Estat espanyol

Una empresa dels papers de Bárcenas gestiona les cerques del nou web milionari del Congrés espanyol

Baratz Servicios de Teledocumentación SA va facturar 3 milions d'euros entre 1996 i 2001 al Partit Popular, part dels pagaments dels quals haurien estat en negre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A finals del novembre passat es publicitava una licitació per valor de 1,5 milions d’euros per a un nou web del Congrés espanyol. El canvi de la plataforma era necessari: qualsevol que hagi provat de trobar res al web d’aspecte retro actual d’aquesta cambra haurà patit l’obsolescència de la pàgina. Trobar-hi alguna cosa obliga, primer, a pregar perquè la paraula clau aparegui al títol del document i, després, disposar de la capacitat per desxifrar el llenguatge alquímic de la paperassa governamental. En això últim, la XNet ha estalviat sofriments a la ciutadania: ha garbellat els plecs de condicions, plens de terminologia indesxifrable per als que no som enginyers informàtics, i n’ha copsat les limitacions. I alguna sorpresa entre línies.

Avui, l’empresa Baratz Servicios de Teledocumentación S.A. proveeix el software per accedir a les fitxes o a la informació de les intervencions dels diputats, iniciatives de grups parlamentaris i proposicions d’algun òrgan governamental. Baratz és propietària de l’aplicació informàtica per a la gestió de fons de biblioteques AbsysNET. Al procés pels anomenats “papers de Bárcenas” va quedar constatat que Pedro Arriola, ex-conseller de Mariano Rajoy i marit de Celia Villalobos, havia rebut pagaments a través d’aquesta empresa. Baratz hauria facturat entre 1996 i 2001 gairebé 3 milions d’euros al militant del PP, amb part dels pagaments duts a terme en negre. Quelcom que l’empresa va provar de desmentir el 2013. A la licitació es demana al futur proveïdor que el nou web controli les interaccions amb el programa de l’esmentada companyia. Un requeriment que costa de justificar.

L’entitat per a la defensa dels drets a Internet i contra la corrupció, XNet, posa èmfasi també en el fet que, en la licitació, no es troba cap avenç pel que fa a l’ús de llicències lliures, amb els costos que això implica. Als plecs de condicions es demana compatibilitzar el portal i les seves eines de gestió amb el processador de textos Word, propietat de Microsoft, per posar només un exemple, el que suposa una despesa evitable. Tal com també passa amb Baratz, el software del qual és privatiu (i pel qual cal pagar). Hi ha unes quantes alternatives gratuïtes i de primera qualitat, denuncia el col·lectiu activista.

La licitació, fa notar la XNet, tampoc no fa cap esment a la possibilitat d’auditar la feina feta donant accés al codi font. L’ús de codi obert a l’hora de fer el portal permet a qualsevol amb coneixement tècnic sobre la matèria avaluar i fer propostes perquè el sistema sigui més eficient. Si bé és cert que en aclariments posteriors els responsables de la licitació responen que l’ús de codi obert no penalitza, en cap moment s’exigeix als plecs publicitats la seva implementació. I tot plegat, recorden els activistes, col·lisiona amb l’ús de software propietari com l’esmentat. Malgrat que la interfície fos en codi obert bona part del programari per a les cerques seria inaccessible.

A la mateixa licitació es reconeix que “la manca d’un buscador general sobre el conjunt del contingut allotjat dificulta la localització de la informació”. Quelcom, val a dir, que dificulta la fiscalització ciutadana.

A l’espera del resultat final, però amb els plecs de condicions i els aclariments a la mà, sembla que aquesta licitació va camí d’esdevenir una iniciativa que farà curt, com ja va passar amb el portal de transparència. Començant pel llenguatge críptic fins l’ús de l’artefacte incomprensible del DNI electrònic, passant pel fet que aquesta informació només es pot veure en pantalla, sense possibilitat de descàrrega. El següent que caldrà fiscalitzar és qui opta a la licitació del nou web, no fos cas que fossin les companyies de sempre. Això, si hom ho pot trobar a la futura vella web.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.