Google: multa rècord que arriba tard?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Vaig començar a treballar al Parlament Europeu (PE) en el cas Google al 2013, quan una empresa catalana de les 23 que van denunciar Google em va explicar com havia patit les seves pràctiques monopolistes. Google va començar en els seus inicis com un cercador neutral que mirava d’oferir el millor preu als consumidors i avui la Comissió Europea (CE) l’acusa de prioritzar les seves empreses de venda comercial en les cerques a internet, discriminant o fins i tot eliminant temporalment companyies rivals.

Una dada decisiva en aquest cas antitrust: han estat grans multinacionals nord-americanes (Yahoo, eBay, Yelp, News Corp, Oracle, Disconnect...) les que han anat aportant proves i evidències a la CE d’aquest abús de posició de domini de Google. Avui en molts països europeus Google ja ha assolit més del 90% del mercat de cerques a internet, però als EUA la seva quota de mercat no arriba al 65%.

El 2013 vaig organitzar al PE amb l’eurodiputat alemany de la CDU Andreas Schwab i amb Joaquín Almunia un gran debat sobre el cas Google. L’anterior comissari de Competència va fer una gran feina durant l’anterior legislatura, però en el cas Google va tenir un comportament molt criticat a Brussel·les, per haver estat massa condescendent amb el gegant tecnològic dels EUA.

Grans companyies dels EUA han pledejat contra Google en terreny europeu i la UE li ha imposat una multa històrica. Potser, però, Google és massa gran per fer revertir el seu poder.

Almunia, en lloc de multar l’empresa com havia fet Mario Monti amb Microsoft (la CE va obligar Microsoft a fer compatibles els seus ordinadors amb altres navegadors d’internet), va donar fins a tres intents a Google perquè el gegant s’autoregulés i limités la seva posició de domini, i féu revertir les seves pràctiques restrictives de la competència que genera el seu algoritme. Tot i això, massius market tests fets per la CE en universitats dels EUA van demostrar el 2014 que no es feia revertir la priorització de Google dels seus serveis comercials en les recerques a internet.

Així Google va guanyar uns anys preciosos en què va consolidar la seva quota de mercat (ja irreversible?), i va triplicar facturació i valor a borsa entre 2010 i 2017. Fins al cas Google el principi aplicat per la CE en casos antitrust era el següent: primer es paga la multa i, tot seguit, es restaura la competència, tal com va passar en el cas de Microsoft.

Un dels advocats antitrust més prestigiosos dels EUA, Gary Redback, em va dir a San Francisco al març que Google ja era massa gran per esquarterar-la a l’estil de Rockefeller el 1973: “No sols la seva dimensió global ho fa molt difícil, la informació de què disposa és més valuosa i important que el petroli”.

Gary Redback, havia vist Black bread (Pa negre) d’Isona Passola el dia abans a la Universitat de Berkeley, en una sessió de cinema català que s’havia organitzat (era la mateixa setmana que s’estrenava Incerta glòria!). Parlant de cinema, no us perdeu la impressionant pel·lícula al·legòrica de Tom Hanks sobre Google, The Circle, trepidant pel que fa al potencial d’internet. És inquietant per com es pot vulnerar la privacitat i per la dificultat creixent que tindrà posar límits al poder de control del gegant informàtic.

La Federal Trade Commission dels EUA (equivalent a la Direcció General de Competència de la UE) va tancar el 2012 en fals les denúncies contra Google dels seus grans rivals nord-americans. Ara aquestes empreses, reforçades per la multa europea, demanaran reobrir el cas a l’FTC, especialment després que al març de 2015 el Wall Street Journal publiqués proves de com l’intens lobby de Google a la Casa Blanca d’Obama li havia evitat multes semblants a les que ara ha imposat la UE.

Aquest no és un cas d’intervencionisme europeu contra la innovació nord-americana: en els darrers set anys, el 60% de les multes antitrust de la UE s’han imposat a empreses europees i només un 8% del total contra empreses dels EUA.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.