la impossibilitat de fer-lo d’una manera acordada, decidírem fer-lo per nosaltres mateixos”. Finalment, la ràdio i televisió pública britànica recull les paraules de Torra quan assegura que “no puc imaginar una altra forma de resoldre els problemes polítics que votar, i el referèndum escocès de 2014 és el millor exemple”.

Per la seva banda, el The National, d’Escòcia, dedica una generosa informació a la visita que lliurà Torra a Sturgeon, contextualitzada amb l’explicació de l’exili i presó que pateixen els dirigents independentistes catalans. Així mateix recull la trobada del líder català amb Clara Ponsatí, la professor “que està lluitant contra l’extradició a Espanya”, on podria ser “condemnada a més de 30 anys de presó” per “donar suport” al referèndum d’independència del passat 1 d’octubre a Catalunya. El diari, a més, explica la reunió entre el president català i l’espanyol, Pedro Sánchez, amb la qual, assegura, no es va poder avançar gaire si bé “Torra troba que fou productiu perquè reinicià el diàleg entre Madrid i Barcelona” però reconegué que “el primer ministre espanyol es negà a reconèixer que les nou figures independentistes encarcerades eren presos polítics” i tampoc no acceptà  “l’autodeterminació”. Recordà el president català, que “va ser la recuperació del diàleg, no fou una negociació”.  El rotatiu, finalment, recull que “El Comitè de Defensa de Catalunya de Escòcia ha demanat als governs escocès i britànic que no abandonin els drets humans per interessos partidistes i pressionin el govern espanyol perquè aprovi un referèndum sobre la independència de Catalunya, segons el grup ‘el govern escocès ha de condemnar la contínua i flagrant falta de respecte per la democràcia a Espanya’”.

 El diari The Herald Scotland destaca el “tracte especial” que Sturgeon donà al president català perquè “no és habitual” rebre visites d’aquesta mena: “les trobades oficials amb líders independentistes de nacions no sobiranes són rares”.  Informa de la trobada, explica qui és Clara Ponsatí, contextualitza amb la situació política catalana, la visita de Torra a Pedro Sánchez i, a més, aporta la visió més original sobre l’estada de Torra a Escòcia: “ha provocat el nerviosisme del Govern espanyol”. Segons assegura aquest rotatiu l’Executiu de Madrid, a través del ministeri d’Afers Exteriors que dirigeix Josep Borrell, “ha vigilat la reunió de Sturgeon amb Torra”. Tant “l’ambaixador espanyol a Londres com el consol a Edimburg” han estat activats com mai “pel ministre d’Afers Exteriors perquè informin si (Torra) va massa lluny en els seus comentaris”. No només això sinó que “han monitoritzat tota la visita” per avaluar en cada moment el que feia i deia el president català, així com amb qui es veia. Quelcom que, diu el diari, “ha creat una tensió diplomàtica que poques vegades s’havia vist a Edimburg”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.