La ruptura del PSOE

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els socialistes illencs estan dividits entre els que opten per Susana Díaz -grups de Menorca i de Palma, sobretot-, els que encara donen suport a Pedro Sánchez -en especial a Eivissa i part d'algunes agrupacions mallorquines- i els que aposten amb rotunda claredat per Patxi López, al capdavant dels quals hi ha Francina Armengol i tota la direcció executiva del PSIB. Tots per igual temen que la situació interna hagi arribat a un punt de degradació que posi en risc el partit de bon de veres.

M'ho confessava fa uns dies una de les persones que millor coneix Armengol i la posició que adoptarà en vistes al futur congrés federal i a l'elecció del secretari general per votació directa de la militància. M'assegurava que davant de la mala llet que destil·len bona part de les intervencions en els grups interns tancats de Whatsapp, “és difícil imaginar que això es pugui reconduir, jo mai havia vist res igual: insults, acusacions gravíssimes... més que un procés per les primàries i el congrés pareix com si s'hagués obert una guerra civil entre socialistes”.

El temor que expressa és que el partit no ho superi. Que el PSOE acabi rompent-se. Per primera vegada poden sentir la por. Tangible. No és un recurs retòric, ni la típica invocació dramàtica per asserenar els ànims. En absolut. Creuen que la cosa aquesta vegada és seriosa. “En Pedro només veu venjança contra tothom i no entén que ja no pot ser el secretari general de tots, i li importa ben poc”, diu la font. “I na Susana no fa més que tirar més benzina al foc”. Entre els dirigents del PSIB només Patxi dóna garanties, però “si en Pedro manté la seva candidatura, en Patxi té molt difícil guanyar na Susana i si ella guanya...”. Les tesis que defensa Díaz són tan diferents a les d'Armengol -i de López, i d'Iceta...- que la font reconeix que “pareixem de partits diferents” i que només “el fràgil equilibri” que ara està romput -“i que na Susana no pareix tenir cap intenció de cosir, com deia que faria”- els ha permès seguir junts fins ara. Així que si l'enfrontament és tan salvatge com tot indica que serà, “la ruptura del PSOE no és una opció remota”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.